Начало
 
 

БНР обяви как ще следи днес изборите

04.04.2021 /09:07 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проследяване на избирателната активност, вота на българите в чужбина, гласуването на карантинираните и хоспитализираните, първите резултати – това ще чуят първи слушателите на БНР на 4 април.

Ексклузивно социолозите от "Галъп интернешънъл" ще обявят прогнозните резултати от екзитполовете в специалното изборно студио, което ще започне веднага след вечерния осведомителен бюлетин в 18.00 часа, анонсират от БНР

Репортерите и кореспондентите на програма „Хоризонт“ ще проследят гласуването на незрящите и лишените от свобода, карантинираните у дома и хоспитализираните в Covid отделенията.   

Как протича машинното гласуване и има ли забавяне заради задължителната дезинфекция ще са въпросите, на които журналистите ще търсят отговори от отварянето на секциите до края на изборния ден.

На всеки 2 часа ще бъде актуализирана информацията за избирателната активност в сайта на националното радио.

Лидерската битка в 25 МИР и решенията на ЦИК ще бъдат акцент в репортерските включвания от столицата. Как гласуват малките етнически и религиозни общности и как съчетават вота с Великден българските католици ще отрази националното радио. 

Програма „Хоризонт“ ще следи гласуването на българите в чужбина в над 20 държави от 3 континента. Специалният пратеник на БНР Тоня Димитрова ще отразява вота в Одрин и Истанбул. Особено внимание ще има към гласуването в страните със силни рестрикции като Великобритания и Германия.

Националното радио ще проследи вота от Австралия и Нова Зеландия до САЩ и Канада в съответните часови зони.

Обществената медия ще информира за сигнали в централната и районните избирателни комисии и ще разследва информация на слушателите за изборни нарушения. Сигнали могат да се подават в сайта на БНР за изборите azizbiram.bnr.bg в секцията „Питайте за изборите“. 

Изборното студио с водещ Явор Стаматов ще започне веднага след вечерния осведомителен бюлетин в 18.00 ч. В него слушателите ще научат първите резултати и ще чуят коментарите на социолози, политолози, експерти, представители на ЦИК и на политическите сили.  

Радио България подготвя актуален блок с новини на турски език, който ще се излъчи от 20.00 до 21.00 часа в ефира на Радио Кърджали на 90.00 МНz и на честота 90.1 MHz за региона на Шумен и Лудогорието, както и на //player.bnr.bg/ Блокът ще включва информация от специалния пратеник в Истанбул и разговори с избирателите там, анкети и интервюта с анализатори.

Радио България ще предлага новини за хода на изборния процес и резултатите от него на 10 езика с акцент върху сънародниците ни в чужбина, упражнили правото си на глас зад граница.

Новини, сигнали, снимки и видеа българите в чужбина могат да изпращат на radiobulgaria@bnr.bg и на страниците във Фейсбук.


 

Сподели в
 

Властите на Мианма са задържали журналист от Япония в Янгон, обяви правителството в Токио, което добави, че работи за освобождаването му, предаде Ройтерс.

20.04.2021/09:02

Българският център за нестопанско право и Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖКМ) организират онлайн дискусия по темата: "Пандемия и дезинформация: експерти, инфлуенсъри, медии и социални мрежи".

19.04.2021/12:01

"Аз не знам как може да се говори за напредък. България е най-бедната, най-болната, най-необразованата, най-корумпираната държава в Европейския съюз, най-нещастната", каза за БНР Искра Ангелова, журналист, актриса и филолог.

18.04.2021/09:07

Снимка, символизираща "любов и състрадание" и показваща 85-годишна бразилка, получаваща първата си прегръдка от 5 месеца от медицинска сестра през прозрачна "завеса за прегръдки", беше определена за снимка на годината на "Уърлд прес фото", предаде АП.

17.04.2021/09:06

Известният турски писател и журналист Ахмет Алтан, който е в затвора по обвинения "в подпомагане на въоръжена терористична организация", бе оправдан, съобщи турският в. "Джумхуриет".

16.04.2021/10:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки