БНР представя Ива Дойчинова - член на журито на Web Report 2021

03.04.2021 /12:02 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ива Дойчинова в студиото

Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика Web Report представя своето жури в серия от интервюта. Говорят експертите по темата.

А те има какво да кажат за добрата, чистата журналистика и ще оценяват кандитатите в конкурса на големия интернет портал Dir.bg, посочва БНР:

Няма човек в България, който да не е чувал гласа й и да не го разпознава от едно "Добро утро". Ива Дойчинова, един от най-популярните гласове в родния радио ефир е директор на Радио "София" и е част от ръководния екип на БНР

Първият й досег с радиожурналистиката е в програма "Хоризонт" на БНР, където започва професионалният й път. В продължение на 14 години е водеща на предаванията "Трамвай желание", "Ива и Джон" и "Закуска с Ива" по първото частно радио FM+. През 2006 г. Ива прави крачка към телевизията и се присъединява към сутрешния екип на БНТ в "Денят започва".

Следват предаванията "Часът на мама" и "Денят е прекрасен" по bTV. В телевизионния й опит са още"Хит - 1", първото музикално риалити на БНТ, "Искам работа" по NOVA и "Супердоктор" по България Он Ер. Била е водещ и на политическо риалити -"Обещанието" на БНТ.

Ива Дойчинова е основател на кампанията "Будител на годината", посланик е на UNICEF в кампанията "Един пакет, една ваксина", посветен на борбата срещу тетануса в най-бедните страни по света. 

Здравейте, Ива, конкурсът на DIR.BG за добра журналистика Web Report стартира и Вие сте част от журито, което ще оценява материалите. Как да познаем добрата журналистика в морето от информация? 

Добрата журналистика се познава по няколко ключови неща - проверени факти, сигурни източници, обективност, ярък почерк, добре разказана история. Началото на това изречение е предизвестено, но аз особено държа на последните 2 качества - яркия стил и умение да грабнеш с историята.

Често много автори налитат на една и съща тема, защото е очевидна, шумна, коментирана от всички. Предпочитам сюжетите извън широкия обществен мегдан, там, където е по-тихо и по-сенчесто, но има какво да се види и разкаже.

Какви материали и автори очаквате да участват в Web Report 2021?   

За първи път съм поканена като участник в журито и нямам представа каква е насоката на материалите, както и какви автори привлича конкурсът. Но очаквам да ме изненадат, заинтригуват, очароват, замислят. Надявам се да има много млади сред тях.

Какви са Вашите критерии, по които бихте отличили най-добрите материали?   Интересна гледна точка, малко известни сюжети, задълбочено изследване на темата, автентичен стил. 

Свързани:    Конкурсът Web Report 2021 представя Анна Заркова като член на журито

В поредица, представяща членовете на журито на конкурса за добра журналистика Web Report 2021, dnes.dir.bg публикува интервю с главния секретар на СБЖ под заглавието "Анна Заркова: Новина е нещо, което някой не иска да се публикува"
Дата: 30.03.2021


 

Сподели в
 

Медиите у нас отразяват по два различни начина доклада на организацията „Репортери без граници“. Едните цитират доклада буквално, други дават някаква оценка. Това не говори добре за медийната среда в България.

21.04.2021/14:01

ЕС стартира онлайн платформа, в която гражданите ще могат да изразят мнението си в рамките на "Конференция за бъдещето на Европа" - широко обществено обсъждане за европейския проект през следващите 10 години, предаде АФП.

20.04.2021/14:05

На 18 април се простихме с проф. Мирослава Кортенска в църквата "Св. Параскева" в София. Тя почина на 13 април след тежко боледуване на 67-годишна възраст.

19.04.2021/14:05

Свършиха ли си работата медиите по време на предизборната кампания? Превърнаха ли се социалните мрежи в основен и доминиращ източник на информация? Осъществи ли се посредничеството на журналистиката между политици и граждани?

19.04.2021/11:51

Едуард Сноудън получи огромна сума, която ще дари на журналистическата си фондация, от продажбата на търг на дигиталния си автопортрет с незаменим токен, който беше купен за равностойността на 5,5 милиона щатски долара от криптовалутата етериум, съобщи ДПА.

18.04.2021/14:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки