Начало
 
 

И. Йотова с апел за прозрачна собственост в медиите и гаранции за правата на журналистите

08.11.2021 /16:22 | Източник: baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Илияна Йотова по време на интервюто. Снимка: Петър Ганев

„В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика,” казва Илияна Йотова в интервю за baricada.org.

Проблемите в медийната среда у нас няма да се решат, „докато не стане прозрачна собствеността в медиите и докато няма изградена законова защитна система за журналистите, която да им гарантира, че няма да бъдат уволнявани своеволно и да им се оказва натиск”. Това заявява в публикувано днес обширно интервю за аналитичната платформа „Барикада” Илияна Йотова, действащ вицепрезидент и кандидат за втори мандат в екип с президента Румен Радев.

Интервюто обхваща широк кръг от теми, търсейки отговори на въпроси като: Къде буксува ЕС и какви уроци извлича от кризите? Възможно ли е да съжителстват неолиберализъм и солидарност? Прибързва ли се със „зеления преход”? Защо в левицата не виреят лидерски партии? Кой обърка ваксинацията в България? Що за диагноза е 0,6-процентният бюджет за култура?

„Никога не забравям откъде съм тръгнала - аз също съм медиен човек. Самият факт, че с вас разговаряме по всички тези теми, означава, че имаме медийна свобода. Познавам други страни, при това европейски, в които такова интервю е невъзможно”, казва Илияна Йотова пред интервюиращата я Къдринка Къдринова.

Вицепрезидентката, която е и утвърдена представителка на журналистическата професия, казва по медийните въпроси и следното:

В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика.”

Интервюиращата припомня в свой въпрос за предложенията на СБЖ за законодателни промени, гарантиращи правата на журналистите, които бяха внесени в НС още през 2017 г. и на които никой депутатски състав не е дал ход и до днес. Вицепрезидентката реагира така:

„Очевидно не са се намерили достатъчно медии и журналисти, които да изискат отговор от законодателите. Ето как сами не умеем да отстояваме правата си.

Крайно време е в България да се появи и истинска разследваща журналистика. Не поръчана. Имаме изявени колеги и предавания с такъв профил. Обаче забелязвате ли тенденцията – тези предавания тръгват силно, докато в един момент или се променят и вече не са толкова независими, или по неизвестни причини престават да съществуват. Бедата е, че ние като общество сме се примирили с това.

Не само в България, а и в световен мащаб наблюдаваме и друго – журналистиката се измества от шоуто, а в социалните мрежи всеки пише каквото му хрумне без никаква санкция за това, всеки е „създател“ на новини. Разговаряла съм със специалисти по темата и от тях знам, че е невъзможно да се измисли аргоритъм, който да предпазва от фалшиви новини. Филтърът за тях може да се изработва единствено от самите хора, чрез образование, чрез критично мислене. Децата трябва да бъдат обучавани на това в училище. Отделен разговор заслужава темата за кибернасилието над деца и жени, по която усилено работя. Пандемията и изолацията изостриха този проблем.”

Запитана защо сериозните теми и задълбочените програми все остават в сянката на шоуто и скандалите около избори, Илияна Йотова изброява няколко причини и добавя:

„Да не пропускаме и ролята на нашите колеги в медиите, сред които доминира стремежът да се намери сензацията, „жълтото”. Често се е налагало да питам колеги от различни редакции: „Защо сте сложили това заглавие, като вътре в текста няма и помен от такова нещо?” Редовният отговор е: „Защото вестникът трябва да се продаде”. Хартиените издания вече отмират, но същият принцип важи и за кликванията в информационните сайтове.

И медиите, и обществото със сигурност ще обърнат внимание, ако има личности с нестандартно мислене и идеи, способни да излязат извън клишетата. Да надскочат онези думи, които отдавна се изпразниха от съдържание и чиято продължаваща употреба е обидна за собствения ни език – като обединение, реформа, приоритет или пък визия, с която напоследък много се злоупотребява.”

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки