България

Мира Добрева ще води новото предаване на държавната телевизия "Питай БНТ" от този понеделник, 11 май.

10.05.2020 /14:29 | Източник: БНТ

На 9 май Радио Кърджали - най-новата регионална радиостанция на Българското национално радио - става на 4 години.

09.05.2020 /16:05 | Източник: БНР

С 3 гласа „за” СЕМ беше оглавен от Бетина Жотева, нашумяла преди 3 години със заплахите си, отправени към задалата й въпрос по повод опитите за закриване на Радио "България" журналистка Къдринка Къдринова. За кандидатурата на Жотева са гласували Галина Георгиева, София Владимирова и самата кандидатка. Ивелина Димитрова и Розита Еленова са гласували "въздържал се".

08.05.2020 /15:47 | Източник: news.bg/offnews.bg

Когато един журналист е освободен, реакцията за това трябва да дойде първо от професионалната общност, от Асоциацията на европейските журналисти, Съюза на българските журналисти и етичните комисии. Това заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV+ и TV1 доцент Светлана Божилова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

08.05.2020 /14:28 | Източник: Дневник

Ловеч е вторият град в България, веднага след София, в който граждани улавят радиосигнал чрез новото тогава техническо изобретение радио - това сочи запазена пощенска картичка, датирана от 2 януари 1925 г.

07.05.2020 /18:52 | Автор: Даниела Балабанова, Емил Граничаров | Източник: БТА

Изказвайки се пред евродепутати в парламентарната комисия по културата на 4 май, еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон и еврокомисарят Мария Габриел по иновациите и научните изследвания (в чийто ресор са и медиите и програмите за финансиране), хвърлиха светлина върху въпроса как Европейската комисия ще подкрепи тежко засегнатата от пандемията медийна индустрия в ЕС.

06.05.2020 /19:39 | Автор: Самюел Столтън | Източник: Euractiv.bg

Конкурс за кандидат-студенти за статия на тема „Коронавирус и медии“ организира Факултетът по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Най-добрите предложения ще осигурят на кандидат-студентите директен прием в специалност „ Култура и медии“.

05.05.2020 /17:05 | Източник: БНР

Вестник „НахОДКи“, издание на Цeнтъра за подкерпа за личностно развитие – Общински детски комплекс във Варна, спечели поредното си голямо национално признание. Този път младежката медия завоюва първо място от Националния конкурс за ученическа журналистика „Гео Милев“. Организатори на конкурса са Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и Къща музей „Гео Милев”.

05.05.2020 /16:58 | Източник: БНР

Българското национално радио(БНР) и Софийската филхармония поставят началото на инициативата „Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти.

05.05.2020 /11:19 | Източник: БНР

В средата на април водещите на "Култура.БГ" бяха отстранени от предаването и това предизвика сериозни обществени критики. На 4 май сутринта двамата отново бяха на екран, въпреки че според така и непоказаната на екипа заповед те трябваше да бъдат заместени до края на извънредното положение от третия водещ на предаването Анна Ангелова.

04.05.2020 /19:12 | Източник: mediapool.bg

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки