Журналистите в Пакистан протестират срещу закон за регулаторен орган

15.09.2021 /10:03 | Източник: ifj.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на седящия протест на пакистанските журналисти

Двудневен журналистически протест в Карачи изрази възмущението на колегията от придаването на правомощия за регулиране на всички медии на Пакистанския орган за развитие на медиите (PMDA), като 12-те му членове ще бъдат назначавани пряко от правителството.

Стотици пакистански журналисти участваха в седяща демонстрация на 12 и 13 септември т. г. пред и в парламента в Карачи, съобщава сайтът на Международната федерация на журналистите (МФЖ). Така те протестираха срещу предложения спорен законопроект за Пакистански орган за развитие на медиите (PMDA), на който се придават пълномощия за регулиране на всички медии, а 12-те му членове ще бъдат назначавани директно от правителството.

МФЖ и нейният филиал в Пакистан - Федералният съюз на журналистите в Пакистан (PFUJ) - заявиха, че правителството трябва да се вслуша в призивите на медиите и да задвижи прозрачен и отворен към колегията и целия медиен сектор процес на преглед на съществуващата регулаторна рамка, преди да удари по медиите с грубата сила на един-единствен регулаторен орган под контрола на управляващите. На темата е посветена специална публикация на сайта на МФЖ.

Протестиращите журналисти започнаха да се събират пред Националния пресклуб на 12 септември, преди да се отправят към парламента на Пакистан, където призоваха правителството да оттегли предложения спорен законопроект за PMDA. Протестът продължи до следващия ден, когато парламентарната сесия започна дебати за одобряване на законопроекта.

Законопроектът предвижда да бъдат отменени всички съществуващи медийни закони в Пакистан, като ги замени с единна наредба за PMDA. Ако бъде приет, законът ще даде на PMDA изключителни правомощия да регулира всички аудиовизуални, електронни, печатни и цифрови медии.

Противопоставянето срещу така предложения PMDA идва от редица медийни работници и журналистически органи, включително Обществото на вестникарите на Пакистан, Асоциацията на пакистанските излъчващи оператори, Съвета на редакторите на вестниците в Пакистан, Федералния съюз на журналистите в Пакистан, Асоциацията на редакторите на електронни медии и директорите на новини, Комисията по правата на човека в Пакистан, Пакистанския адвокатски съвет, Адвокатската колегия към Върховния съд Пакистан, политически партии и международни медии и наблюдатели на правата на човека.

Освен протестиращи медийни работници от целия спектър на медийната сфера, към протеста се присъединиха и ключови лидери и сенатори от ръководствата на Пакистанската мюсюлманска лига Наваз (PML-N), Пакистанската народна партия (PPP), Националната партия и PML-N, който бойкотира въпросната сесия.

Пакистанското министерство на информацията отстоява законопроекта, аргументирайки се с фалшивите новини в социалните медии, които трябвало да бъдат регулирани на всяка цена, а PMDA бил отчасти отговор на въпросната належаща нужда.

Но МФЖ е сериозно обезпокоена, че не е следван ясен и прозрачен процес на консултации с медийната сфера, нито пълният проект на предложения законопроект е бил публично достъпен за консултация и информация на медийния бранш. В своя годишен доклад за свободата на печата в Южна Азия МФЖ очертава склонността на пакистанското правителство към прекомерно ограничаване и контрол на независимите медии в страната. Същевременно то е сочено като едно от най-репресивните в региона. Медийните му критици твърдят, че то прилага още по-лош контрол, отколкото по времето на военния режим в страната.

Законопроектът за PMDA е критикуван за неговите разпоредби, които упълномощават правителството пряко да номинира 12 членове на органа, включително негов председател. Предложеното законодателство също така позволява на правителството да издава директиви пряко за PMDA. Друга критика към законопроекта е концентрацията на всички правомощия в рамките на една агенция, кавато е PDMA. Тя ще има правомощията да предоставя, отменя или разширява лицензи за всички видове медии в Пакистан, което би отворило възможността за директно влияние върху критични към правителството медии.

През юни т. г. беше проведено съвместно заседание на представителните медии на Пакистан с участието на Пакистанското дружество за вестници (APNS), Пакистанската асоциация на радиоразпространителите (PBA), Съвета на пакистанските редактори на вестници (CPNE), две фракции на Пакистанския федерален съюз на журналистите (PFUJ) и Асоциацията на редакторите на електронни медии и директорите на новини (AEMEND). Всички те отхвърлиха концепцията за PMDA.

PFUJ заяви, че всяко преразглеждане или нов медиен регламент трябва да гарантира сигурността на работните места и редовното изплащане на заплатите на работещите журналисти. PFUJ изтъква, че ще де противопостави на PMDA, ако : неговите разпоредби се окажат в противоречие със свободата на словото и изразяването. PFUJ също се противопоставя на всякакви неблагоприятни ограничения за медийните издателства."

МФЖ заявява: „Изключително тревожен факт е, че медийната индустрия и журналистите са изключени от взимането на решения и от провеждането на прозрачен процес с разнообразни предложения за реформа или укрепване на медийната сфера в Пакистан.“

МФЖ посочва, че е необходим изцяло прозрачен процес с поставяне на масата на пълното предложение за надлежно обсъждане и ангажиране. Федерацията отбелязва: „Не е учудващо, че медиите се борят да защитят мейдийните закони, които толкова трудно бяха наложени. Във времена, когато Пакистан е изправен пред намаляваща свобода на медиите пред очите на света, налагането на този регламент само ще подкопае репутацията на страната по отношение на непрекъснато засилващия се медиен контрол. МФЖ настоятелно призовава правителството на Пакистан да се вслуша в медийната индустрия и да направи крачка назад в този процес, за да се консултира и да ангажира с медиите реалната необходима реформа, за да подкрепи устойчиви и силни медии в бъдеще."

Сподели в
 

Европейската комисия отправи втора покана за представяне на предложения за съфинансираната от ЕС система за наблюдение на собствеността на медиите. Тази покана ще допълни текущия първи пилотен проект и ще осигури база данни за собствеността на медиите в останалите 12 държави членки, които не са обхванати от първото издание.

18.10.2021/17:48

Сръбската прогресивна партия в лицето на нейния председател Александър Вучич, е редактор на всички водещи таблоиди в страната. В тях не се появява критичен текст за него от идването му на власт през 2012 г., пише сръбският „Данас".

18.10.2021/08:52

Въпреки апела на СЖР да бъдат преразгледани причините за включването в регистъра на обявените за чуждестранни агенти медии от Министерство на правосъдието на Руската федерация, още две електронни издания попълниха бройката му. Това са "Москоу диджитал медиа" с издател Republic и "РС-Балт", което се явява юридическо лице на изданието "Росбалт"

16.10.2021/21:07

Социалните медии са новата „столица на модната журналистика“, а бумът е заради онлайн пространството.

16.10.2021/12:02

Да бъдат приети регламенти за прекратяването още на ранен етап на т.нар. „дела шамари“ срещу журналисти, както и налагане на санкции срещу ищците при определени случаи.

15.10.2021/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки