Начало
 
 

Историята на един журналист, който не е мисирка

22.06.2021 /09:03 | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джефри Мойо

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

Мойо е обвинен в нарушение на член 36 от Закона за имиграцията, тъй като се твърди, че е предоставил невярна информация на имиграционните служители, за да помогне на двама журналисти от The New York Times да влязат в Зимбабве.

„Свободата на пресата е подкопана, когато журналистите не могат да работят без ограничения“- казва той.

„Чувствам облекчение, тъй като беше толкова ужасно вътре в продължение на 21 дни без моята свобода“, каза Мойо пред IPS при излизането му от затвора Булавайо.. „Задържането е пълно нарушение на свободата на печата в Зимбабве", казва журналистът, цитиран в публикуваната от frognews.bg преводна статия.

Мойо (37), кореспондент на Inter Press Service (IPS), The New York Times и други медии, беше арестуван в Хараре на 26 май и задържан в затвора Булауео. Той беше освободен след 21 дни, когато му беше предоставена гаранция,, без противопоставяне от държавата, която призна, че е сгрешила, като го е представила като заплаха за националната сигурност.

През май, магистрат от Булавайо, Рейчъл Мканга отказа гаранция на Мойо с мотива, че журналистът е заплаха за националната сигурност и суверенитета на окръга. Мойо е обвинен в нарушение на раздел 36 от Закона за имиграцията въз основа на твърдението, че е представил фалшив документ пред имиграционните служители. Това се отнася до акредитацията на неговите колеги, Кристина Голдбаум Жоао Силва от New York Times.

Борба за свобода на печата 

Акредитацията на журналисти не бива да обижда никого или който и да е орган в страната, каза Мойо с аргумента, че акредитацията на журналисти в Зимбабве трябва да бъде право, а не трудност. 

„Журналистите не са опасни и не причиняват никаква вреда на конкретно лице или правителство“, каза Мойо, който беше посрещнат от съпругата си Пюрити и сина си пред затвора в Булауайо.„Страхувам се от случилото се, но няма да спра работата си. Ангажирам се да си върша работата като журналист, без значение какво ми казват властите, дали се съобразявам със закона. Ще продължа да си върша работата. ” - допълни той. 

„Щастлива съм, че той е освободен, облекчена съм“, каза Пюрити Мойо съпругата на Джефри, пред IPS. Тя е била възпрепятствана да вижда съпруга си в затвора и е комуникирала с него чрез писма.

„Благодаря на жена ми, която ми носеше нещо за ядене всеки ден“, каза Мойо пред IPS. „Писмата, които съпругата ми ми изпращаше, ми даваха надежда, както и посещенията на колеги от медиите. Благодаря на Бог, че съм навън и съм заедно със семейството си. "

Ужасен затвор 

Мойо е арестуван на 26 май и задържан в Централното полицейско управление в Хараре. По-късно той е преместен в град Булавайо, на 400 км от Хараре и е задържан в Централното полицейско управление в Булавайо при условия, които той определя като ужасни и травмиращи.

„Бях задържан за една нощ в Централното полицейско управление в Булавайо при ужасни условия; без спално бельо, без одеяла, а аз спях на бетонния под. "- споделя той.

Мойо твърди, че условията в затвора в Булавайо са нехуманни. Той казва, че е бил настанен в препълнена затворническа килия с още 18 души. Храната – изключително лоша

„Здравословно съм добре, но храната в затвора е ужасна“, каза той, обяснявайки, че му е давана каша без захар или сол, обикновена садза (вид царевица или маниока каша) и сушени зеленчуци и боб без олио.

Нарушени права 

Адвокатът на Мойо Дъг Колтарт заяви пред IPS, че задържането на клиента му е поредица от ужасяващи нарушения на човешките му права. След 3 седмици отричания и противопоставяне на гаранция, държавата запява друга песен, заявявайки, че няма дело срещу Мойо и че мотивите, които посочва за противопоставяне на гаранцията му, са неоснователни.

Това показва точно как отказът за гаранция в магистратския съд се използва за наказване на невинни хора, каза Колтарт. Той също така отбеляза, че отказването на правото да вижда съпругата и роднините си,, както и продължителното му задържане, въпреки че му е била дадена гаранция, са били нарушения на правата на Мойо.

„Служителите на затвора продължават да отказват да ни покажат предполагаемата грешка в заповедта за освобождение и това поражда нашето силно подозрение, че всичко е било лъжа и злоупотреба с процеса на задържане, за да го задържат за допълнителна нощ“, каза Колтарт пред IPS.

Мойо трябва да се яви в съда на 24 юни като подготовка за съдебен процес. Ако бъде осъден, той може да получи 10 години затвор. Организациите за медийни права приветстваха освобождаването на Мойо.

Джефри Мойо при освобождаването му от затвора. Мойо е обвинен в нарушение на член 36 от Закона за имиграцията, тъй като се твърди, че е предоставил невярна информация на имиграционните служители, за да помогне на двама журналисти от The New York Times да влязат в Зимбабве.

Превод: Мира Ереева


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки