В Йерусалим задържаха силово репортерка на „Ал Джазира”

07.06.2021 /14:05 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миг преди да оковат Гивара Будейри в Йерусалим

"Ал Джазира" съобщи, че израелските власти са задържали силово нейна репортерка. Жената е задържана, докато отразявала събитията в квартал на Йерусалим, в който десетки палестински семейства са набелязани за изгонване от еврейски заселници, предаде АП.

Гивара Будейри беше освободена няколко часа, след като беше задържана от гранична полиция в квартал "Шейх Джара", където тя била с бронежилетка с надпис "Преса". "Ал Джазира" заяви, че полицията е унищожила техника на оператор на канала.

Будейри е със счупена ръка и е останала под лекарско наблюдение в болница "Хадаса" в Йерусалим, каза Уалид Омари, ръководител на кореспондентското бюро на "Ал Джазира" в Йерусалим.

Будейри редовно прави репортажи от "Шейх Джара", каза Омари. 

Тя отразявала седящ протест на палестинци на мястото. Омари каза, че израелската гранична полиция поискала документите й за самоличност, а тя предложила шофьорът на репортерския екип да ги донесе от колата. Омари каза, че органите на реда отказали да й позволят да ги вземе и вместо това започнали да крещят и да я блъскат. В един момент полицаите й сложили белезници и я вкарали в автомобил на гранична полиция.

Качени в интернет кадри показват Будейри окована в белезници и заобиколена от служители на граничната полиция. Докато стиска здраво с ръце лаптопа си, тя се чува да крещи: "Не пипайте, достатъчно, достатъчно". 

Омари заяви, че Будейри притежава акредитация от израелската правителствена пресслужба.  Израелската полиция каза, че Будейри е задържана, след като е била помолена да удостовери самоличността си, отказала е и изблъскала полицай.

Орен Зив, оператор на мястото, каза, че към момента на случая, който станал станал в 19.00 часа и траял секунди, протестът на палестинците бил приключил. Полицаите не изчакали Будейри да се легитимира. Отвели я в чакащ автомобил на гранична полиция със затъмнени прозорци, в който тя била поставена на задната седалка заедно с жени полицейски служители.

Временният генерален директор на "Ал Джазира" Мостефа Суаг осъди полицейските действия. "Систематичните действия, насочени срещу наши журналисти, са в пълен разрез с всички международни конвенции", каза той.

"Те нападат журналистите в Източен Йерусалим, защото не искат те да продължат да отразяват ставащото в "Шейх Джара", заяви Омари.

Напрежението в "Шейх Джара" разпали размирици, продължили със седмици, и допринесе за ибухването на война между Израел и Хамас, след като на 10 май ислямистката групировка изстреля няколко ракети по Ерусалим, позиционирайки се като защитник на палестинските права в свещения град.

Войната, при която загинаха 254 души в Газа и 12 в Израел, приключи на 21 май. Общо бойците от Газа изстреляха над 4000 ракети по Израел, а Израел бомбардира стотици цели в Газа, за които заяви, че са свързани с екстремисти.

Ден след арестуването на Будейри, израелската полиция е арестувала в "Шейх Джара" и палестински протестен водач. За ареста на Муна ал Курд потвърди нейният баща Набил. По думите му вчера сутрин голям брой израелски полицаи са щурмували дома на семейството "по варварски начин" и са поискали да арестуват 23-годишната Муна и 22-годишния й брат. Полицията засега не е отговорила на запитване на Асошиейтед прес за коментар. 


 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки