Начало
 
 

Посланикът на Казахстан отбеляза в СБЖ Новруз и почете национален поет и мислител

21.03.2021 /21:22 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Темиртай Избастин разказа в клуб "Журналист" за културното наследство на Абай Кунанбаев (на постера). Снимка: Мари Къналян

Н. Пр. Темиртай Избастин разказа в Клуб „Журналист” за големия казахстански поет, композитор, мислител и просветител Абай Кунанбаев и представи излезлите на български негови избрани творби в сборника „Напътствени слова”. Събитието съвпадна с отбелязването на традиционния празник на пролетта Новруз, който се чества от много тюркски народи. Навършиха се и 30 г. от установяване на българо-казахстанските дипломатически отношения.

Символично в един и същи ден в Клуб „Журналист” на СБЖ бе отбелязан и традиционният празник на пролетта Новруз, честван от много тюркски народи, и излизането на български на сборник с избрани творби на големия казахстански поет, композитор, мислител и просветител Абай Кунанбаев под заглавието „Напътствени слова”. Имаше и трето показателно съвпадение - това стана точно в Световния ден на поезията.

За събитието в Клуб „Журналист” гостува посланикът на Казахсатн у нас Н. Пр. Темиртай Избастин, както и други представители на посолството и на казахстанската общност у нас, сред които и популярната директорка на Руския лицей в София Шара Карсакпаева.

Гостите бяха сърдечно привествани от председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която подчерта, че Съюзът и българските журналисти като цяло винаги са отворени за поддържане и отразяване на културните връзки с всички страни и народи. А с Казахстан тези контакти са интензивни и топли през всичките 30 г., откакто двете ни страни поддържат официали дипломатически отношения, но те датират и от по-рано, още от времената на СССР.

Н. Пр. Темиртай Избастин на свой ред изтъкна традиционно добрите казахстанско-български връзки във всички сфери на двустранните отношения, както и активния културен обмен.

Той представи мащабното дело на Абай Кунанбаев (1845-1904 г.) в казахстанската култура. Кунанбаев се смята за основоположни на националната литература и за реформатор, сближил Казахсатн с европейската култура на основата на просветения ислям.

В чест на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Казахстан и България на български е издаден сборникът с избрани творби на Кунанбаев „Напътствени слова”.

Пред присъстващите на събитието в Клуб "Журналист" бяха показани два интересни филма. Единият - посветен на живота и делото на Абай Кунанбаев, а другият - на традициите и обичаите, с които се отбелязва Новруз в обединяващия 140 народности многонационален Казахстан.

Казахстанските гости в Клуб „Журналист” почерпиха присъстващите и с национални специалитети в чест на празника Новруз, олицетворяващ пролетта и възраждането на природата.

Снимки: Мари Къналян

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки