Начало
 
 

Журналистката Маргарита Инджова и новата й книга „Подла тишина“

18.03.2021 /16:45 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маргарита Индожва

Вярно на своята издателска политика авторитетното издателство „Слънце“ отново пусна книга на представител на медиите. В книжарниците вече се намира първият роман на журналистката Маргарита Инджова „Подла тишина“, представляващ „дисекция на съвременното българско общество в годините на фалшивия преход“, оказал се „твърде нежен за едни и недопустимо брутален за други“.

В днешното наше време, когато за българската журналистика нещата не са така розови,а са изпълнени с разнополюсни квалификации, дебютната творба на Маргарита Инджова се явява своего рода признателност към труда и саможертвата на онези журналисти, позволили си да имат за своя пътеводна светлина истината и само истината в неравностойната битка с организираната престъпност, белязала т. нар. български преход. Цената, която им струва тяхната смелост е загубата на работата и спокойствието в живота. Без високопарни слова и излияния,но същевременно с много болка и откровеност, Инджова описва работата на своите колеги в „умишлено опорочената от безогледно изкривените критерии за добро и зло, за справедливост и наказание, за идеализъм и предателство, за достойнство и падение“ атмосфера на 90-те години на миналия век, когато „се наливаха основите“ на демокрацията у нас. Според анотацията на издателство „Слънце“ „действието ни връща през 90-те години в  провинциален град, представляващ умален модел на България. Сюжетът въвежда читателя в обществено-политическите процеси, където високопарните слова и обещания цинично се разминават с  престъпните дела, а истината – с  общественото лицемерие. Историята проследява животът на няколко  семейства, произхождащи от различни социални и политически кръгове, чиито съдби се преплитат трагично във времето на незаконното забогатяване чрез измами и мошеничество. Един сигнал за корупция в районната болница, свързан с продажбата на извънбрачни деца,  отприщва гнева и отмъстителността на самозабравилите се властимащи. Те се опитват да стоварят цялата мощ на държавната машина върху журналистка, осмелила се да го излъчи по местното радио. Тя е принудена да се изправи сама срещу плеяда от фалшиви герои - набързо пребоядисани политици, будещи недоумение юристи, закостенели ченгета, корумпирани лекари  и откровени интриганти. И в този напълно неравностоен сблъсък всеки се опитва да се защити, воден от собствения си морал и амбиции.“

Маргарита Инджова е родена в Хасково. Магистър по филология. Дипломирала се е върху криминалната проза на известната наша журналистка Донка Петрунова в българската литература за престъпления. Била е журналистка в продължение на 20 години.

Не бих пропуснала да отбележа,че едва ли има друга издателска къща у нас, чиито врати да са отворени за книгите на български журналисти. В края на миналата година „Слънце“пусна книгата „Сянката на прилепа“ за руските тайни служби и съдбата на България, автори на която са журналистите Огнян Стефанов, Катя Илиева, Диана Йонкова и Красен Бучков. В очакване сме на излизането от печат и на книга, посветена на легендарното име в българската журналистика Евгени Станчев. На мое питане за мястото, което заемат книгите на авторите журналисти и дали има някакви правила, по които собственичката на издателството Надежда Кабакчиева, също едно много уважавано име в българската журналистика, тя сподели пред сайта на СБЖ:Много са книгите, защото още от самото начало моите колеги от „Антени“ Георги Чаталбашев и Калин Донков, приятелката ми Здравка Евтимова и още много други си донесоха книгите и ги издадохме. След това при нас излезе книгата на известния немски журналист Юрген Рот, на Кристи Петрова, на Григор Лилов проучвания за мафията. Тази тематика продължихме с две книги на Огнян Стефанов, Гергана Михайлова (съпругата на Васко Михайлов), автор на автобиографиите на Тодор Колев и Емил Димитров, Исак Гозес - автор на биографията на Лили Иванова, и Петър Волгин, автор на книгата "Политически некоректно". При нас пуснахме книгите и на Веселина Томова и Невена Троянска. Това е си е част от редакционния ни план. Няма как да не издаваме книги на журналисти.“

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки