СЖР раздаде своите награди „Солидарност“

09.09.2021 /23:24 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/СЖР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На тържествена церемония в концертната зала „Чайковски“ в Москва в Деня на международната журналистическа солидарност СЖР отличи журналисти с наградата „Солидарност“.

Президентът на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов заяви, че „наградата се присъжда на журналисти, които работят в трудни условия и излагат живота си на опасност в името на намирането и публикуването на информация за дадено събитие“, съобщава ruj.ru. Това са хора, които въпреки всичко остават верни на професията си журналист ”. Гостите и участниците в церемонията почетоха с минута мълчание паметта на всички загинали журналисти, включително тези, които са починали от Covid-19. Тази година носител на наградата „Солидарност“ стана Анатолий Жданов, фотокореспондент на вестник „Комерсант“. Той е работил в Афганистан и Чечня, снимал е трагедиите в Беслан и Цхинвали, бил е единственият руски фотожурналист по време на разрушителното земетресение в Хаити. През ноември 2020 г., докато изпълняваше редакторска задача, Жданов беше пребит от неизвестни нападатели, носещи униформа на „частна охранителна компания“ в Москва. Той получи множество наранявания. Наградата бе присъдена и на латвийския журналист, ръководител на проекти на Baltnews в международната агенция "Россия Сегодня", политически и икономически експерт, автор на редица научни трудове, които повдигат въпроса за преследването на защитниците на правата на човека и журналистите в Прибалтийските страни и Украйна. Фокусът на неговите материали е борбата за правата на рускоезичното население и рускоезичните медии в постсъветското пространство. В отговор Евгений Стариков благодари на руските си колеги за постоянната подкрепа на рускоезичните журналисти, работещи в Латвия. Зинаида Макарова, генерален директор и главен редактор на холдинга „Углегорски новости“ на Сахалин, бе отличена със специалната грамота на СЖР. В края на юли кметът на Углегорск я уволни със заповед, тъй като тя отказа да премахне критичен материал от броя на изданието, отнасящ се за извънредната екологична ситуация в района. След като научи за ситуацията, президентът на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов се обърна към Генералната прокуратура и Следствения комитет на Руската федерация с искане да извърши проверка и да поеме специален контрол върху случилото се в Углегорск. Скоро Макарова беше възстановена на поста си, а следственият отдел на Следствения комитет по Сахалинска област образува наказателно дело по чл. 144 - по факта на възпрепятстване на законната професионална дейност на журналиста.

 

 

Сподели в
 

Европейската комисия отправи втора покана за представяне на предложения за съфинансираната от ЕС система за наблюдение на собствеността на медиите. Тази покана ще допълни текущия първи пилотен проект и ще осигури база данни за собствеността на медиите в останалите 12 държави членки, които не са обхванати от първото издание.

18.10.2021/17:48

Сръбската прогресивна партия в лицето на нейния председател Александър Вучич, е редактор на всички водещи таблоиди в страната. В тях не се появява критичен текст за него от идването му на власт през 2012 г., пише сръбският „Данас".

18.10.2021/08:52

Въпреки апела на СЖР да бъдат преразгледани причините за включването в регистъра на обявените за чуждестранни агенти медии от Министерство на правосъдието на Руската федерация, още две електронни издания попълниха бройката му. Това са "Москоу диджитал медиа" с издател Republic и "РС-Балт", което се явява юридическо лице на изданието "Росбалт"

16.10.2021/21:07

Социалните медии са новата „столица на модната журналистика“, а бумът е заради онлайн пространството.

16.10.2021/12:02

Да бъдат приети регламенти за прекратяването още на ранен етап на т.нар. „дела шамари“ срещу журналисти, както и налагане на санкции срещу ищците при определени случаи.

15.10.2021/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки