Начало
 
 

Иван Бакалов - за странния прочит на Гюнтер Валраф от български студенти

03.10.2021 /20:33 | Автор : Иван Бакалов | Източник: Facebook Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Бакалов

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

Журналистът Иван Бакалов написа наскоро във Фейсбук-групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката":

Навремето като студенти се възхищавахме на Гюнтер Валраф, журналистът който работеше под чуждо име тук и там и пишеше страхотни изобличаващи репортажи. Променяше си дори и външността до неузнаваемост. Беше се уредил да работи като репортер във вестник "Билд", най-тиражния вестник в Германия, под чуждо име. И ги разобличи в книга как си измислят и украсяват, как злепоставят хора. Чак свали тиража на изданието и Щпрингер заведе дела срещу него. Валраф издаде втора книга за "Билд" за да покрие съдебните си разходи.

Както и да е, разтресе медиите и пазара на вестници, показа жълтата журналистика отвътре.

Преди около 20 години интернет още не беше преобразил медиите и хората четяха повече вестници на хартия. Тогава у нас започнаха да стават много влиятелни жълтите вестници. Другите като "Труд" и "24 часа", макар и те да са, ако не жълти, поне да ги наречеш булевардни, след 1997-2000-а година загубиха влияние, защото станаха много обслужващи.

И от най-тиражните тогава напред излезе седмичникът "Шоу". "Уикенд" още не го беше надминал по тираж. Жълт, та чак кафяв, да те е гнус да го разгърнеш в някои дни. Днес има такъв жълто-кафяв аналог в интернет, всеки се сеща кой, но "Шоу" тогава не беше обслужващ като него.

Аз преподавах на хонорар във факултета по журналистика. В края на всеки летен семестър студентите профил печат караха по месец стаж в различни издания. Точно през лятото по време на отпуски във вестниците не стигат хора и стажантите са добре дошли. Някои от тях ме питаха и търсеха съвет за стаж, свързвах ги с колеги по вестниците. В следващите години вече не беше така, студентите не искаха да чуят за стаж в големите вестници, дотолкова се бяха дискредитирали.

И в това време, когато "Шоу" се славеше като мръсен жълт вестник, а вестниците още не бяха загинали от интернет и слагачеството си, една колежка ме помоли да осъществим една идея по метода на Валраф. Деси Стоянова, която сега води "Преди обед" по бТВ, беше зам.-главен редактор на едно женско списание, което не изчерпваше темите си само с мода и стил. Или поне Деси се опитваше да вкарва и други теми.

Та тя ме помоли да намеря някоя студентка, която ще се съгласи да иде на стаж в "Шоу" през лятото и след това да напише дълъг материал, репортаж, ако трябва с продължение, в списанието. Да разкаже как е в един кален вестник отвътре. Стажантката щеше веднъж да изкара някой лев от вестника, втори път още по-прилично от списанието.

Идеята ме спечели и аз подпитах няколко студентки, разказах им за Валраф. Една по-амбициозна обеща да си помисли, повечето гледаха уплашено и не им се искаше да попадат в такъв вестник. Накрая на следващите часове с курса попитах студентката дали е размислила, навита ли е. Отговорът ме разби. Тя обидено ми обясни, че не иска да участва в такива неморални игри, че не е почтено да идеш да работиш под прикритие в един вестник и после да разкриваш какво става в него. Въобще, постави ме в ролята на мошеник, който иска от нея да върши предателства и подлости.

Направо замлъкнах и не можах с нищо да възразя. Това Валраф и прочее - нищо такова не беше разбрала, нито смяташе "Шоу" за нещо жълто-кафяво и осъдително.

Притеснен обясних на Деси как съм ударил на камък, тя дори малко се разсърди - Ти, вика, ще ми провалиш идеята, ще се разчуе сега и във вестника ще научат. И беше права. И се провали наистина.

В следващите години студенти все повече отказваха да карат стаж дори във вестници като "Труд" и "24 часа", толкова отблъскващи ги смятаха. Сега вече завършват журналистика и не искат въобще да работят това. От 20-ина студенти в профил "Печат", най-много 4-5 да искат да работят в медии, и то временно. Другите - пиар, рекламни агенции, копирайтъри, писачи по социални мрежи и т. н. Къв ти жълт вестник сега, къв ти Валраф, ква ти журналистика.
 

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки