Защо разследващият журналист Николай Стайков е част от доклада на „Репортери без граници“

27.04.2021 /14:54 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Николай Стайков. Снимка: БГНЕС

Защо Николай Стайков, разследващ журналист от Антикорупционния фонд, стана част от доклада на „Репортери без граници“ за медийната свобода в България и какво отсъди Софийският районен съд по повод задържането му на 8 август 2020 г. от МВР?

Всичко това коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР колегата  Николай Стайков:

Задържан за чупене на пейка, без да има пейки

„МВР отрече, че е имало такова задържане изобщо, при положение че държите в ръцете си документите, които сте подписали при задържането, а в същото време гледате по телевизията как говорителят на СДВР отрича изобщо да има такова нещо, ситуацията е, меко казано, странна. Моят случай, проверката, която направи СДВР, беше около седмица-две преди да стане случая с побоя на Димитър Кенаров на протеста на 2-ри септември. Аз тогава предупредих заместник-директора на СДВР, който беше председател на Комисията по вътрешна проверка, и шефовете на Охранителна полиция, че ако не вземат мерки, ще има много по-сериозни случаи и ще се обясняват пред много повече камери и това се случи само две седмици по-късно. Така че това, което стана ясно и с последните изказвания, имаме целенасочено отричане, прикриване на факти и обстоятелства, изкривяване на статистика, само и само да не се понесе нито административна, нито политическа отговорност. А за моето дело – разбира се, в онази ситуация заведох дело, за да оспоря заповедта за задържане. Знаете, че не стават за ден-два нещата в съдебната система, но все пак за няколко месеца, по-малко от една година, имаме две или три заседания и окончателно решение на Софийския районен съд, с което се отменя заповедта за задържане, като, забележете, според МВР изобщо не е имало такова задържано лице. Използват се изрази и евфемизми – "покана за отвеждане до районно управление за установяване на самоличност", но всъщност става дума за истинско задържане с всички атрибути на полицейското задържане. Т.е. издаване на заповед за задържане, провеждане на обиск, опис на вещите и намереното имущество.“

112-и в класацията за медийна свобода

„В момента лично аз съм учуден, че България е паднала само с едно място надолу в класацията, тъй като през изминалата година стана пределно ясно, че институциите не просто игнорират проблема с медиите, а отричат, и умишлено и целенасочено замазват проблема с липсата на контрол върху задържането на журналисти. Да не говорим и за случая на Димитър Кенаров, където имаше и физическо насилие. Този е единият случай, който е цитиран в доклада на "Репортери без граници". А другият случай, който влезе в официалния доклад, е за заплахите срещу мен по повод разследването „8-те джуджета“, за които Прокуратурата и полицията реагираха едва след като международни организации призоваха за разследване. Но разследване така и не се случи.“

"8-те джуджета" и охраната на Николай Стайков

„Охраната, която Софийска градска прокуратура нареди след реакцията на международни организации, която беше около две седмици след въпросните обаждания за белите ковчези, които бяха не едно и две, а през 20-30 минути в рамките на 24 ч., т.е. систематично действие, охраната беше в рамките на два-три месеца след това, и след това Софийска градска прокуратура прецени, че опасността е отминала и отмениха охраната. Но куриозната ситуация остава. Моята жалба до полицията автоматично отива в Прокуратурата, която казва, че няма какво да се разследва, тъй като заплаха няма, а в същото време друг един прокурор в друга една част на Прокуратура решава, че аз трябва да имам охрана, тъй като има опасност. Т.е. една част на Прокуратурата мисли едно, друга мисли друго, и пак да кажа – никакво разследване не се е случило.

Според мен фундаменталният проблем е, че Прокуратурата не смята журналистите, и в частност разследващите журналисти, за свои партньори в търсене на истината и справедливостта, а ги смята за нещо друго, сега в момента не искам да спекулирам за какво. Не сме от една страна на барикадата и това е много жалко. Докато не се промени това, няма да има истинска промяна в България. А в случая категорично става дума за хора, наети от засегнати лица от историята "8-те джуджета". И тъй като не става дума за кой знае колко софистицирана организационна схема, тя много лесно би могла да бъде разследвана и затова по-добре да се претупа. Изобщо като цяло благодарение на медийния комфорт, който имат все още управляващите и част от статуквото в съдебната система, те могат да си позволяват неща, за които бих казал, че в нормални ситуации и това, което наричаме нормални страни, би трябвало да се понася много сериозна политическа отговорност.

Но в края на краищата това е част от работата ни и лично аз нямам друго намерение освен да продължавам напред. Изчаквам много търпеливо, за да видя какво става с прокурорската проверка, която се бави, с много дела, които имат връзка с целия казус. Не само, че следя внимателно, но имам намерение да публикувам неща, които са свързани. Категорично темата трябва да бъде продължена и ще бъде продължена.

 

м.л.

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки