Начало
 
 

СБЖ отбеляза в Пловдив 200 години от рождението на Георги Раковски

21.11.2021 /11:45 | Източник: СБЖ/GustoNews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на СБЖ Снежана Тодорова бе специален гост на честването. Снимка: GustoNews.bg

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

„За мен е чест да отбележим заедно 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. Вашето дружество е едно от първите в страната, което започна прояви в памет на този велик българин. Пловдивчани и пловдивското журналистическо дружество получи много висока оценка от Инициативния комитет за честванията на годишнината в памет на Г. Ст. Раковски“, посочи в приветствието си председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Тя бе специален гост на събитието и коментира, че всеки път, когато посещава Пловдив се уверява в таланта на хората, които творят и работят в него.

Членовете на ПДЖ „Европрес“ изненадаха с подарък председателя на СБЖ Снежана Тодорова по повод рождения й ден, а Георги Найденов й подари свои книги, издадени през тази година и посветени на актуални теми на обществото.   

„Раковски е едно изключително явление в националната ни история. Той е идеолог, стратег и организатор на националната ни революция. За краткия си 46-годишен жизнен път Раковски се изяви като пламенен журналист, поет, фолклорист, историк, писател и остава в народното съзнание като символ на пробуждащия се и възраждащ се български дух“, подчерта в словото си председателят на ПДЖ „Европрес“ Георги Найденов. Той посочи наред с популярните факти от живота и делото на Раковски, така и по-малко популярни. Сред тях значимостта му за духовното израстване не само на европейците, но и на индийците. Като полиглот Раковски е превеждал едни от най-ценните книги на хинди. Популярният журналист с половинвековен професионален опит Георги Найденов сподели, че при посещението си в Пловдив преди 45 години Индира Ганди е изразила възхищението си от великия българин. Тя е уверила, че в нейната държава почитат делото му с огромна благодарност и 17 учебни заведения носят неговото име. 

Известният тв журналист и председател на 61 дружество към СБЖ Наско Начев сподели успехите от националния проект на „Ротари България“ - "Народните будители и Аз", който се реализира вече 11 години с участието на над 75 000 деца. 200-годишнината от рождението на Раковски дава повод инициативата да се насочи към личността и делото на великия българин.

„Тази година в конкурса взеха участие над 500 деца, които написаха есета и стихотворения за Раковски, а други изпратиха изключително интересни картини. Новото тази година е, че към проекта се присъединиха и училища от Скопие, Молдова, бесарабски българчета от Украйна. Произведенията, които получихме от децата извън България бяха изключително стойностни. Организирахме и изложби, които проведохме в родния град на Раковски Котел, в Сливен, във Военна академия и в Дома на културата „Борис Христов“, сподели Наско Начев. Той уточни, че смисълът на инициативите, които се провеждат е да се намери пътя към младите хора, на които да завещаем делото, мисията, паметта за великите личности на България, информира GustoNews.bg .

Свои стихове прочетоха поетите Радка Топалова и Асен Димитров – Феликс, който представи няколко творби и на своята съпруга Галина. На събитието присъства и дъщерята на великия български писател Николай Хайтов Елена Хайтова. Тя рецитира няколко стихотворения на своя съпруг Никола Гигов, на когото тази година се честват 85 години от рождението му. Журналистът и писател Никола Гигов е посветил десетки свои творби на любовта си към родината. Голяма част от тях са на патриотична тематика. 

Честването на 200-та годишнина от рождението на Георги Ст. Раковски се проведе в арт галерия „Арсенал“ в уютната атмосфера на изложбата „Престилката“ и картините на талантливата художничка Елица Гигова – внучка на писателя Николай Хайтов.  

 

м.л.

 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки