Д-р Неделя Щонова представи „Хвърчило към рая” в Пловдив

19.09.2021 /09:01 | Автор : Екатерина Кючукова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Д-р Неделя Щонова

„Вярвайте и бъдете вкопчени в живота!“ - това послание отправи към читателите популярната телевизионна водеща и специалист невролог д-р Неделя Щонова по време на премиерата на дебютната си книга

„Много се радвам, че телевизията откри рано д-р Щонова, започвайки от „Евроком България“ и стигайки до БТВ“, с тези думи известният журналист, продуцент и писател Георги Тошев започна представянето на книгата на д-р Неделя Щонова „Хвърчило къв рая” на представянето ѝ в Пловдив. Тошев посочи, че в публичното пространство авторката ще остане далечн не само като красивата докторка, която ни среща с пациентски съдби, лекари и световни имена от науката.

„Точно преди година на тази дата – каза Георги Тошев - Неделя защити своята научна докторска дисертация по неврология, тя е вдъхновяващ и човечен лекар, който непрекъснато помага на хората, тя помага на цялата телевизия bTV, когато някой има нужда или проблем, винаги откликва и подава ръка. Но освен всичко, тя вече има и тази своя книга, която от излизането си през май до момента е реализирала толкова продажби, колкото никой съвременен български писател напоследък не е правил, дори и Георги Господинов, т.е. Неделя вече е и писател, и оглавява класациите за най-продавани книги в България“.

 Георги Тошев сподели, че тайно е прочел ръкописа на талантливата тв водеща и го е харесал. „Аз съм много благодарен, че Неделя беше смела и издаде тази книга, за да я виждаме днес още по-цялостно, като личност, която убедително ни помага да намерим своя път“.

Според Георги Тошев „Хвърчило към рая“ е изключително ценна, защото в нея няма лъжа. „Тази книга е пълна с човещина, която липсва в съвременния живот. Извън писателския талант, който надхвърли очакванията ми, прочетох книгата й два пъти, за да се убедя, че не греша, Неделя е написала книга с любов към другия. Всяка една от 75-те истории в нея е изключително вълнуваща. Всеки един от нас може да се идентифицира с героите, със случките, със ситуациите от живота на тези герои и всяка история се запомня. Зад всяка нейна дума има смисъл и стойност“, коментира Тошев. Той отправи пожелание към д-р Щонова да продължи да разказва вълнуващи и мотивиращи човешки истории.

Красивата тв водеща не скри вълнението си от публиката в родния Пловдив и сподели причините да започне да прави предаване в телевизия „Евроком България“ през октомври 2000 г. и да поеме в ново амплоа. „Винаги съм вярвала, че ние се раждаме с изключителен потенциал. И винаги съм искала да влюбвам хората в изумителните способности, които имаме, да разказвам за тях. Всички ги имаме, но понякога ги забравяме и живеем с непълна представа за това, кои сме и какво можем. За тези 20 години съм направила 1500 ефира и съм разказала 543 лични истории. И нито една от тях не завършва със смърт. Всеки един от моите герои в точка А има сериозен житейски проблем, но после, в края, в точка Б се себенадмогва, израства, извисява себе си, като една птица Феникс от парещите въглени на мъката създава нов път и тръгва по него. Изправен, нов, облагороден, смирен и осъзнат. Избрала съм да пиша такива истории, защото това за мен не е книга, това е душата ми”, сподели авторката. Тя разказа част от историите, което просълзи доста хора в публиката.

В залата бе млада жена, пристигнала специално от Свиленград за премиерата, която д-р Щонова съвсем импровизирано покани пред публиката и разказа, че тя е преборила тежка онкологична диагноза, претърпяла е 8 операции, но избира да измести фокуса на своето внимание от трагедия в надежда и да продължи да живее с вяра.

„През цялото време тя избира да остане вкопчен в живота, защото понякога вярата е по-силна от логиката. И ето я сега жива и здрава пред всички нас“, обясни обаятелната д-р Щонова.

Според нея най-добрият сценарист е животът. „Бях благословена през изминалите 20 години да се докосна до тези съдби и съм много щастлива, че сега те могат да живеят във вашите сърца. Писах тази книга 10 години и се надявам моите „бели гълъби“ да направят гнезда от вяра, надежда и любов в ума на всеки читател. Моята молба към вас е: останете винаги вкопчени в живота и вярвайте, че един целенасочен ум, постига чудеса“, подчерта д-р Щонова.

Тя е на мнение, че „фокусът на нашето внимание определя качеството на живота ни“. И цитира една от героините си, която сравнява уреда за лъчетерапия с галантен ухажор. „Животът е изключително ценен. Шансът, че имаме дара да ходим по тази земя, да се родим, да ни има е важен и трябва да отговорим на този дар, като се развиваме, вдъхновяваме другите и бъдем устремени напред“, категорична е д-р Щонова.

„Неделя е човек, който не се състезава с никого. Тя плува в собствен коридор. Тя е изключително скромна. За последните 4 месеца, откакто тази разкошна книга излезе, до момента направихме 3 тиража по 3 000 броя. Това е уникално явление“, сподели издателят на книгата Илиян Андонов.

Според него Неделя Щонова и „Хвърчило към рая“ са най-добрата ваксина. Той припомни, че точно преди една година на тази дата Неделя Щонова защитава докторската си дисертация. „С тази книга тя ни показва, че чрез силата на борбения дух и вярата, човек може да пребори изключително сложни диагнози и състояния. Продължавай да пишеш! Продължавай да разпръскваш тъмнината! Продължавай да радваш хиляди сърца!“, заяви Илиян Андонов.

За премиерата на „Хвърчило към рая“ бяха пристигнали десетки приятели, колеги, общественици, бизнесмени. В края на срещата д-р Щонова раздаде автографи на своите почитатели и им подари изпълнение на любимата „Love story“ на рояла в културен център „Тракарт“.

Сподели в
 

Съветът за електронни меди(СЕМ)и продължава изслушването на допуснатите кандидати за генерален директор на Българското национално радио(БНР).

26.10.2021/10:07

Повече от 10 години студентите на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, участват в престижно състезание между колежите от цял свят. Състезанието е организирано от Азиатско-американската асоциация за журналистика и включва много въпроси към студентите от различни области.

26.10.2021/08:43

Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио(БНР). Днес своите концепции за управлението и развитието на общественото радио представиха Милен Митев и Митко Димитров. Във вторник от 10 часа ще бъде изслушването на третия участник в надпреварата - Иво Тодоров.

25.10.2021/20:17

В Съвета за електронни медии (СЕМ) днес и утре започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио (БНР).

25.10.2021/10:08

Тази нощ е починал бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев, съобщават от обществената медия.

24.10.2021/20:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки