ЕФЖ приветства потвърдените присъди за убийството на Славко Чурувия

05.12.2021 /14:02 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Славко Чурувия

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) заедно с Платформата „Бърза реакция за медийна свобода” (MFRR) и с още редица международни медийни организации приветстват потвърждаването от съд в Белград на присъдите на четирима бивши служители в сръбските служби за Държавна сигурност за убийството през 1999 г. на водещия сръбски журналист Славко Чурувия.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), Европейският център за медийна свобода (ECPMF), Международният прес-институт (IPI) и OBC Transeuropa (OBCT), координирани от Платфомата „Бърза реакция за медийна свобода” (MFRR), приветстват потвърдените тази седмица от Съдебния съвет към Специалния съд на Сърбия осъдителни присъди за четирима бивши служители в сръбските служби за Държавна сигурност за убийството през 1999 г. на водещия журналист и издател Славко Чурувия.

Подсъдими по делото бяха Радомир Маркович, Милан Радонич, Ратко Ромич и Мирослав Курак. Маркович и Радонич получиха по 30 години затвор, а Ромич и Курак - по 20.

Прокурорът Миленко Мандич искаше наказание от по 40 години затвор за всеки. Той изтъкна, че Чурувия е бил патриот, който открито е заявявал, че управлявалият по време на убийството му държавен глава Слободан Милошевич е отговорен за случващото се тогава в Сърбия.

Чурувия беше убит, докато НАТО бомбардираше Сърбия заради кризата в Косово. Журналистът подкрепяше бомбардировките. Според прокуратурата убийството е било извършено „по нареждане на неназовани лица от най-високите структури на властта” поради критиките на Чурувия към управляващите.

След падането на Милошевич разследването установи, че Чурувия денонощно е бил следен от служители на Държавна сигурност, които изненадващо преди самото убийство били изтеглени от "задачата".

Председателят на комисията за изясняване на убийството на Чурувия - Веран Матич - заяви, че е доволен от присъдата, защото това е добро послание и за семейството на Чурувия, и за всички журналисти. 

Това показва, че може и 22 години след убийство да се разреши един случай, ако в институциите има воля за това, каза Матич. По думите му решението на съда вдъхва надежда, че вярата на гражданите в правосъдието може да се върне, съобщи БНР.

В подобен дух е и оценката, изразена на сайта на ЕФЖ: "Решението на Върховния съд в Белград да потвърди присъдите при преразглеждането на делото е важна победа за семейството и всички, които участват в дългата борба за справедливост за неговото убийство и представлява нов важен етап в борбата срещу вкоренената безнаказаност за убийството на журналисти в Сърбия, където журналистите продължават да са изправени пред множество заплахи, атаки и натиск".

Чурувия, разследващ репортер, собственик на в. "Дневни телеграф" и списание "Европлянин" и категоричен противник на Милошевич, беше прострелян 14 пъти с автоматичен пистолет пред къщата си в Белград през април 1999 г.

Той беше смятан за враг на държава за това, защото в статиите си подкрепяше бомбардировките на НАТО над Югославия по време на войната в Косово, пише още на сайта на ЕФЖ.

След седемгодишен процес четирима бивши агенти, работили за Държавна сигурност, бяха осъдени за убийството с присъди между 20 и 30 години затвор в знаково съдебно решение от април 2019 г.

През юли миналата година Специалният отдел за организираната престъпност на Апелативния съд отмени първоинстанционната присъда и разпореди преразглеждане на делото за назоваването на неидентифицирано лице като стрелец. Повторният процес, който започна през октомври 2020 г., претърпя множество прекъсвания по време на пандемията. Съдебният състав на Специалния съд обаче най-накрая взе решението си на 2 декември 2021 г. и отново осъди отговорните на общо 100 години зад решетките.

Според сайта на ЕФЖ пълната справедливост в този случай никога няма да бъде постигната, тъй като висшите държавни служители, които може би в крайна сметка са поръчали убийството, отдавна са си отишли, но тези подновени присъди все пак повдигат още едно унизително обвинение срещу режима на Милошевич.

Борбата срещу безнаказаността за убийства и нападения срещу журналисти е неразделна част от усилията за подобряване на свободата на медиите в Сърбия. Както MFRR подчертава в доклад след неотдавнашна мисия в Сърбия, безнаказаността за най-тежките престъпления в медийната сфера продължава да хвърля дълга сянка върху климата в страната.

ЕФЖ сочи още, че Сърбия остава една от най-опасните страни в Европа за журналистика. През последните няколко седмици партньорски организации на ЕФЖ са сигнализирали със загриженост за няколко атаки и заплахи срещу журналисти в Сърбия, включително заплаха със смърт срещу разследващото издание KRIK и побой над фоторепортера Андрия Вукелич от страна на привърженици на управляващата Сръбска прогресивна партия.

ЕФЖ призовава присъдата по делото на Славко Чурувия да действа като катализатор на властите, з да удвоят те усилията си за прекратяване на безнаказаността за другите неразкрити убийства на журналисти след разпадането на бивша Югославия – включително Милан Пантич и Дада Вуясинович. А също и да работят за създаване на среда, в която никой друг журналист да не се сблъсква с атаки заради работата си.

ЕФЖ, ECPMF, IPI и OBCT, координирани MFRR, приветстват работата на сръбския специален прокурор, на Комисията за разследване на убийства на журналисти в Сърбия и на Фондация "Славко Чурувия", които толкова дълго се бориха за постигане на справедливост в този случай.

 

Сподели в
 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща, че известна телевизионна журналистка няма да остане "ненаказана", след като беше арестувана за предполагаема обида срещу него. Това предаде „Гардиън".

28.01.2022/10:35

В Пекин бе открит Първи световен конгрес за медийни нововъведения под мотото „ Да споделим научно-технологична зимна олимпиада “, който е проведен взаимно от Китайската медийна група (КМГ) и Китайския олимпийски комитет, с финансовата поддръжка на Министерството на науката и технологиите. В него вземат участие ръководители на 145 медии от разнообразни страни и интернационалните организации.

28.01.2022/07:17

Πoлoжeниeтo нa жypнaлиcтитe в Typция cтaвa вce пo-тeжĸo. Ocвeн, чe ca изпpaвeни пpeд oпити зa cмaзвaщa цeнзypa oт cтpaнa нa дъpжaвaтa, пoвeчeтo oт ĸoитo ycпeшни, ceгa и зaплaщaнeтo им ce пoнижaвa знaчитeлнo, зapaди нapacтвaщaтa инфлaция.

27.01.2022/18:27

Журналистите в Германия вече могат да разберат дали техните работодатели или клиенти са се присъединили към Кодекса за по-добра защита на журналистите чрез уебсайта Schutzkodex, пише на сайта си Европейската федераця на журналистите (ЕФЖ).

27.01.2022/10:47

Институтът за изучаване на журналистиката Reuters ще проведе онлайн семинари, посветени на състоянието на журналистиката в Турция и Казахстан.

27.01.2022/08:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки