Начало
 
 

М. Бенатова: Джипката е абонамент за медиите, удар под кръста за обществото

31.03.2021 /15:25 | Източник: bgonair.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миролюба Бенатова

Журналистката коментира пред bgonair.bg наследството на 44-ото Народно събрание в медиите и в обществото

Какъв беше мандатът на 44-ото Народно събрание през очите на разследващата журналистка Миролюба Бенатова? Тя коментира пред bgonair.bg впечатленията си и обобщава, че това е било "Народното събрание, което се върна в тоталитарния режим, влизайки в Партийния дом".

Закономерно властта се отразява в медиите. Но моделът вече е различен. "Джипката е абонамент за медиите, удар под кръста за обществото. И удар срещу медиите. Защото джипката се явява заместител на нормалните брифинги, пресконференции, на нормалния начин за общуване с властта", допълва журналистката. А 44-ият парламент ще остане в историята и с ограничения достъп на репортерите до тези, които създават законите. 

"Медиите в последните 10-ина години съвсем системно биват обезличавани. И последните 4 години не правят разлика. Големите медии са все по-имитативни. Чуват все по-малко критични въпроси. Ако изобщо се чуват въпроси", споделя Бенатова.

Властта във всичките й форми избягва да отговаря на въпроси, вече дори и писмено. Числата говорят сами.  "Скоро ми направи впечатление проучване на "Отворен парламент", че има рекордно много платено съдържание от всички политически партии, даже не всички, от някои определено, в медиите. 3.5 млн. са дадени за клипове за излъчване по медиите, което според "Отворен парламент" е рекорд. Няколко партии, някои които се приемат като патерица на управляващите, са сред рекордьорите. Очевидно, че има много голяма битка, за да може да се възпроизведе това, което сме виждали", каза още Бенатова.  

Преди 2 години известната журналистка за кратко сменя професията си. Кара такси. Но промяната е само на пръв поглед. "Добрият шофьор и добрият журналист са добри слушатели. А всъщност аз станах таксиметров шофьор, за да остана журналист и да кажа, че има професии на поръчката, и те не са журналистиката" , споделя Бенатова.

А качествената журналистика не винаги и не на всяка цена е в големите медии. Напротив. Доказателството е разследването на Бенатова за източване на средства от Здравната каса в Правителствена болница чрез фалшиви клинични пътеки.  

Свързани:   Миролюба Бенатова споделя за професията журналист

Миролюба Бенатова е дългогодишен журналист. Започва във в. "168 часа" като криминален репортер, после работи в Би Ти Ви и "Нова телевизия".
Дата: 20.09.2020


 

Сподели в
 

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.

15.04.2021/17:15

Според агенция Ройтерс и в. „Гардиън“ Би Би Си била засипана с оплаквания, че е отделила прекалено много внимание на отразяването на смъртта на принц Филип, съпруга на британската кралица.

12.04.2021/09:05

С постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 2,750 млн. лв. по бюджета на БТА за 2021 г. за финансово покритие на безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп.

09.04.2021/17:15

"На изборите хората показаха, че не са се поддали на пропагандата на джипката". Това коментира журналистът Веселин Дремджиев в неделя вечер в изборното студио на "Дневник".

07.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки