Начало
 
 

Милена Димитрова поднася усмихнати хапки живот с „Проклятието на бялото сирене”

02.07.2021 /14:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

Усмивки, ведро настроение, екзотични повеи, китайски поздрав от Англия, пенлива бира, вкуснотийки с ароматно сирене - всичко това огря Литературен клуб „Перото” на Джулай Ивнинг, когато Милена Димитрова, журналистка, пътешественичка, скриорка, член на екипа на вицепрезидентката Илияна Йотова и просто неуморно бликащ фонтан от идеи и остроумия, представи книгата си „Проклятието на бялото сирене”.

Излязла преди около половин година, книгата отдавна е читателски хит и стигна шеметния за България четирицифрен тираж, призна си авторката. Явно публиката има остра нужда от тези кулинарни пътешествия из световните география, история, вкусове и жизнелюбие, „сготвени” от Милена между страниците на елегантното томче като силен антидот срещу пандемична депресия.

Съучастниците ѝ в това човеколюбиво дело също дадоха своята лепта в представянето с шеги, закачки и още любопитна информация около раждането на книгата - управителят на издателство „Книгомания” Илиян Андонов и илюстраторът Людмил Веселинов.

Всеобщо оживление предизвика видеовключването от Лондон на една „малка китайка” (както я нарече Милена), отлично владееща българския и придружавала групата български журналисти, в чийто състав и авторката на „Проклятието на бялото сирене” обикаля Китай в края на 2019-та. С книгата в ръка, усмихнатото момиче от екрана горещо препоръча на всички „сиренцето” - а и да опознават китайската кухня на място, в Китай, като Милена.

Пак с видеообръщение участва и един от тримата рецензенти на книгата - Ути Бъчваров, който осветли приноса на „тъмния балкански субект” към световната култура на бялото сирене, жежката ракия и студената бира.

С интересни истории за сиренето и бирата се включиха и съдействалите за събитието Габриела Тодорова („Дар от Боговете”) и Темелко Пампов („Ромбус”).

Естествено, не липсваше и проточилата се из „Перото” дългата опашка желаещи да получат автограф от авторката върху „Проклятието на бялото сирене”.

Специално сайта на СБЖ Милена Димитрова даде блиц-интервю между приятелските прегръдки и усмихнатите автографи.

Милена, в книгите ли вече намира убежище журналистиката?

В един момент - да. Често младите репортери с годините стават политици. Такива  са примерите и с Чърчил, и с Бисмарк, и с всички министър-предсдетаели в Третото българско царство.

Но понякога човек, когато иска да си придаде авторитет и да си направи комплимент, се обръща в писането не към малките форми в журналистиката, а към големите книги, сякаш те могат да кажат повече за него. Или просто защото го е обхванала логореята и има нужда да се изказва по-нашироко и по-обстойно.

Надявам се, че това не е случаят с „Проклятието на бялото сирене”, което е сготвено на малки хапки - да може да се чете в спокоен час и за отмора.

Журналистиката в „Проклятието на бялото сирене” е позитивна - за разлика от доминиращия днес агресивен и не винаги прозрачно мотивиран стил в професията ни. Това ли е твоят начин да подскажеш на читателя от какво има нужда?

Днес съм скандализирана, омърсена от един грозен екземпляр на „разследваща журналистика”, която всъщност е един поръчков, едностранчив слугинаж, без никакви доказателства и само с непристойни думи.

Иска ми се да намеря малко по-достойна трибуна, за да говоря за смисъла на журналистиката, за да осъзнаем, че тя служи не само за препитание, а и за осмисляне на нашето съществуване.

Що се отнася до тази книга, човек изпада в различни настроения. Досега не съм била толкова несериозна, но никога не знаеш какво ще ти се случи. Пък и пандемията взима много жертви...

И спасението ни е да се усмихваме повече?

Да го приемем като медицински факт.

Това ли препоръчваш?

Препоръчвам да се яде с вещина и с мисъл, защото не е работа само да си напълниш търбуха, а да знаеш с какво го правиш, защо го правиш, какви са традициите на една или друга храна... Храната е връзката на човека с природата. Не е нещо далечно, опосредствено. Напротив - тя е едно преклонение и благодарност за това, че сме тук и че сме заедно.

Сподели в
 

В навечерието на празника на словото и буквите, на българската култура, като че ли народът се пробужда и се сеща, че освен политика, инфлация, война има и духовност. Няма ден до светлия празник, в който да не бъдем приятно изненадани от храна за душата, била тя интересна книга, изложба, концерт… И в клуб „Журналист“ събитията също са изпълнени с красиви и незабравими преживявания. Това за пореден път го доказа и представянето на новата книга на журналиста и публициста Калин Тодоров „Защо лаят краставите магарета“.

23.05.2022/00:46

„Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев, бе представена на емоционална среща във Военния клуб. Дойдоха многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище, чиито съдби и истории авторът е събрал в книгата.

20.05.2022/19:00

Втората награда в конкурса за разследваща журналистика на името на отишлата си преди 12 години голяма журналистка е за Здравка Маслянкова, кореспондентка на БНР във Велико Търново.

20.05.2022/07:40

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки