България

Националният оперативен щаб (НОЩ) за пандемията с коронавируса ще има пресконференция вече само веднъж седмично в Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

04.05.2020 /18:52 | Автор: Антоан Николов | Източник: БТА

За връхлитащата ни събитийност, за журналистите – онези бойци, които винаги са на първа линия, за школата, оставена от знакови имена в този нелек труд и мисията да го упражняват, говорим със Симеон Василев. Поводът е неговата нова книга „Дописки от хаоса на времето“.

02.05.2020 /19:18 | Автор: Людмила Еленкова | Източник: lira.bg

България запази 111-о място по свобода на словото в ежегодния доклад на "Репортери без граници", което ни класира непосредствено сред Мали и Гвинея, Мозамбик и Ангола. Заковани здраво за дъното, българските медии се "радват" на нисък обществен рейтинг, а под одобрителния поглед на електората българските журналисти са наричани "мисирки" от министър-председателя.

02.05.2020 /18:17 | Автор: Петьо Цеков | Източник: segabg.com

Третото поредно издание на авторския конкурс за чиста журналистика на Dir.bg - Web Report, променя своята организация заради световната пандемия от коронавирус.

01.05.2020 /17:24 | Източник: dir.bg

Почина един от дългогодишните пловдивски журналисти - Стефан Северин. Той беше кореспондент на "Дума" под тепетата, а преди да се пенсионира работеше в местния в. "Марица".

30.04.2020 /13:09 | Източник: 24 часа/СБЖ

До 15 май се удължава срокът, в който журналисти от българските медии, могат да кандидатстват за наградата за разследваща журналистика на името на Радостина Константинова, един от създателите на пресгрупа „168 часа“. Конкурсът се провежда за девета поредна година от едноименната фондация, която подпомага млади журналисти. Отличените ще бъдат обявени в края на май.

29.04.2020 /14:27 | Източник: radostinakonstantinova.org

Десислава Николова е обвиняема за това, че е дала на сина си джипа "Ауди" Кю 7, въпреки че той е употребил наркотици. Жената бе арестувана за кратко и след това освободена срещу гаранция. Тя е обжалвала размера ѝ.

29.04.2020 /14:21 | Източник: mediapool.bg

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изразява дълбоки съболезнования на цялото семейство на изтъкнатия поет, публицист, преводач и общественик, който оставя светла диря в българската литература и култура.

27.04.2020 /17:09 | Източник: СИЖБ/СБЖ

„Днес баща ми се пресели в един по-добър свят,” написа във фейсбук синът на изтъкнатия поет, писател, публицист и преводач - журналистът Момчил Инджов.

26.04.2020 /17:30 | Източник: СБЖ

ИПК "Родина" е разрушена чрез съвременен технологичен взрив с дистанционен механизъм от фирмата "Дени специал" ЕООД и подизпълнителя "Хидрекс" ООД, съобщават собствениците на терена от "Изток плаза инвест".

26.04.2020 /12:51 | Източник: БТА/ СБЖ

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки