Спортният свят се обедини в подкрепа на отказалата интервю Наоми Осака

02.06.2021 /14:05 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наоми Осака

Водещи фигури от света на тениса и в спорта се обявиха в подкрепа на японката Наоми Осака, която реши да се оттегли от участие от Откритото първенство на Франция по тенис преди мача си от втория кръг.

Осака каза преди турнира, че няма да се появява на задължителните пресконференции след мачовете, тъй като те влияят негативно на психичното й здраве.

След като не стори това след победата над Патрисия Мария Циг, Осака бе глобена от организаторите и заплашена, че ще бъде извадена от турнира при второ подобно провинение, което доведе и до отказа й от участие в турнира. 

"Честно казано сега научих за решението на Наоми, точно преди да дойда на тази пресконференция", заяви 23-кратната шампионка в турнирите от "Големия шлем" Серина Уйлямс след успеха си над румънката Ирина Камелия Бегу.

"Единственото нещо, което изпитвам, е съчувствие към Наоми. Иска ми се да мога да я прегърна, защото знам през какво преминава. Както казах, била съм на нейно място. Ние с нея сме различни личности и всеки човек е различен. Не всеки е като другия. Аз съм непукист. Но други хора не са. Всеки е различен и се справя с напрежението различно", коментира 39-годишната Уйлямс.

"Трябва да й позволите да се справи със ситуацията по начина, по който тя иска. Това мога да кажа единствено. Мисля, че тя прави всичко най-добро", добави американката.

Уйлямс призова организаторите на турнира и ръководствата на световните федерации по тенис да помислят как могат да помогнат на играчите. 

"Играчите трябва да има към кого да се обърнат и да кажат: Нуждая се от помощ с това, това, това и това и да говорят с някого. Няма значение дали това ще бъде човек от Женската тенис асоциация или някой друг. Може да е някой, с когото комуникираш често. Била съм в такава позиция и за щастие имаше с кого да говоря, да сваля товара от плещите си, защото не винаги можеш да споделяш всичко със семейството си или с познати", обясни Серина Уйлямс.

По-голямата сестра на Серина Уилямс - Винъс Уйлямс, също подкрепи Осака за решението й. В Тиутър тя написа: "Толкова съм горда с теб. Погрижи се за себе си и ще те видим да печелиш отново скоро!" Новоизгряващата звезда на американския тенис Коко Гоф и финалистката на "Ролан Гарос" през 2018 г. Слоун Стивънс също подпрекипаха решението на Осака. 

Легендите на спорта Мартина Навратилова и Били Джийн Кинг също се изказаха в подкрепа на тезата колко важно е психичното здраве за спортистите. 

"Постъпката на Наоми Осака, която разкри истината за проблемите си с депресията, е невероятна. Сега е важно да й дадем времето и пространството, от което тя се нуждае. Желаем и всичко най-добро", написа Кинг в социалните мрежи.

Състезатели от други спортове също окуражиха постъпката на Осака, в това чиско голфърката Мишел Уи, звездите от НФЛ Ръсел Уилсън и Тайлър Локет, както и многократният олимпийски шампион в леката атлетика Юсеин Болт.

"Никога човек не трябва да бъде изправян пред такива решения, но е толкова впечатляващо, когато избереш трудния път, по който силите, които трябва да те защитават, не те пазят. Огромно уважение", написа баскетболистът Стеф Къри в Туитър.

Президентът на Френската тенис федерация Жил Моретон прочете предварително подготвена реч, в която предложи помощ на Осака, но много иронично отказа да отговаря на журналистически въпроси, което пък не остана незабелязано в тенис средите.

"Така Френската тенис федерация се справи с проблемите на психичното здраве на г-ца Осака - без съпричастност и чувствителност. А след това президентът й отказва да отговаря на въпроси на журналисти. Това е огромен автогол", написа бившият австралийски тенис съдия Ричард Ингс.

Наоми Осака е тенисистката с най-високи приходи през последната година по данни на бизнес портала "Спортико" и се очаква да бъде една от най-големите звезди на предстоящите през юли и август Олимпийски игри в Токио.

Свързани:   Наоми Осака е глобена с 15 000 долара за отказ да говори с журналисти

Заемащата 2-о място в женската ранглиста японска тенисистка Наоми Осака беше глобена с 15 000 долара заради отказа ѝ да говори с представителите на медиите на Откритото първенство на Франция, което започна в неделя.
Дата: 01.06.2021


 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки