Начало
 
 

Ева Кикерезова: Предпочетох да направя за обществото нещо, отколкото просто да го отразявам

16.07.2021 /10:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ева Кикерезова

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

Дълго време я наблюдавах и останах приятно изненадана от нейната непосредственост и неподправено поведение пред камерите. Ева излъчва едновременно елегантност, скромност и интелигентност.Рядко съчетание. Толкова естествена и същевременно чаровна. Но най ме впечатли,че притежава качество веднага да те спечели за приятел. Реших да я поканя да гостува на сайта на СБЖ, и ето че това вече е факт.

За нея с чиста съвест може да се каже, че е от колегите, за които телевизията не е тера инкогнита. А напротив. Отдавна тя е набрала стаж пред камерата и както се казва владее положението. Но и в журналистиката има стаж. Дори наскоро отбеляза малък юбилей от появата на първата нейна публикация във в. „Меридиан мач“ където е бил прощъпулникът й в нивата на журналистиката. Макар и да е дарена с таланта да владее перото Ева се насочва към икономиката и завършва магистратура по „Бизнес администрация“. Но както се казва старата любов ръжда не хваща и тя отново се връща в телевизията, започвайки работа в БНТ. Където е и днес. Само че по-често я гледаме като момиче на времето, макар че и пише за различни рубрики на Сутрешния блок.

Та ето сега разговаряме с Ева за времето, хората и нещата от живота.            

Ева, какво е да си момиче на времето и то в БНТ? Питам не само за климатичното време, а и за житейското.

Не мога да скрия, че това е доста приятна работа, но е свързана и с голяма отговорност. Много внимаваме за информацията, която поднасяме. Гледаме да сме проверили всичко по няколко пъти и да сме максимално полезни за нашите зрители. А в личен план, цялото ми семейство и всичките ми приятели и близки, вече не планират никаква почивка без да ми се обадят и да ме попитат какво ще е времето

Имаш завиден стаж на телевизионния екран, защо предпочете пред журналистиката да си лице на времето?

Просто ми го предложиха и аз приех. Така и така имах нужда от нещо ново и честно казано, не предполагах, че толкова ще ми хареса. Правя го с много любов и давам всичко от себе си, но не съм спряла съвсем с журналистиката. От време на време правя по някой материал за Сутрешния блок на БНТ.

В интерес на истината нещата, които съм чела, написани от теб показват, че имаш добро перо. Това не те ли изкуши да се гмурнеш в живата журналистика?

Знам, че пиша добре, да. Много години отразявах за телевизията културните и светски мероприятия, но в един момент еднообразието и суетата започна да ми дотяга. А ако ме питаш за социалната и политическа журналистика и защо не се занимавам с нея, отговорът ми е, че предпочетох да направя за обществото нещо, отколкото просто да го отразявам. Имам един страхотен проект с деца, отхвърлени от обществото и съм се съсредоточила върху него. Още много неща съм си наумила и мисля, че всичко е с времето си. Ако искаме промяна, ние трябва са сме част от тази промяна и да даваме пример. На това уча и децата ми.

Когато мои близки разбраха, че ще си говоря с теб, първото, което изрекоха беше: „О, тя е била модел и е много красива!“  Реакции от подобен род как ти въздействат? Суетен или земен човек си?

Красотата е доста субективна, но аз си се харесвам. Харесвам и характера си, и визията си и не бих променила нищо по себе си. Не съм суетна, просто искам да изглеждам здравословно добре от уважение към мен самата. Усмихвам се и разговарям с всеки човек, спрял ме на улицата и се опитвам да помагам на тези, поискали помощта ми.

“Само красиви и успели дами показват времето по телевизията“- сещаш ли се кой е казал това? И според теб какво се крие в тези думи?

Това са мои думи от едно интервю, в което разказвах как съм реагирала, когато Жоро Любенов ми каза, че директорът на дирекция “Информация” в БНТ - Мариела Драголова ме кани да се присъединя към екипа на водещите на прогнозата за времето. Наистина приятно ме изненадаха тогава.

Детската ти мечта е била да станеш стюардеса. Пробвала ли си да видиш дали ставаш? И според теб, кой полет е по-лек за теб – със самолет или на крилата на живота!

 Брат ми също искаше да стане стюард и ме викна за подкрепа, когато се яви на интервю за работа в България Еър. Чаках с него, но ме поканиха и мен. Взеха ме веднага, без втори каст, но аз вече имах работа в телевизията и не приех тяхното предложение. След година пак ми се обадиха и пак отказах. Животът ми не е лесен със сигурност, но аз съм си избрала да е такъв и аз съм си го направила такъв, така че не се оплаквам .

Завършила си предимно икономически специалности и то по време когато вече е стартирала телевизионната ти кариера. Защо предпочете икономиката пред журналистиката?

За да имам по-широк спектър от знания. Беше ми ясно, че щом се занимавам вече с журналистика, ще я изуча, като чирак. Исках да придобия по-сериозна бизнес компетенция и съм страшно доволна от образованието си. Сама го плащах и учех така, че да си възвърна инвестицията десетократно. Мога да кажа, че надминах плана си.

Работата ти в телевизията е на приливи и отливи. Имало е периоди когато не си била на екрана. Как се случи,че отново пое по тв пътеките и се озова в БНТ?

Почти за две години се бях откъснала от телевизията, но едно телефонно обаждане на тогавашната продуцентка на предиобедния блок на БНТ - Ива Димитрова промени плановете ми за друга кариера. Покани ме да направя своя рубрика при тях, а аз приех и вече започвам 9-а година, като част от екипа на Обществената телевизия...

Била си водеща на рубрики в предавания, в сутрешния блок, но защо изведнъж предпочете метео прогнозата?  С какво тя те привлече? Питам те вече няколко пъти,защото при положение,че съдбата те е орисала да си добър журналист си предпочела времето.

Защото екипът ни е чудесен и защото тази работа ми позволява да отделям повече време на децата ми и семейството ми. А това в момента е приоритетно за мен. Не толкова кариерата ми... И на нея ще ѝ дойде времето, а характерите на децата ми сега се изграждат. Искам да знаят, че душата ми изцяло им принадлежи и те са най-важни за мен. Искам да знаят, че по всяко време могат да разчитат на мен, защото съм преди всичко тяхна майка и после всичко останало.

За теб какво е телевизията и може ли да се каже, че след като си работила и в частни тв канали и в държавната обществена това за теб е любов завинаги?

Вече 18 години съм част от тази “машина” и ще излъжа, ако кажа, че не я обожавам и не давам сърцето си за нея. Познавам отблизо абсолютно всяка част на телевизионното производство и мога да правя сама повечето неща. За толкова години съм се научила на всичко и това все повече и повече улеснява работата ми.

Освен с телевизия със съпруга ти сте съоснователи на проекта за т. нар. ескейп стаи „Dextrophobia 3: The lost one” . Разкажи повече за него и в какво се изразява той? И тъй като си нямам и представа от тези стаи, незнам защо ми напомнят за филма „Паник стая“ на режисьора Дейвид Финчър,в който в главната роля е Джоди Фостър. Какви хора се нуждаят да влязат в тези стаи и защо?

Отдавна вече продадохме този наш бизнес. Беше моментно увлечение, но страстта ни да играем ескейп стаи остана.

Кое би те отказало от работата ти като синоптик? И ако един ден ти писне с какво би се захванала да се занимаваш?

Ако започне да пречи на семейството ми, бих сменила тази работа веднага. Имам какво да дам от себе си и в социалния и обществен живот, така че и в тази посока бих се насочила някой ден.

Вече си популярно лице. Спират ли те хората на улицата и питат ли те какво ще е времето? Кой е най-интересния въпрос, който са ти задавали? Или пък такъв, който да те е смутил и да се чудиш как да отговориш, т. е. най-шантавия?

Всеки ден ме заговарят непознати хора по улиците, но не ми е неприятно да им отговарям на въпросите. Всякакви неща са ме питали, включително и какъв размер ми е сутиенът.

Какво би искала още да получиш в живота? Най-голямото твое желание, което искаш да се сбъдне?

Искам всички да започнем да се отнасяме с повече уважение един към друг и да изградим отново ценностите, като образование и семейство. А в личен план искам да посетя колкото се може повече нови и различни места по света.

За точката на нашия разговор би ли направила прогноза за българската журналистика. Ако я сравниш с различните метео условия към коя група би я причислила?

Не бих се наела да направя такава прогноза, но вярвам в идеята, че журналистите са Четвъртата власт, просто трябва да си повярват.

Снимки Личен архив

 

 

Сподели в
 

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021/20:13

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021/20:02

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021/23:21

С юбилеен сборник разкази и фейлетони си припомняме някои от най-ярките и все така актуални произведения на писателя

27.08.2021/09:15

Владо Береану с чиста съвест може да бъде наречен и Сладкодумец Храбър, защото можеш с часове да слушаш неговите отговори по болните за всекидневието неща, които не са сухи и формални, а пълни с интересни факти. Самият живот на Владо е живот като на кино с неговите срещи с личности легенди, близкото му обкръжение. Съдбата взела, че му дала много,за което много с часове можем да слушаме.

08.08.2021/18:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

С юбилеен сборник разкази и фейлетони си припомняме някои от най-ярките и все така актуални произведения на писателя

27.08.2021 /09:15 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки