Журналистическа стачка в Турция заради липса на колективен договор с АФП

12.09.2021 /17:54 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съюзът на журналистите в Турция (TGS) обяви решение за стачка в истанбулския офис на Агенция Франс Прес (АФП), тъй като тримесечните преговори за колективен трудов договор между TGS и АФП са приключили тази седмица без споразумение.

„Представителите на работодателя се учудваха на исканията на служителите на АФП и поставиха на масата почти нелепи оферти," сочи в своя декларация Съюзът на журналистите в Турция, цитиран в публикация на сайта на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ).

Основното несъгласие между преговарящите страни е темпът на повишаване на заплатите. Представителите на работодателя предложиха увеличение от 11% - цифра, която синдикалните служители смятат за твърде ниска, като се позоваха на стремително нарастващите разходи за живот в Турция.

Въпреки че инфлацията, обявена от държавната статистическа институция (TÜİK), е 19%, TGS подчерта, че „реалната инфлация, която всички ние чувстваме, е около 30%“, като се позова на неотдавнашно покачване на цените на основните храни - мляко, млечни продукти, зеленчуци, плодове, напитки.

„Нашите колеги от турския клон на AФП не изискват изнудващо повишение. Те се опитват само да защитят заплатите си в условията на инфлация “, заявява TGS, добавяйки, че цифрите, изчислени от независима фирма, „отразяват реалните цени, с които се сблъскват обикновените граждани “.

Според декларацията представителите на работодателя „цитират примери от Франция, твърдейки, че техните служители в офиса в Турция се радват на много по -добри условия“, за да се оправдаят, че са предложили повишение, което е „само половината от официалния процент на инфлация“.

„Ние подкрепяме решаването на този въпрос чрез диалог на масата за преговори за колективен договор. Никой обаче не трябва да очаква от нас да подпишем договор, чиито условия нарушават правата на членовете ни, оставяйки ги смазани поради високите разходи за живот. Днес обявяваме нашето решение за стачка тук. Ако работодателят не успее да се върне в преговорите с разумна оферта, която да удовлетвори нашите искания, ние няма да се поколебаем да стачкуваме през следващите дни. Ще продължим борбата, докато нашите изисквания бъдат изпълнени “, предупреди TGS.

АФП, която е една от най-големите световни информационни агенции, съобщи, че оперативната й печалба е нараснала до 7,1 милиона евро през 2019 г., докато е реализирала нетна печалба от 400 000 евро.

Сподели в
 

Европейската комисия отправи втора покана за представяне на предложения за съфинансираната от ЕС система за наблюдение на собствеността на медиите. Тази покана ще допълни текущия първи пилотен проект и ще осигури база данни за собствеността на медиите в останалите 12 държави членки, които не са обхванати от първото издание.

18.10.2021/17:48

Сръбската прогресивна партия в лицето на нейния председател Александър Вучич, е редактор на всички водещи таблоиди в страната. В тях не се появява критичен текст за него от идването му на власт през 2012 г., пише сръбският „Данас".

18.10.2021/08:52

Въпреки апела на СЖР да бъдат преразгледани причините за включването в регистъра на обявените за чуждестранни агенти медии от Министерство на правосъдието на Руската федерация, още две електронни издания попълниха бройката му. Това са "Москоу диджитал медиа" с издател Republic и "РС-Балт", което се явява юридическо лице на изданието "Росбалт"

16.10.2021/21:07

Социалните медии са новата „столица на модната журналистика“, а бумът е заради онлайн пространството.

16.10.2021/12:02

Да бъдат приети регламенти за прекратяването още на ранен етап на т.нар. „дела шамари“ срещу журналисти, както и налагане на санкции срещу ищците при определени случаи.

15.10.2021/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки