Начало
 
 

Жената, помогнала на Слави Ангелов след боя: Кръв шуртеше

03.04.2021 /17:15 | Автор : Ана Михова | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Ангелов, адвокатката и съпругата му

Лицето му беше неузнаваемо, цялото покрито в кръв, която шуртеше отвсякъде. Той се задушаваше. Беше наедекватен, в безсъзнание.

Така свидетелката Елена Драганова описа в специализирания съд първите секунди на главния редактор на “168 часа” след побоя, съобщава в. "24 часа"

Слави Ангелов беше жестоко пребит пред дома си вечерта на 17 март 2020 г., прибирайки се от работа. Зверството попадна в доклада на Държавния депертамент на САЩ отпреди дни.

Подсъдими са младежите Бисер Митрев и близнаците Никола и Георги Асенови. Братята са в ареста, а Митрев е на свобода поради здравословни проблеми. Сега се явява на делото с патерица.

Елена Драганова, нейният познат Ивайло Антов и съседът на Слави - Явор Филипов, са хората, които се притичват на помощ на журналиста. 

Тримата, макар и за секунди,

виждат и нападателите, които крият лицата си зад маски, бейзболни шапки и качулки. Свидетелитне дадоха показания в четвъртък.

Драганова и Ивайло Антов стават случайни очевидци на нападението. Около 20 ч. двамата пътуват в беемвето на мъжа по моста “Чавдар” в посока центъра на София. Спират на червен светофар. Щом потеглят, изведнъж Ивайло Антов вижда как двама мъже събарят на земята трети и почват да го удрят.

Той спира колата по средата на платното и със спътницата му се втурват към тротоара. “Единият от нападателете погледна към мен. Двамата тръгнаха да бягат към моста “Чавдар”. Държаха в ръцете си дълги предмети като чукове, увити в бели пликове”, каза Ивайло Антов. 

“Човекът беше полумъртъв  

Лежеше на земята, облян целият в кръв. Тя шуртеше от устата, носа. Той се давеше в нея”, добави свидетелят. Тогава Елена Драганова повдига главата на Слави, за да изтече кръвта от устата му, за да не се задуши.

Ивайло Антов обаче е поразен от огромната рана над глезена на десния крак на журналиста.

“На панталона имаше дупка, от която бликаше кръв. Не бях виждал от жива рана така да тече кръв”, каза той.В този момент към тях се присъединява и Явор Филипов, съсед на Слави. Той пък успява да види третия нападател, даже си разменят заканителни реплики.

Прибирайки се във входа, мъжът чува силен шум от удар. Обръща се и вижда как маскиран удря по главата паднал човек. После нападателят побягва в посока ИСУЛ. Той е висок около 1,90 м, с бейзболна шапка, черен клин и черни къси панталони, има маска с череп.

По време на разследването в колата, с която се придвижват нападателите, е намерена бейзболна шапка, по която има биологични следи, които съвпадат с ДНК-то на двамата близнаци.

В първите минути никой от свидетелите не знаел кой е пребитият. Разбират едва когато идва линейката. На третата минута пристигнала полиция. Един от униформените с бинтове затиснал раната на крака.

“През цялото време, докато отивах към болницата, се подготвях за това, което ще видя, и пак се оказах неподготвена Главата му беше като бейзболна топка, очите му бяха като цепки. Той едва говореше. Погледнах към крака му, просто не искам да си спомням.” Това каза съпругата на Слави - Татяна. Тя също беше разпитана като свидетел.

Татяна научава за побоя, докато е на работа в БНТ, където е продуцент на предаване. Приятел ѝ се обадил и я попитал вярно ли е това, което пише за Слави.

“Тогава отворих сайта на “24 часа” и прочетох водещата новина. Просто си взех палтото и помолих да си тръгна. Тръгнах нанякъде”, описа тя преживяното. Докато отива към ИСУЛ, ѝ се обадили десетки хора.

Другият кошмар, който се развил в главата ѝ, бил дъщеря им, която е в тийнейджърска възраст, да не научи отнякъде какво се е случило. Оказало се, че тя вече е прочела в социалните мрежи. Докато се намерил човек, който да отиде при детето, то се заключило в тоалетната.

Татяна била пусната да види мъжа си около 22 часа

“Убедена съм, че нападението е заради журналистическите му текстове. Така мисля, макар че не мога да го докажа”, каза тя пред съда.

На въпрос дали е бил заплашван, отговори: “Той не споделя такива неща, дори и в миналото, когато е имало заплахи”. Тя разказа и за дългото възстановяване на Слави: 

“Мислех си, че ще бъде невъзможна мисия да проходи отново. Всяко ставане от леглото беше едно преживяване”, каза Татяна. Лекарите ѝ обяснили, че има ужасно много рани по крака. Преди гипса кракът му бил в нещо като голям ботуш. Проходил след 3 месеца.

“Той още не се е възстановил”, добави тя. В момента имал проблеми със зрението.  “Непрекъснато някакви неща ни напомнят за 17 март”, призна съпругата на Слави.

Делото продължава на 19 април с разпит на още свидетели.

Свързани:    Слави Ангелов: Побоят над журналист да се наказва като срещу полицай

Главният редактор на “168 часа” настоява новите депутати, ако наистина се вълнуват от свободата на словото, да защитят репортерите, както с промени в Наказателния кодекс застанаха зад лекарите.
Дата: 02.04.2021


 

Сподели в
 

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.

15.04.2021/17:15

Според агенция Ройтерс и в. „Гардиън“ Би Би Си била засипана с оплаквания, че е отделила прекалено много внимание на отразяването на смъртта на принц Филип, съпруга на британската кралица.

12.04.2021/09:05

С постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 2,750 млн. лв. по бюджета на БТА за 2021 г. за финансово покритие на безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп.

09.04.2021/17:15

"На изборите хората показаха, че не са се поддали на пропагандата на джипката". Това коментира журналистът Веселин Дремджиев в неделя вечер в изборното студио на "Дневник".

07.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки