Начало
 
 

Слави Ангелов: Побоят над журналист да се наказва като срещу полицай

02.04.2021 /09:00 | Източник: 168 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Ангелов

Главният редактор на “168 часа” настоява новите депутати, ако наистина се вълнуват от свободата на словото, да защитят репортерите, както с промени в Наказателния кодекс застанаха зад лекарите.

Това, което новото Народно събрание трябва да направи по най-бързия начин, е да квалифицира в наказателния закон нападението над журналисти като посегателствата срещу държавни служители - полицаи, прокурори, данъчни, митничари, съдии.

Нападението, побоят над репортери трябва да бъдат наказвани по-сурово, твърди авторът в 168 часа”

Това е позицията на разследващия журналист и главен редактор на “168 часа” Слави Ангелов, жестокият побой над когото попадна в доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права в България през 2020 г.

За побой със средна телесна повреда над полицай, прокурор, съдия и още няколко специфични професии, сред които не са журналистите, НК предвижда от 3 до 10 г. В останалите случаи е до 6 г. и няма предвиден минимум за наказанието. 

Ето позицията на Слави Ангелов:   

Признавам, за мен беше особено да бъда цитиран в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права в България, тъй като обикновено това е документ, в който аз не съм “герой”, а който отразявам в качеството си на журналист.

Но като жертва на престъпление ни най-малко не съм изненадан, че случаят ми е попаднал в това изследване. Защото за всеки, запознат с разследването на нападението срещу мен е ясно, че то бе извършено точно заради журналистическата ми работа. Заради мои статии и коментари във вестниците “24 часа” и “168 часа”. 

В доклада се съдържа критика, че все още няма осъдени хора за побоя над мен, но истината е, че разследването протече много бързо като за България. 

Делото срещу тримата подсъдими е вече в съда, по-малко от година след техния арест. Дали доказателствата ще бъдат достатъчни за ефективни присъди, ще покаже времето. Но при всички случаи като човек, който повече от 25 години пише за липсата на качествено и навременно възмездие в България, се надявам, че тези бързи срокове на разследване и вкарване на делата в съда в близко време ще се превърнат в задължителни стандарти на работа за полицията и прокуратурата.

Защото в това отношение те са големи длъжници на обществото. 

Напълно наясно съм също така, че ако разследването на моя побой беше оставено в районното полицейско управление, от него нямаше да излезе абсолютно нищо. Точно като още няколко подобни инцидента, извършени приблизително в същия район и по идентичен начин, за които нищичко така и не се разбра. А казват, че имало връзка между всички.

Принципно смятам, че журналистите в България не са
защитени по никакъв начин от натиск и репресии След убийствата на колеги в Словакия и Малта всички са наясно, че насилието над репортери е много сериозен проблем и за голяма част от държавите в ЕС.

Свързани:   Тримата обвинени за побоя над Слави Ангелов отиват на съд

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу тримата обвинени за побоя над журналиста Слави Ангелов.
Дата: 23.12.2020


 

Сподели в
 

Погребението на съпруга на британската кралица принц Филип е наблюдавано по телевизията в страната от 2 пъти по-малко зрители в сравнение с траурната церемония за принцеса Даяна през 1997 г, съобщи Би Би Си.

20.04.2021/12:00

"Още по-публична пресконференция може да даде идната неделя в 7:30 ч сутринта," иронизира журналистката от "Свободна Европа".

19.04.2021/09:00

Договор за сътрудничество между БТА и Нов български университет (НБУ) подписаха генералният директор на националната агенция Кирил Вълчев и ректорът на висшето училище проф. Пламен Дойнов.

17.04.2021/12:00

Отиде си Стефан Прончев, един от доайените в икономическата журналистика в Пловдив. Той е починал след кратко боледуване на 73-годишна възраст.

16.04.2021/12:00

Почти половината българи смятат, че партиите са ги информирали за политическите си програми недобре или направо лошо и неразбираемо в последната предизборна кампания. Това мнение присъства във всички възрастови групи, всички нива на образованост и всеки вид населено място.

15.04.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки