Обещанието на Байдън за свобода на медиите - по-лесно на думи, отколкото на дело

08.06.2021 /14:05 | Автор : Ерик Тъкър, АП | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


При кого медиите са по-свободни?

Един от първите значими ходове на министерството на правосъдието на САЩ при президентството на Байдън беше да уведоми репортерите в три големи медийни организации, че са иззети данни за телефонните им комуникации във връзка с разследвания на изтичане на информация при управлението на Тръмп. В същото време президентът Джо Байдън обеща да спре практиката на шпиониране на журналисти.

Заявеният от Байдън ангажимент спечели подкрепа от организации за свобода на медиите, но остава неясно дали обещанието може да бъде спазено, по-конкретно защото правителства и на демократите, и на републиканците са разчитали на данни от телефонните комуникации на репортери, за да откриват изтичания на класифицирана информация.

Този ангажимент предизвика още по-голямо изумление, като се има предвид обещанието на Байдън да поддържа традицията на независимост на правосъдното министерство.

"В този случай изглежда лоша политика да се въвежда пълна забрана върху логични разследващи действия, целящи да открият кой е нарушил закона, особено в случаи, когато самите журналисти, за чиито комуникационни данни да става дума, не са обект или цел на наказателно разследване", каза бившият служител на правосъдното министерство Дейвид Лофман, ръководил отдела, контролиращ разследването на изтичания на информация.

През последните седмици правосъдното министерство разкри, че федерални следователи тайно са се сдобили с данни за телефонните комуникации на журналисти на "Вашингтон пост", "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен в опит да установят източниците, предоставили информация за националната сигурност, огласена в първите месеци от управлението на Тръмп.

Предишни правителства също са се опитвали да постигнат баланс между произтичащите от Първата поправка на конституцията права за събиране на информация от медиите и интересите на държавата за защита на тайните, свързани с националната сигурност.

Служителите в правосъдното министерство няколко пъти през годините са преработвали вътрешните ръководни принципи, за да позволят по-голяма защита на медийните организации, без някога да са премахвали от своя арсенал правото да изискват данни за комуникациите на репортерите.

Байдън, изглежда, се надява да промени това     

Миналия месец той каза пред репортер, че изземането на данни за комуникациите на журналисти е "просто, просто погрешно" и че тази практика ще бъде спряна под неговото ръководство.

След най-новото разкритие, че данните за комуникациите на четирима репортери на "Ню Йорк таймс" са били тайно иззети миналата година, говорителката на Белия дом Джен Саки потвърди ангажимента за свобода на медиите. Но тя също така каза, че все още се водят обсъждания с правосъдното министерство и че няма готовност за обявяване на нова политика.

Бившият прокурор от правосъдното министерство и адвокат по наказателни дела в Ню Джърси Майкъл Уайнстийн каза, че според него Байдън със своите изказвания дава да се разбере, че ненавижда тази практика, без непременно да изключва възможността тя да бъде използвана при каквито и да е обстоятелства.

"Не смятам, че той има предвид някакъв конкретен случай или че иска дадено разследване да поеме в една или друга посока. Той просто предлага приоритети и процедури, спрямо които после правосъдното министерство трябва да промени своите правила", каза Уайнстийн.

"Не мисля, че той казва, че това никога не може да се прави", добави Уайнстийн. "Мисля, че той казва, че стандартите трябва да са по-високи." 

Правосъдното министерство казва, че вече е приключило с уведомяването на медийните организации, до чиито данни за телефонни комуникации е бил получен достъп. Най-новото разкритие беше направено в сряда, когато "Ню Йорк таймс" каза, че е научил, че миналата година следователи тайно са се сдобили с данни за комуникациите на четирима репортери за почти четиримесечен период през 2017 г.

Времевата разлика вероятно се дължи на това, че правосъдното министерство смята изземането на данни за телефонни комуникации като последна възможна мярка, когато са изчерпани другите начини за разследване на изтичане на информация. Министерството каза, че репортерите не са нито обект, нито цел на разследването, но не разкри какво изтичане на информация се разследва.

Четиримата репортери са били съавтори на материал от април 2017 г., описващ процеса на вземане на решения от ФБР в последните етапи от разследването за имейлите на Хилари Клинтън. Материалът включвал класифицирана информация за придобит от руски хакери документ, който помогнал за това тогавашният директор на ФБР Джеймс Коми да бъде убеден, че той, а не правосъдният министър и главен прокурор Лорета Линч, би трябвало да обяви, че разследването е приключило без повдигане на наказателни обвинения. Необичайната му пресконференция през юли 2016 г., проведена в централата на ФБР и без присъствието на Линч или други ръководители, представляваше извънредно отстъпление от нормата. 

Правителството на Тръмп обяви през 2017 г. сурови мерки срещу изтичанията на информация и зае агресивна позиция.

Освен изземането на данните за телефонните комуникации на репортерите, разкрито през последния месец, министерството постигна признание за вина от бивша правителствена сътрудничка, изпратила класифициран доклад по имейл до медийна организация, и бивш сътрудник на комисия на Сената, признал, че е излъгал ФБР за своите контакти с репортер.

В четвъртък Саки обвини служители от правителството на Тръмп, че са "злоупотребили със своята власт", и каза, че Байдън се надява да обърне нова страница. Същите агресивни методи от последните 4 години, обаче бяха прилагани при управлението на Обама, когато властите тайно иззеха данни за телефонните комуникации на репортери и редактори на Асошиейтед прес при разследване на изтичане на информация през 2013 г., а също така окачествиха репортер на "Фокс нюз" като участник в заговор по отделно разследване за изтичане на информация.

След като се сблъска с отрицателни реакции заради тези действия, бившият правосъден министър и главен прокурор Ерик Холдър обяви ръководни принципи за разследвания на изтичане на информация, насочени отчасти към изискване на одобрение от най-високите нива в министерството, когато се изискват данни за комуникациите на журналисти.

Възможността на министерството да получава достъп до тези данни обаче остана незасегната.


 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки