ВВС: Китай насочва системите си за проследяване на журналисти

01.12.2021 /10:05 | Източник: Капиал Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Много от камерите в Китай са свързани с изкуствен интелект и могат да разпознават лица. Снимка: © Reuters

Смята се, че системите за лицево разпознаване в Китай вече се използват в по-голямата част от страната. Но сега чрез фирмата за анализ на данни за наблюдение IPVM британската ВВС се е сдобила с документи, които показват, че властите в провинция Хънан разработват система за проследяване, използваща сканираща лицето технология, която може да засича журналисти и други хора, които са описани като будещи притеснение.

Системата, която ще бъде свързана с китайската национална база данни, класифицира журналистите според цветовете на светофара - в зелено, жълто и червено, като попадналите в червената категория ще бъдат „третирани както подобава".

Цел за наблюдение са и други „притеснителни субекти", сред които чуждестранни студенти и жени мигранти. Информацията ще бъде събирана от мобилни телефони, социални мрежи, данни за карания автомобил, отсядания в хотели, билети за пътувания, собственост на имоти и снимки.

От организацията Human Rights Watch коментират: „Целта е да се гарантира, че всички знаят, че могат да бъдат и ще бъдат проследявани". От фирмата IPVM посочват: „Техническата структура на масовото наблюдение в Китай остава слабо разбрана, но изграждането на проследяваща технология за държавен натиск върху журналистите е нещо ново. Тези документи осветляват какво искат китайските власти от масовото наблюдение".

„Тематични библиотеки" от данни

Документите показват, че е имало търг за разработването на новата система, на който са участвали китайски компании и който е бил спечелен на 17 септември от NeuSoft. Системата включва технология за лицево разпознаване, свързана с хиляди камери в Хънан, която алармира властите, когато е локализиран някой, будещ притеснение. Будещите притеснение субекти са категоризирани в „тематични библиотеки" във вече съществуващата база данни, съдържаща информация и снимки на живеещите в провинцията.

Една от целите на местното управление в Хънан са журналистите, включително и чуждестранните служители на медии. Според документите ключовите журналисти, будещи притеснение, ще бъдат разпределяни в три категории, като аларма ще известява кога тези от червената и жълтата категория са си купили билет, за да пътуват из провинцията.

Системата ще оценява и чуждестранните студенти, разпределяйки ги в три степени на риск - отлични студенти, такива със средни възможности и нестабилни студенти. Оценката се базира на всекидневното посещаване на лекциите, резултатите от изпитите, страната на произход и спазването на дисциплина. Училищната администрация ще известява властите за студенти, които будят притеснение за сигурността, и те ще бъдат проследявани. Фокусът на системата ще бъде и върху жени имигранти, които нямат правото на пребиваване в страната. Голяма част от тях идват в Китай в търсене на работа или са обект на трафик от съседни държави.

Информация за пол, възраст и етнически произход

Миналата година в. Washington Post писа, че технологичният гигант Huawei е тествал софтуер, който може да разпознава хора от етническото малцинство уйгури, след което известява полицията. Компанията е работила по изкуствен интелект, който сканира отделни лица в тълпата и дава информация за пола, възрастта и етническия произход на даден човек, пише още Капитал.

Китай е обект на силен международен натиск заради обвинения в репресии над уйгурите в Синдзян. Докато властите в Пекин твърдят, че мерките в провинцията са необходими за предотвратяването на терористични дейности.

 

 

м.л.

Сподели в
 

В Пекин бе открит Първи световен конгрес за медийни нововъведения под мотото „ Да споделим научно-технологична зимна олимпиада “, който е проведен взаимно от Китайската медийна група (КМГ) и Китайския олимпийски комитет, с финансовата поддръжка на Министерството на науката и технологиите. В него вземат участие ръководители на 145 медии от разнообразни страни и интернационалните организации.

28.01.2022/07:17

Πoлoжeниeтo нa жypнaлиcтитe в Typция cтaвa вce пo-тeжĸo. Ocвeн, чe ca изпpaвeни пpeд oпити зa cмaзвaщa цeнзypa oт cтpaнa нa дъpжaвaтa, пoвeчeтo oт ĸoитo ycпeшни, ceгa и зaплaщaнeтo им ce пoнижaвa знaчитeлнo, зapaди нapacтвaщaтa инфлaция.

27.01.2022/18:27

Журналистите в Германия вече могат да разберат дали техните работодатели или клиенти са се присъединили към Кодекса за по-добра защита на журналистите чрез уебсайта Schutzkodex, пише на сайта си Европейската федераця на журналистите (ЕФЖ).

27.01.2022/10:47

Институтът за изучаване на журналистиката Reuters ще проведе онлайн семинари, посветени на състоянието на журналистиката в Турция и Казахстан.

27.01.2022/08:24

Мексиканските журналисти проведоха национални протести в 28 града след неотдавнашните убийства на трима репортери, съобщи „Ройтерс".

26.01.2022/18:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки