Начало
 
 

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан: „Всички сме Куба!“

31.07.2021 /22:11 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Въпреки юлските жеги клуб “Журналист“ се оказа тесен да побере желаещите да се срещнат с посланика на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. На среща с медиите тя разказа за тревожните събития, които засягат Острова на свободата.

Заедно с нея беше и съпругът ѝ Диснаел Мартинес, консул на Куба. Той илюстрираше разказа на посланичката с фотоси, ракриващи истинската същност на случващото се в островната държава.

„Особено ми е приятно, че днес наш скъп гост е прекрасната посланичка на Куба г-жа Каридад Ямира Куето Милиан - каза в началото на срещата председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. - Винаги ни е било интересно, защото тя ни съобщава нови и актуални неща за Куба. А сега е особено важно, защото целият свят гледа към Острова на свободата. През последните дни се случват много тревожни събития. И ние ще можем да научим за всичко, което ни интересува, пряко от първоизточника.“

Нейно Превъзходителство беше изненадана приятно с песен,чийто текст на Камен Тасев преди време е преведен на испански от нейната колежка – една от най-чаровните жени дипломатки Тересита Капоте, която за съжаление не е вече между нас. Музикалният поздрав изпълни Орлин Чолаков, известен като Трубадура. Силно развълнувана, Каридад Ямира Куето Милиан сподели, че тази прекрасна песен е най-добрият начин да бъде чествана една приятелка, една кубинка патриотка, каквато беше Тересита и която винаги ще бъде между нас. Всички знаем колко много Тересита обичаше България. Според кубинската послничка тази песен е най-добрият спомен за Тересита.

Преди да започне своя разказ посланичката на Куба в България изрази благодарността си за гостоприемството на домакините от СБЖ в лицето на Снежана Тодорова и на Ивайло Диманов. Тя не скри своето вълнение от това, че винаги, когато посети сградата на „Граф Игнатиев“ 4, усеща нейното топло излъчване като истински кубински дом.

И за да бъде по-пълна представата за случващото се в Куба и за отношението на намиращите се само на 90 мили от Острова на свободата САЩ, наложили на страната й жестока близо 60-годишна блокада, която е равносилна на геноцид, ви предлагам пълният текст на разказа на Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан:

"Бих искала да поговорим за днешната ситуация в нашата страна. Нося и много снимки, които да илюстрират случващото се. Помните Фидел, нали? Преди години, когато се раждаха дигиталните медии, в разговор с един от медийните магнати Фидел му казва, че интернет е направен за кубинците, защото чрез него ще водим особено ефективно нашата битка на идеи.

От тогава изминаха 40 години, но все едно тези думи са казани днес. А това обяснява защо и в момента повече от всякога за Куба е ограничен достъпът до социалните мрежи, блокират се кубинските страници в тези мрежи. Та нали днес една снимка казва много повече от хиляда други.

Наскоро една българска журналистка ми каза, че гледа снимки и не знае къде е истината. А аз си помислих, че точно там е острието на удара на противника – един професионалист журналист, който се идентифицира с истината, да се обърка и да се съмнява. Това е ефектът на лъжата, на фалшивите новини срещу истината. Много може да се говори на тази тема".

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милан постави специален акцент по време на своята среща с медиите в СБЖ върху тазгозишното отбелязване в Куба на Деняа на националното въстание - щурма на казармата "Монкада" в гр. Сантяго де Куба на 26 юли 1953 г., смятан за начало на Кубинската революция. Тя посочи, че честването на деня тази година е било подготвано в сложни условия заради Двойната блокада на острова - американската и на Ковид-19.

Посланичката поясни, че е дошла, облечена в цветовете, символициращи Деня на "Монкада" - бялото на надеждага и червено-черното на знамето на монкадистите.

„Още преди две години се готвехме за този сценарий, който ни разиграват сега. Аз винаги казвам,че Куба е на всички, защото нашето единство е онова, което помага на кубинския народ да издържи 60 години блокада, а и тази манипулация на която сме свидетели днес. Показват ни групи младежи и твърдят, че те представляват целия кубински народ. Ние отвръщаме: „Не! Всички сме Куба!“ Защото в деня, в който нарушат единството, нарушат спокойствието по кубинските улици, както вече са го правили в Египет, Сирия, Ирак и на много други места, тогава ще нарушат това,за което сме се борили толкова много. Фидел го каза преди 60 години: „Нашият най-голям грях е, че продължаваме да съществуваме на 90 мили от САЩ.“

Примерът на Куба

От две години живеем в две пандемии. Бруталната блокада на САЩ и пандемията на Ковид-19. Ето и някои цифри, които илюстрират ковидната пандемия: 341 152 души са се заразили с коронавирус, починали са 2416, а 296 хиляди са оздравелите, 42 хиляди са още в болници.

Представяте ли си какво означава всички тези хора да са в болниците и под здравни грижи и то с малкото ресурси, с които разполага Куба, с блокадата, която преживяваме...

У нас, ако имате положителен PCR-тест, няма да може да си останете вкъщи – влизате в болница. Това са средства, това са ресурси – лекари, медикаменти.

А ето и актуалната бройка на заразените в рамките на един ден, вчера (27 юли - бел. ред.) - 8184 души. 66 души са починали.

До февруари 2021 г. положението беше под контрол, символични цифри и най-малко по 100 заразени на ден, петима починали. Преди Коледа, след като отворихме границите през декември и с блокадата, която не ни позволява да имаме достъп до финансиране, бройката се увеличи. От два месеца в Куба се появи и щамът делта.

Бих могла да ви говоря още много за това, което са писали кубинските лекари за ефектите на делта, който се появи също и тук в България, и който няма нищо общо с първоначалния коронавирус. Заразените се увеличават с по 50 на ден и хората не знаят от какво боледуват. Не знаят, че има смъртоносен риск, защото симптомите са различни. Единственото, което може да помогне, е да се осигури социалната дистанция между хората.

Имаме пет кубински ваксини, произведени в Куба. Харчим милиони песос, за да бъдат произведени. На първо място за Куба, а след това и за всички, които са ни поръчали ваксини.

Куба не подписа споразумние със Световната здравна организация за преотстъпване на нашите ваксини, защото ние смо ще решаваме това, следвайки нашите принципи на солидарност.

Всичко, което се разигра у нас след 11 юли и цялата развихрила се срещу страната ни кампания е свързано с тази позиция на Куба. Защото днес ваксините, здравето на хората, ситуацията с пандемията е голям бизнес за едрите международни фармацевтимни компании. А Куба не търгува и не прави бизнес с живота на хората.

До момента в страната са поставени 8 804 553 дози от нашите ваксини. Това е публикувано на официалния сайт на Министерството на здравеопазването на Куба. Имаме 3 473 000 с първа доза, 2 941000 с втора доза и 2 390 000 с трета доза. Смятаме, че до края на август половината жители на Куба ще бъдат ваксинирани.

Но в страната хората не могат да си останат по домовете, защото нямат близо до тях магазини като българските хипермаркети. Заради блокадаса в Куба има недостиг на хранителни продукти и трябва да излизаш и да обикаляш из различни магазини, да търсиш храна.

Има също и строг санитарен контрол. За да се влезе в страната, трябва да се покаже отрицателен PCR-тест направен преди 72 часа. При кацането в Хавана още на летището трябв да се направи друг PCR-тест. А после следват 6 дни карантината н някой от центровете за изолация. Ако тестовете са отрицателни и след като премине карантината, гостът вече може да продълои с предвидената си програма в Куба.

Развитието на страната ни следва решенията на Кубинската комунистическа партия, взети на нейния конгрес от 4 до 8 април. Сред тях като най-важни са откроени единството и приемствеността, а и параметрита на тази демокрация, която си е наша демокрация. Може да не е перфектна, но е наша. С единствената партия, която наричаме партията на всички, в която не се пита дали сте комунист или социалист, дали сте религиозен или не, а само дали сте патриот. Ако си такъв, може да си член на партията. Нямаме нужда от 20 партии, въпреки чието наличие една страна може да стои е без правителство и парламент.

Участието на младежта

Социализмът ни е такъв, какъвто ние го разбираме. Не забравяме историята си, това си е нашият социализъм. Може и да не е перфектен, но си е нашият. Никой не е изключен.

Разполагаме например с армия на белите престилки. Те не правят агресии, а помагат на хората. Имаме и будна, активна младеж.

Фидел почина - такъв е законът на живота. Раул Кастро навърши 90 години и се пенсионира. Днес имаме начело един човек, който е син на революцията - инженер, интелигентен човек, млад и активен. От новото поколение, което няма как е същото, като онова, направило революцията. Но ценностите и принципите са същите.

Блокадата срещу Куба започва на 2 април 1960 г.. Помощникът на тогавашния държавен секретар на САЩ Лестър Д. Малъри в един меморандум каза, че прилагат такава политика срещу Куба и че ѝ налагат такива условия за живот, та да принудят народа ѝ да стигне до отчаяние, да се надигне срещу правителството и системата. Подчертавам, че това е било написано още 2 април 1960 година. И това се случва днес. И това го живеем вече 60 години.

Блокадата цели да унищожи кубинския народ с глад. Ние казваме, че тази блокада е геноцид. Припомняме приетата през 1948 г. Конвенция срещу геноцида, която подписаха и САЩ. Но не я изпълняват, а я нарушават спрямо Куба. Дойде Тръмп и за една година и девет месеца наложи 240 санкции срещу Куба. Колко загубихме за тези 60 години - 933 678 000 000 долара. На ден губим по 12 млн. долара. С тези пари Куба би могла да купи инсулин за една година за кубинските диабетици. Седем от всеки десет кубинци сме родени и живае в условията на блокадата.

Финансовите транзакции се следят постоянно и мога да ви разкажа какво се случи с посолството на Куба в София и с Уникредит Булбанк. Тя е италианска банка, но американците им нареждат какво да направят. Транзакциите на Куба с всички европейски банки попадат под санкции.

Лъжа е също, че кубинското правителство забранява интернета. Знаете, че всички сайтове, които ни атакуват, получават заплащане от поръчителите си. Технологически все още не можем да оотговорим равностойно на тези атаки, макар и да имаме много добри специалисти по информатика. Много международни компании предлагат изгодни договори на тези млади специалисти и те започват работа в европейските страни, дори и в България. А това се нарича изтичане на мозъци. И от това също страда Куба.

Туристическият сектор бе блокиран - и то преди пандемията

По-рано всеки ден в Куба пристигаха по над 10 круизни кораби от целия свят. През юни 2019 г. Тръмп забрани тотално. онези по 120 полета на седмица, които се осъществяваха между САЩ и Куба. Знаете ли колко пари влизаха в Куба преди това по тези две линии?... Това е блокадата!

Ако нямаше блокада, бихме могли да купуваме продукцията на всички земеделци от Флорида, които искат да я продават. Или от Охайо, или от Тексас. От всички, които искат да търгуват с Куба. Със самолет между САЩ и Куба се пътува само 45 минути, но не може. Налага се да превозваме от другия край на света належащи стоки. От 60 години не сме стратегически партньори със САЩ, а търгуваме с Русия, Китай, Виетнам. Това са странте, от които можем да купуваме. А колко струва международният транспорт преди пандемията и сега!...

Да не говорим за енергетиката

САЩ проследяват и се опитват да възпрепятстват всички доставки на петрол за нас от Венецуела, целия ни внос.  А износът ни?... Нашите емблематични продукти като ром и тютюн, са санкционирани от САЩ, от Доминиканската република, защото казват,че ние сме им откраднали марките. Макар че всъщност те са ни ги откраднали преди 60 години. Това са лъжите срещу Куба.

Тръмп казва, че сме имали шпиони, трафик на хора. Американците твърдят, че лекарите ни са кубински агресори в Милано, Алжир, Боливия. Но в същото време движението на международната солидарност с Куба предлага кубинските лекарски бригади "Хенри Рийв" за Нобелова награда за мир.

Куба освен това е вписана в списъка на САЩ с държавите, поддържащи тероризмъ. А всъщност 3478 кубинци са станали жертви на тероризма, упражняван срещу Куба. Но обвиняват в тероризъм нас...

За 29 пореден път в Общото събрание на ООН бе гласувана резолюция и искане за вдигане на блокадата. От 189 страни 184 гласуваха „ЗА“. САЩ и Израел „против“, Украйна, Молдова и Колумбия се въздържаха.

По време на пандемия ефектите от блокадата се усещат повече от всякога и затова казваме, че тя е двойна – Ковид-19 и американската блокада във всички сфери на живота с над 240 нови санкции срещу Куба. Но ние не се предаваме и продължаваме.

ЦРУ е създало група „Операция с интернет в Куба“, целта на която според организаторите е да се нажежат кубинските улици и да се предизвикат масови протести. Много е важно да си в интернет. Благодаря на всички приятели, които са в социалните мрежи и показват снимки на истинската обстановка в Куба. Защото там се вижда лъжата.

Днес новото поколение не говори, не те гледа в очите. То само гледа в интернет на телефоните си. Ние, които умеем да комуникираме пряко, почти сме като динозаври. Но трябва да се опитаме да говорим с нашите деца, защото те са се вперили непрекъснато в телефоните си, а и не четат до край текстовете. Само първия ред или първата снимка. Това е реалността. Трябва да се опитаме да я променим и да въздействаме върху нея.

В сърцето на Хавана започна движението „Сан Исидро“. Всички знаем какво представлява кварталът „Сан Исидро“ в центъра на Хавана. Много млади хора, много трудности заради ограниченията на пандемията. Но от САЩ твърдят, че само онова, което се прави там, само това е демократичната култура, а известните певци, известните кубински поети, творци за тях не са култура. Но ние винаги сме смятали, че културата е на целия народ.“

(Н. Пр.даде пример с момче от квартала „Сан Исидро“, което е яркият модел на т. нар. демократична култура. То прави пърформанси като се загръва с кубинския или американски флаг, когато е в тоалетната или на плажа, снима се и разпространява това в  социалните мрежи).

„Днес това наричат култура. Но това не е кубинската младеж. Това е част от нея. В Куба има и много други младежи, които защитават революцията.

Три са основните пътища и средства, които водят към тези млади хора – Джордж Сорос, Американската агенция за международно развитие (USAID) и интернет. И всичко това са пари, с които се заплаща на блогъри и инфлуенсъри да пишат неверни неща.

Американското посолство в Хавана раздава на млади хора пликове с пари или американските дипломати отиват в някоя част на Хавана, обаждат се по телефона и дават указания на кой адрес трябва да отиде човекът, потърсен по телефона, за да получи плик с долари.

Ние не можем да обединим младите хора, но с новите поколения трябва да се работи много. Ако на един млад човек в Куба,чието семейство не може да му осигури блага, например един телефон, ако му дадат плик с 500 долра, той го приема...

През март започна международна кампания за солидарност с Куба. В България кампанията също стартира пред паметника на Хосе Марти. Благодаря на всички наши приятели от квартал „Дружба“, които организираха акт за солидарност с Куба. Вторият Поход на солидарността започна от САЩ, Куба, Италия. „Европа за Куба“ е една много голяма организация за солидарност с Куба, действаща в Испания, Италия и други европейски страни.

Целият свят се пита какво прави американският президент Джо Байдън спрямо Куба. Все още нищо не е направил. А кубинците във Флорида поискаха от новия държавен секретар на САЩ да засили още повече блокадата срещу Куба. Беше организирана агресия срещу кубинското посолство във Вашингтон.Беше стреляно срещу статуята на Хосе Марти. А кубински младежи бяха организирани пред американското посолство в Хавана.

Кубинската дипломация е дипломация на принципите и на етиката. В нашите посолства не викаме хора, за да говорят срещу някакво правителство.

Но не е така с всички тези младежи които са прикотквани към американското посолство в Хавана. Не се виждат полицаи около тях, там няма танкове, но всички те са насядали отвън, а отвътре американските дипломати ги приветстват с добре дошли на територията на САЩ и то по безплатния Wi-Fi около посолството. Това се нарича кибервойна, политическо-дипломатическа операция срещу Куба. И намеса във вътрешните работи на страната.

Едно кубинско посолство, в която и да е страна, никога не е казало една дипломатически некоректна дума срещу правителството на страната, в която се намира.

На 12 юли у всички сайтове на кубински институции бяха атакувани и прекъснаха – сайтът на президентството,н а външните работи, вестник „Гранма“. Вкараха ни една програма от САЩ, която блокира всичките ни системи.

В неделя, 11 юли, около 16 ч. в Сан Антонио, съвсем близо до Хавана, както и в сърцето на Хавана, започнаха да излизат по улиците хора - и то в една много трудна пандемична ситуация.

Цените на световния икономически пазар са с 40% по-високи.В Куба имаме остър дефицит от хранителни продукти и не можем да ги купуваме навън заади блокадата. Медикаменти също липсват.

Туризмът е сринат от пандемията, а той е локомотивът на кубинската икономика. През 2012 г. Куба е била посетена от 4,2 милиона туристи, а през 2020-та - едва от 980 хиляди, докато тази година пък досега туристите са само 65 хиляди. Някои наши приятели тук, когато се виждаме в посолството, ми казват нещо много важно. Важно е за САЩ и враговете на Куба да подготвят истерия срещу страната ни – социална, икономическа, само и само туристи да не посещават страната, за да не влизат чуждестранни инвестиции.

С една дума, ако обобщим ситуацията в Куба, тя представлява санитарна криза с коронавирус и делта вариант, плюс икономическа криза. Всеки път, когато искаме да купуваме навън, е трудно, защото банките са заплашени, ако ни обслужвт, защото почти никой не може да извършва трансакции с Куба, а с долари нищо не може да се купи. Няма туристи, не влизат никакви финансови постъпления и в момента сме в ситуация на икономическо задушаване.

И какво се случи на 11 юли? Със социален бум в Куба започнакампанията „SOS Куба!“ САЩ използваха кадри от различни събития по света, за да мамят хората, че това е в Куба. Така например след един от мачовете на Европейското първенство по футбол в Лондон публикуват снимка на фенове, качвайки ги в социалните мрежи, все едно това се случва в центъра на Хавана, на едно място, което се нарича “Мансана де Гомес“.

На други фотоси показват група жени, уж протестиращи срещу Куба,а то е точно обратното - протестират в защита на Куба. След това снимка на едно ранено дете във Венецуела - за нея пак твърдят,че е правена в Куба. Пускат снимка на Раул Кастро от 2015 г,. от негово официално посещение в Коста Рика, а разпространяват, че той е избягал във Венецуела. За снимка от протести в Каталуня (2016), твърдят,че това са бунтове в центъра на Хавана – на Площада на революцията. Това е операцията „SOS Куба!“

Освен това те тръбят навсякъде, че в Куба епидемиологичната обстановка е експрозивна.За съжаление, вече имаме 8 хиляди на заразени с Ковид-19.

Но ще отбележа, че с моето семейство сме тук от две години - и по време на изострянето на пандемията и тук имше много случаи на заболели. Също и в Германия също. Но Куба никога не е излязла да каже нещо срещу нито едно правителство - колко случая има в дадена страна. И това е така, първо, от уважение към човешкия живот. За разлика от САЩ, които твърдят, че има състояние на епидемиологична тревога в Куба.

Много хора имат право да изкажат мнението си за живота в страната ни. Но е географски фатализъм, че сме едва на 90 мили от САЩ.

Ние казваме, ако искат толкова много да помагат на Куба, да изпращат пари на официално посочената банкова сметка. Създадена е през 2019 година. И го казваме с уважение към всички приятели. Дори 10 евро са символ на приятелство и солидарност. Приемаме ги с отворено сърце. Кубинските посолства по света не сме оторизирани да получаваме дори една стотинка. Или пък да получим компютри или каквато и да била друга помощ.

Ние искаме солидарност и приятелство!

Който иска да помогне, моля – ето я сметката. Или пък ако желае да направи дарение за Куба. Като посланик казвам, че бих искала да има дарения за страната ни. Нуждаем се от маски, спринцовки. За тези, които искат да дарят, аз ще обясня как ще стане това. Но не може да се изпращат на определен човек. Изпраща се на кубинския народ.

Ако българските журналисти ми кажат, че желаят да направят дарение, например, до педиатричната болница в Хавана, гарантирам, че тяхното дарение ще стигне до там. Младите артисти в Испания и целия свят искат да променят Куба, но не искат да отидат в Куба, за да я променят. Хората искат да променят страната ни от удобствата на европейските столици. Това е новата реалност. И ние я наричаме политико-кибернетична операция.

Чилийската председателка на Върховния комисариат на ООН по правата на човека протестира за Куба. Тя качва в туитър, използва официалните сайтове на ООН, за да атакува Куба. Като световен функционер, който получава пари от тези държави членки на ООН, тя трябва да е професионалист, но неутрална.

Молят за хуманитарна интервенция в Куба.На 11 юли вечерта поискаха от Маями да организира интервенция в Куба. Опитаха се да използват за целта и Организация от американските държави. Американските военни се подготвят също срещу народа на Куба. Кметът на Маями още същата вечер се обяви за интервенция в Куба. Може да бъдат приложени две форми – като в Косово или Панама.

Разбира се президентът на Русия Владимир Путин, а и на Мексико - Адрес Мануел Лопес Обрадор, както и на още много страни, започнаха да се мобилизират и да изказват мнение срещу случващото се. Но от Маями поискаха военна намеса в Куба и разпространиха това искане в социалните мрежи.

Кубинският президент излезе на 17 юли с призив за демонстрация на крайбрежния булевард "Малекон". Вярно, не трябваше да се направи по времена пандемията. Кубинският народ обаче излезе на улицата и президентът също. Сред хората на "Малекон" бяха и много наши герои като Херардо Гонсалес. Бил е 16 години в затвора в САЩ. Той призова: „Не на омразата!“, защото американците искат да настанят в Куба омразата, за да ни унищожат отвътре.

Президентът определи действията на американците като политическа и дигитална операция. Кибер агресия срещу Куба с пари отвън и в дигитални платформи, които са под управлението на САЩ.

Той подчерта, че основната причина са проблемите, които имаме в Куба. И призова революционерите на улицата. В отговор на това големите критици отвърнаха, че кубинският президент призовава за конфронтация. В Куба има закони, има правителство. Ние сме 11 милиона кубинци и голямото мнозинство от тях е за революцията.

Трябва да засилим националният диалог и трябва да сме критици на нашите грешки, но революцията трябва да се защитава и няма да предадем улиците на Куба.

Бившият президент на Еквадор направи икономически анализ на Куба. И ето тук са нашите грешки. Трябва икономическата дейност да се подобри, да се махне бюрокрацията. Тема е и паричната реформа, трябва да се повишат заплатите. Но инфлацията, която не очаквахме, беше много висока.

И продължаваме да казваме,че всичко това е заради блокадата. За нея външният министър казва: „Блокадата е система от санкции, най-дълготрайната и интегралната в цялото човечество.“

Преди седмица правителството на Куба прие три-четири мерки. Едната от тях е, че всеки, който влиза в Куба, може да внася медикаменти без мито, за да могат хората да помагат на Куба.

Много е любопитно, защото кубинците, които живеят в чужбина, и хората, които говорят за демокрация за Куба, не си купуват билети да си дойдат в страната, защото ги е страх да не се заразят с коронавирус. Предпочитат да си останат в комфорта на Европа.

Казваме им: „Нали искате да помагате на Куба. Отидете и купете пет куфара с лекарства и храни и идете в Куба.“ На американците също казваме, че не искаме тяхната помощ, а просто да вдигнат блокадата. Да изпълнят миграционните договори, да ни върнат територията, където е военната база „Гуантанамо“. И международната солидарност също действа от сърцето на САЩ. Има писмо до президента Байдън и всеки, който иска може да го подпише. Много солидарни организации от Италия, Каталуня, Франция го подписаха. На български също е преведен текстът. През цялото време за това ни помага Къдринка Къдринова и всичко е публикувано в „Барикада“, за да се знае по някакъв начин другата версия за това, което се случва в Куба.

Много активна е и кампанията „Оставете Куба да живее!“, в която се включиха не само кубинците в страната, но и по света, както и в Ню Йорк. За нея писа и в. „Ню Йорк таймс“. Това е важно.

Ние казваме: „Долу ръцете от Куба!“, защото опасността от военна намеса я има. И още нещо. Лъжата срещу Куба е индустрия.Тя произвежда пари. Блокадата е предтекст. САЩ и Маями имат нужда от блокадата. А ние казваме да я махнат и да видим какво ще стане. Вдигнете блокадата и оставете американците да дойдат в Куба, да дойдат туристите. Но те имат нужда от блокадата, защото това е предтекстът, за да правят пари.

И понеже вече сме към края на нашата среща имам една последна информация. Много се интересуват какво става с тези хора, които бяха арестувани по време на протестите. Няма изчезнали, за които се говори. Да, имаше задържани, но роднините им могат да отидат да ги видят. Няма измъчвани - и това е лъжа. Но в Куба има закони и няма да предадем спокойствието на улиците на Куба.

Това е цялата международна кампания, която се нарича „Вложи сърце в Куба".                            

След емоционалния разказ на Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан Снежана Тодорова изрази вяра, че рано или късно Куба най-после ще бъде свободна от всякакви ограничения, налагани ѝ от блокадата на САЩ.

Сн имки Мари Къналян

Сподели в
 

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. То се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София" в столицата.

22.09.2021/14:48

На 21 септември Република Армения отбеляза 30-годишнината от обявяване на независимостта си и по този повод председателят на Съюза на българките журналисти Снежана Тодорова получи писмо от Н. Пр. посланикът на страната Армен Едигарян.

21.09.2021/23:46

Загиналите в Дойранската епопея бяха почетени пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и генерал Владимир Вазов в Плевен. Честването бе по повод 103 години от историческото събитие.

21.09.2021/15:52

Експозицията ще бъде открита на 27 септември от 17.30 ч. в Галерия София прес и ще продължи до 8 октомври

20.09.2021/20:28

Ректорите сами ще преценяват дали да обучават дистанционно студентите си, обяви министърът на образованието Николай Денков, който присъства на церемонията по откриване на академичната година в УНСС.

20.09.2021/14:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки