Израелско-палестинският сблъсък провокира напрежение в сайта IGN

20.05.2021 /09:05 | Автор : Методи Дамянов | Източник: kaldata.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Служителите на американската гейм медия IGN излязоха с открито писмо до шефовете си по казуса.

По-рано тази седмица се случи нещо твърде любопитно, засягащо американските гейм медии и контрола им. Както знаете, по-рано тази пролет започнаха поредните стълкновения между израелската държава и палестински активисти от „Хамас“. Атакувани със сериозна огнева мощ, палестинските обикновени. граждани са подложени на постоянен риск и кризата се задълбочава, пише kaldata.com:

В тази връзка, множество организации предприеха инициативи, с които да подпомогнат мирните жители, които са попаднали в епицентъра на мини-войната между Израел и „Хамас“. Различни медии, между които и гейм сайтове, стартираха кампании, популяризиращи дейността на тези благоворителни организации.

Сред първите бяха IGN. Медията публикува кратко съобщение на сайта си, в което се обяснява, че палестинците страдат в момента заради този конфликт. Те придружили това си съобщение с графика на логото на IGN и палестинския флаг.

През почивните дни обаче, съобщението, заедно с връзки към благотворителните акции, бива премахнато. Публикувано е друго съобщение, в което се казва, че тяхното желание било да подпомогнат всички страни в конфликта. Но предишното послание не било демонстрация на това.

Група от 74 журналисти на сайта публикуваха открито писмо до корпоративното ръководство на IGN, J2 Global и Зиф Дейвис, с което изразяват своето недоволство от действията на ръководството. „Ние, долуподписаните служители на IGN сме възмутени от скорошното решение на ръководството да подкопаят нашата редакторска автономия и премахнат публикацията, в която се призовава за помощ на палестинските мирни граждани, които в настоящия момент са изложени на хуманитарна криза в Газа, на Западния бряг и Ерусалим“, пишат журналистите. Те допълват, че премахването на публикацията не е било съгласувано с хората, които са написали оригиналното съобщение, техните колеги и читатели. Журналистите настояват J2 и Дейвис да се срещнат лично с екипа на медията, да поемат отговорността за премахването му и да го възстановят.

„След среща между екипите на IGN от тази сутрин, ние стигнахме до общото заключение, че настоящето действие представлява пример за корпоративна намеса в работата ни и демонстрира откровено пренебрежение за най-основните стандарти на журналистическата почтеност и редакционна независимост. Бизнес интересите на собствениците на медията и нейния редакторски колектив трябва винаги да са отделни един от друг“, пишат те.  

GamesIndustry.biz допълват, че изразената позиция не е единодушно подписана от всички в IGN. Колективът на медията наброява 112 души, а писмото е подписано от 74 човека, като четирима от най-важните представители на екипа също не са подписали писмото, сред които главният редактор и издателя на IGN.

 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки