Начало
 
 

СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност с новата книга на Георги Найденов

09.09.2021 /19:31 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

Уводната част на книгата на Георги Найденов е от Лучия Остерлунд, пълномощен представител на Финландската лига за човешки права. Според нея толерантността за журналистите е средство за борба с омразата, с невежеството,с разделението на „ние“ и“те“. „ В съответствие с поставената цел,в книгата са очертани следните насоки,както следва – пише Лучия Остерлунд. – Политическите и глобални проблеми на човечеството, свързани с глобалните комуникации и социалните медии.Правната закрила и безопасността на представителите на медиите в зони на военни конфликти, кризи и природни бедствия.

Безспорно журналистиката дава най-точната диагноза за случващото се,което е много важно за всеки народ, за всяка държава. “ Тя подчертава,че днес се нуждаем от честна,професионална журналистика, която да дава отражение на реалността, както в текста, така и във видеорепортажите.  

С присъщия за нея оригинален стил писателката и журналист Елена Хайтова представи книгата и автора й. Тя припомни думите на древния баснописец Езоп,че най-хубавото нещо е езика,но и най-лошото пак езика, която до болка днес важи за журналистите. Според нея журналистиката е една от най-престижните професии, но и най-хулената. За нея може да се каже също,че тя е е хем принцесата, хем завареното дете, се изрази поетично Хайтова. В книгата си Георги Найденов застъпва пет теми,които като че ли най-точно и пълно обрисуват профила на журналистиката, а това са как изглежда тя в огледалото на света, цитирайки данни на ЮНЕСКО за загиналите през последните години по време на изпълнение на служебния си дълг или станали жертва на организирани убийства журналисти.По данни на ООН на всеки 4дни един журналист загива. Втората тема, която засяга авторът е глобалните комуникации,новата роля на информационния сектор и за влиянието на социалните медии.Следващата по важност тема е медиите, журналистиката и информационната среда,както и технологичните и етични фактори, следвани от политическите и глобални проблеми на човечеството в контекста на пратениците на медиите в горещите точки и каква трябва да е международната правна закрила на представителите на медиите,изпълняващи своите служебни задължения в огнищата на конфликти било то военни или граждански. И петата, но не последно място по важност тема, която авторът засяга в книгата си е международният тероризъм като глобален проблем и неговото медийно отразяване.

С умело перифразиране на мисъл на Лев Толстой главният секретар на СБЖ Анна Заркова сподели,че всички добри журналисти си приличат, а всички лоши са лоши по своему. Тя благодари,на Георги Найденов за написването на книгата, която макар и да е тънка къта в себе си много интересни разсъждения. А председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че осмият ден на септември е особен, защото е посветен на Международната журналистическа солидарност, и че няма по-добър момент от този да бъде представена книгата на Георги Найденов за това какво е журналистиката като професия и задължения. С болка тя не пропусна да сподели, че днес българските журналисти не са солидарни помежду си. Снежана Тодорова подари на автора книги на известни руски автори по случай излизането на неговата поредна книга. А Георги Найденов сподели с присъстващите на събитието мигове от своята кариера като журналист и личностите, с които се е срещал. В момента той подготвя две нови книги,едната особено актуална, тъй като е посветена на Афганистан, а другата на НАТО.      

 

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

В навечерието на празника на словото и буквите, на българската култура, като че ли народът се пробужда и се сеща, че освен политика, инфлация, война има и духовност. Няма ден до светлия празник, в който да не бъдем приятно изненадани от храна за душата, била тя интересна книга, изложба, концерт… И в клуб „Журналист“ събитията също са изпълнени с красиви и незабравими преживявания. Това за пореден път го доказа и представянето на новата книга на журналиста и публициста Калин Тодоров „Защо лаят краставите магарета“.

23.05.2022/00:46

„Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев, бе представена на емоционална среща във Военния клуб. Дойдоха многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище, чиито съдби и истории авторът е събрал в книгата.

20.05.2022/19:00

Втората награда в конкурса за разследваща журналистика на името на отишлата си преди 12 години голяма журналистка е за Здравка Маслянкова, кореспондентка на БНР във Велико Търново.

20.05.2022/07:40

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки