БТА и Народеният театър подписаха договор за сътрудничество

29.04.2021 /14:05 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мариус Донкин и Кирил Вълчев с подписания договор

Договор за сътрудничество между БТА и Народения театър "Иван Вазов" подписаха генералният директор на агенцията Кирил Вълчев и директорът на театъра Мариус Донкин.

БТА и Народеният театър "Иван Вазов" се обединяват за достойното отбелязване на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов, патронът на Народния театър, посочи Вълчев.

Агенцията ще помогне за популяризиране на инициативите на театъра по всички свои канали - в страната и чужбина. Всеки понеделник БТА ще получава текстове и видео-информационни материали за представяне на Народния театър.

Договорът се подписва в деня на премиерата на многократно отлаганата премиера на "Нова земя", продължението на "Под игото", в адаптация на Юрий Дачев. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от смъртта на Вазов. Горд съм, че направихме тази постановка, отбеляза Донкин.

Вазов смятял да откаже писането    

Романът се ражда точно през април преди 125 години, каза Юрий Дачев. Тъжна е съдбата му, Иван Вазов дори е бил "сътресен" от критиката и хладния прием от читателите дотолкова, че е бил склонен да се откаже от писането, каза той. Опитахме се да направим един спектакъл, в който Вазов не само ни радва със своята обич, ами подпалва и тревогите ни, които понякога са по-ценни от умилението, радостта и спокойствието, допълни Дачев.

Годишнината ще бъде отбелязана с редица инициативи. Предвиждат се изложби с определена тематика като "Вазов и театъра", "Вазов и София". Инициативата на открито "Театър пред театъра" ще се състои между 13 и 22 септември. На 22 септември, денят на смъртта на Вазов, ще бъде връчена наградата за цялостен духовен принос на името на патриарха на българската литература.

Планира се и национално турне между 23 юни и 23 юли в около 15 града, посочи Мариус Донкин. По думите му много млади хора, между 25 и 30 години, са започнали да идват в театъра. Народният театър в момента е на първо място по процент на купуване на билети онлайн, каза още той.

Кирил Вълчев предложи БТА и Народният театър да работят по изследване за това как Иван Вазов присъства в архива и бюлетините на агенцията, което да бъде издадено през 2024 г.

Сврзани:   Кирил Вълчев обяви: БТА открива рубрика „Икономика”

Българската телеграфна агенция (БТА) подписа договор за сътрудничество с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).
Дата: 27.04.2021


 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки