Американският закон спира да защитава социалните мрежи

03.12.2021 /07:10 | Източник: bloombergtv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: ЕПА

Депутатите в Камарата на представителите на Конгреса в САЩ дадоха заявка тази сряда, че ще разгледат законопроект, който да принуди интернет платформите да се отчитат по-добре пред потребителите.

Това потвърждава очакванията за сблъсък между Вашингтон и Силициевата долина, предава Wall Street Journal.  Законодателите търсят начин, по който да отменят поне частично правната защита, която позволява на социалните мрежи да публикуват съдържание, от своите потребители, но без да бъдат отговорни за него. 

Този своеобразен „щит” за социалните медии е осигурен от Раздел 230 от Закона за благоприличие в комуникациите, които бива приет през 1996 г. Тогава технологичните компании се смятат за крайъгълен камък за съвременния интернет и има нужда тяхното развитие да се поощрява. 

По време на изслушване в сряда относно законопроектите от Раздел 230, председателя на парламентарната Комисия по енергетика и търговия Франк Палоун заяви, че законовите механизми са предпазвали големите технологични компании по време на тяхното прохождане. От друга страна обаче същите тези механизми са мотивирали компаниите да промотират поляризиращо и понякога вредно съдържание само и само да привлекат повече потребители. 

Част от промените, които са предвидени в новия законопроект ще позволят на хората, които пострадали сериозно от социалните мрежи и техните алгоритми, включително тийнейджъри, които имат проблем със самочувствието заради начина по който изглеждат, да търсят правата си в съда. 

„Години наред тези платформи функционират извън рамките на закона или   извън обсега на регулаторите и на обществеността, време е това да се промени,” допълни Франк Палоун. „Дойде време да действаме.”

„Всеки ден големите технологични корпорации чрез действията си увеличават броя на хората, които вярват, че етническото и расовото насилие са решение, а не проблем. Всеки ден те увеличават броя на бизнесите, които приемат дискриминационни политики към служителите си и систематично експлоатират потребителите,” казва Рашалд Робинсън, председател на Color of Change, неправителствена организация, която се занимава с гражданските права.

Имунитетът, който в момента технологичните компании имат, може да бъде свалян в случаи на тормоз, следене, смърт, както и в случаите на нарушаване на международните закони за правата на хората. Технологичните компании дадоха ясен знак, че ще се противопоставят на това законодателство. 

„Да се променят клаузите в Раздел 230 не е добро решение на проблем, по който социалните медии вече работят усърдно. ”, казва Крис Маркезе, съветник в NetChoice, асоциация на технологични търговски дружества. NetChoice публикува доклад в сряда, който показва, че социалните мрежи са премахвали милиарди постове само през втората половина на 2020 г., за да предпазят своите потребители. Този доклад се очаква да постави разделителни линии между републиканци и демократи. 

Генерално демократите защитават затягането на регулациите за дейността на технологичните компании, като това включва и дезинформация и език на омразата. От друга страна републиканците мислят, че технологичните компании използват тези регулации като извинение, за да цензурират по-консервативни мнения. Това разделение може да доведе до напрежение между двете страни по време на дебата кой онлайн проблем да решат. 

Финална версия на законопроекта все още е доста далеч в бъдещето. Парламентарна комисия в Камарата на представителите прие още през юни документ, който затяга антитръстовите правила. За съжаление подобни законопроекти отпадат още преди да стигнат до Камарата заради яростния отпор на технологичните компании. Въпросът, който остава без отговор, е - какво изобщо би могъл да приеме от своя страна разделеният Сенат. 

Републиканецът Ричард Блументал заяви, че сенаторите правят необходимите стъпки в законодателния процес около Раздел 230. В сряда той каза, че изслушването в Камарата на представителите е било достатъчно силно доказателство, че Конгресът набира инерция в решаването на проблемите с големите технологични компании, по информация на bloombergtv.bg.  

Един от свидетелите на изслушването беше и Франсис Хауген, бившият служител на Facebook, който разпространи вътрешните доклади и документи, които доказаха, че компанията е напълно наясно с вредите, които причинява на тийнейджърите, както и с токсичния си ефект върху политическите виждания на обществото. От друга страна говорител на Meta заяви, че целта на Facebook е да обединява хората и да им предлага приятно прекарване дори това да доведе до по-малко печалби.

 

м.л.

Сподели в
 

Заедно с група организации, отстояващи свободата на печата, ЕФЖ изисква гръцките власти да запичат правата на журналистите Костас Ваксеванис и Йоана Пападаку, призовани пред съда по повод репортажите им за голям корупционен скандал.

22.01.2022/19:28

Това е увеличение с 8% спрямо последния доклад на компанията „Барометър на доверието” от 2021 г.

22.01.2022/17:03

Данните са изнесени в годишния доклад на турския Съвет по печата, цитиран от албанския информационен портал Екзит. Съветът по печата е професионална организация на турски журналисти.

21.01.2022/20:33

Двудневна виртуална програма за обучение и съвети по журналистика за жени - спортни журналистки, от цяла Индия беше проведена от 17 до 18 януари 2022 г. Семинарът беше организиран от„Жените в новините и спорта“ (WINS) и се управлява от ABC International Development – с пълно финансиране от Министерството на външните работи и търговията на Австралия.

20.01.2022/16:03

Съвместната поява пред пресата на президента на председателстващата ЕС Франция Еманюел Макрон и на новата председателка на ЕП Роберта Мецола се провали, защото предупредените да не задават въпроси журналисти си тръгнаха.

20.01.2022/08:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки