Начало
 
 

Паролата, за да се докоснеш до звездите, за Христо Събев е „България“

27.09.2021 /17:41 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Събев с новите си две книги

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

Двете книги, които Христо Събев представи, са тематично оформени, като едната - „Политика и спорт,“ е събрала срещите и интервютата му с известни наши и чужди политици и звезди от спортния небосклон.

Самият Христо споделя, че в това томче от поредицата „Докосване до звездите“ е включил президенти, политици, министри,дори и принцове, сърове, лордове при тяхното посещение в Москва, където авторът живее и работи.

А втората част пък е посветена на известни спортисти от различните видове спорт. А „Музика в обектива“ се оказва сбъднатата мечта на Христо Събев да се срещне с легенди в световната поп и рок музика като бийтълсите Пол Макартни и Ринго Стар.

В книгата са намерили място срещите му с много други известни певци, като Шакира, БиБикинг, Ерос Рамацоти, както и с много български легенди от поп музиката като Бисер Киров, Йорданка Христова, Васил Найденов, Тони Димитрова,Марагарита Хранова и други.

„Щастлив съм,че съм част от поколението, живяло в епохата на „Бийтълс“, Елвис Пресли,“Ролинг Стоунс“, БиБиКинг,Чък Бери – пише Христо Събев. – Благодаря на Бога, че имах шанса да разговарям по време на пресконференциите с някои от тях, които ще останат в паметта ми завинаги. Всички снимки са правени в Москва в различни концертни зали и години.“

За новите книги и за това кой е Христо Събев говори Снежана Тодорова, която не пропусна да припомни, че до сега излезлите негови книги от поредицата „Докосване до звездите“ са представяни в СБЖ, на който той е член. Освен това в Съюза беше представена и уникална фотоизложба на Христо, посветена на негово пътуване до Китай. А според корифея във фотожурналистиката Зафер Галибов снимките на Христо носят голям емоционален заряд и са отражение на миговете, които животът му е отредил, а той самият е необикновено явление.

Да си призная, разгръщайки книгите, дъхът ми многократно спираше и си казвах: „Господи, какъв късметлия е този мой колега!” Животът му в Москва му е дал рядката възможност да се докосне до голямото изкуство и до тези, които го творят. За него няма затворени врати и бариери и щом реши, той успява да се докосне и да поразпита тази или онази световна знаменитост. На въпрос как е успял да се докосне до недостижимите звезди, той с усмивка сподели, че паролата била: „България”.

Поредицата „Докосване до звезди” Христо Събев Христов прави по идея на големия наш публицист Стефан Продев.

А за финал ми се ще да цитирам думите на големия наш поет Любомир Левчев за автора на „Докосване до звезди”: „Христо Събев Христов – така се нарича един необикновен ловец на красота. Неговото оръжие е професионалният фотоапарат. Но магията се дължи не на обектива, а на субектива, т.е. неговото сърце. Майсторството на Христо се състои в това да открива красотата на човека. Мисля, че по този начин той прави един от най-талантливите портрети на нашето бързолетно време.”

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

На 19 май от 17.30 ч. в Централния военен клуб, зала 1, ще се съберат военни журналисти, учили навремето в Лвов, както и много други колеги, работили с тях през годините из различни редакции. Ще бъде представена книгата на Цвятко Дончев „Във времето. Български офицери-лвовци разказват”.

13.05.2022/15:26

За 80-годишнината си големият спортен журналист получи „Златно перо” на СБЖ и подари на своите приятели и герои спортисти, на зрителите, на читателите, на историята второто допълнено и преработено издание на внушителния том „Българската спортна слава”, написан от него в съавторство с Асен Минчев.

10.05.2022/16:53

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на падналите в битките срещу хитлерофашизма, „с живота си допринесли за Обединена Европа, в която живеем днес”. Опит за провокация срещу митинга пред Паметника на Съветската армия не успя да му попречи. Вечерта имаше контра-шествие „срещу рашизма”, което вя украински знамена и скандира цинизми пред руското посолство.

09.05.2022/21:17

Експозицията на покосената миналата година от Ковид-19 известна фотографка бе открита с развълнувани думи за нея от председателката на СБЖ Снежана Тодорова, главната редакторка на вестник „Ереван” Вартануш Топакбашян и председателя на Българска фотографска академия Юрий Трейман.

06.05.2022/09:22

Тържеството ще бъде навръх 80-ия рожден ден на известния спортен журналист – на 9 май от 12.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ.

04.05.2022/09:03

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки