След видеото сега аудиото става хит в Интернет

05.04.2021 /15:25 | Автор : Мартин Дешев | Източник: vesti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В продължение на доста години интернет компаниите и социалните мрежи усилено работеха по популяризирането на онлайн видеото.

И действително, видеото е навсякъде, но има и своите недостатъци. Основният е, че изисква доста внимание, а хората често са в движение, коментира авторът във vesti.bg

Затова напоследък доста се увеличи популярността на подкастовете - онлайн радиопредавания, които всеки може да създаде и споделя. Освен това обаче се увеличи и интересът към онлайн чатове с гласови разговори. Приложения като Discord станаха много разпространени, а вече има и цели социални медии, които разчитат на аудиото.

Една от тях е Clubhouse, която набира инерция през последните месеци. Тя представлява множество виртуални стаи, в които потребителите могат да участват и да обсъждат различни теми. Всяка стая си има своя тема, която може да е конкретна новина или пък цял сегмент. 

Намалява интересът кам визуални услуги    

Clubhouse използва и вече традиционния метод за пораждане на интерес. Регистрациите в платформата са ограничени само за хора с покани. Такива могат да се получат само от вече регистрирани потребители.

Успехът на платформата мотивира и останалите социални мрежи да ускорят работата си по сходни услуги, отбелязва DigitalTrends. Те се изразяват в платформи за споделяне на подкастове, за стрийминг на живо, онлайн гласови чатове и др. Потенциалът е и в аудиокнигите, които не са нещо ново, но много време бяха предимно нишов продукт.

Преминаването към аудио е още един начин за дигиталните услуги да увеличат времето, през което потребителите ги използват. Останалите услуги са визуални и изискват използване на устройство с дисплей.

Аудио услугите обаче имат нужда единствено от слушалки с микрофон и устройство с интернет връзка. Потребителят може да ги използва в движение и да слуша подкаст или стрийм, докато пътува, или дори да участва в онлайн конференция, докато се разхожда в парка.

Разбира се, не липсват и рискове, и критики  

Една от тях е, че това може да бъде още един начин да се държат потребителите "вързани" за услуги и постоянно да искат да използват някоя платформа.

От друга страна, наличието на аудио алтернатива, може пък да "освободи" потребителите да не се чувстват "залепени" за дисплеите постоянно. Така те ще могат действително да са в движение и да не пропускат важни за тях разговори и теми. 

Със сигурност аудио услугите ще продължат да набират популярност и занапред. Това ще доведе и до доста нови компании и различни концепции. Крайната дума ще имат потребителите доколко тези предложения ще намерят траен и доходоносен пазар.


 

Сподели в
 

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

Наред с хонгконгския медиен магнат бяха осъдени още 8 продемократични активисти. Присъдите на Джими Лай са заради ролята му в организирането през 2019 г. на 2 големи опозиционни прояви.

17.04.2021/15:25

Ирландската комисия за защита на данните обяви, че започва разследване срещу социалната мрежа Фейсбук след разкрития, че данните на над 530 млн. потребители от целия свят са били хакнати, предадоха световните агенции.

16.04.2021/17:15

Българинът не е от най-учтивите хора. И неговите представители в парламента май не са. Какъвто народът – такива и представителите. Това е демокрацията.

15.04.2021/15:25

PPF Group, компанията на трагично загиналия чешки милиардер Петр Келнер, която е собственик и на Би Ти Ви, се оглежда за нови медийни сделки и придобивания на телекоми.

14.04.2021/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки