Начало
 
 

Европейски монитирониг по български

23.09.2021 /16:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

В какъв прекрасен нов свят живеем! Ето, идва у нас делегация на комисията по граждански свободи на Европарламента да проучва как се спазва в България върховенството на закона, включително и свободата на медиите. Ще се срещне тази делегация с всичките ни официални дейци - президент, вицепрезидент, служебен премиер, един куп вицепремиери и министри, депутати от последния парламент и т. н.

Щели да се срещат и с представители на журналистическите среди, представете си. Добре, информацията ми не е официална, но си е сериозна - разбрах, че тези журналистически среди ще се сведат до Емил Кошлуков, шеф на БНТ, Петьо Блъсков, издател на в. "Труд", разследващите журналисти Генка Шикерова и Николай Стайков... Толкоз. Това журналисти извън София, това малки, независими медии, смачквани от безумни съдебни дела по класическата схема на Lawfare - забравете!

Към над 125-годишния и обединяващ около 4000 колеги Съюз на българските журналисти, който е творческо-синдикална организация, отстояваща правата на журналистите и членуваща в Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите, уважемата евроделегация също не се е обръщала.

А сега идва най-интересното. Утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София е предвидена пресконференция на делегацията, която да разкаже там какво е свършила у нас. Поради противоепидемичните мерки всички присъстващи на пресконференцията не трябва да са повече от 30 души, съобщи пресслужбата на Бюрото на ЕП у нас - като в тази бройка се включват и членовете на гостуващата делегация. А те са общо 23-ма. Интересно, нали?

Идват да проверяват и свободата на медиите, между другото. А за пряко присъствие в залата на пресконференцията се предполага при идеалния случай (ако не броим и техническия персонал) една такава аритметика: 30 присъстващи минус 23-ма от делегацията равно на 7 журналисти (?!).

Е, да, за акредитиралите се е предвидена и онлайн връзка, разбира се. Който е участвал в онлайн събития, вече знае колко "лесно" се получава думата за въпроси на тях.... Ами какво да кажа - слушайте "Одата на радостта" и просто не мислете, колеги!... По-здравословно е...

Допълнение (обновено на 23.09.2021, в 18.30 ч.):

...В късен следобеден час днес организаторите на утрешната пресконференция уточниха, че в нея ще участват само седмината евродепутати, влизащи в 23-членната делегация. Значи все пак има шанс съотношението между присъстващите да е в полза на журналистите. Които очевидно ще са само миманс, защото за цялата пресконференция са предвидени само 45 минути и времето за въпроси ще е символично, като се има предвид и превода. А пък на онези, на които се предлага да се включат онлайн, им се дава възможност да си поставят въпросите писмено в чата... Е, никой не е обещал отговори - кое по-напред за 45 минути...

Сподели в
 

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022/12:05

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021/16:00

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021/15:01

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021/16:39

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021/07:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки