Какво се случва с личните ни данни в социалните медии след смъртта?

05.12.2021 /10:02 | Източник: webcafe.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни?

Бенджамин Франклин е казвал, че на света има само две неща, които са абсолютно сигурни и няма как да избегнем - смъртта и данъците. Твърдението му си остава съвсем валидно вече над 230 години. И докато много хора все пак правят опити да заобикалят данъчните системи, то поне за момента няма как да победим смъртта, пише webcafe.bg.

Вярно е, че съвсем не е приятно да се сещаме за нея, но все пак тя е свързана с определени неща, които е хубаво да свършим, преди да напуснем този свят. Едно от тях при всички положения е свързано с организирането на нашите дигитални данни, социални мрежи и имейли.

Няма как да не признаем, че отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни? Да, вярно е, че може да напишете всичките си пароли и потребителски имена, които да приберете на сигурно място, но това не е особено елегантно решение.

За щастие повечето технологични компании вече имат отговори на подобни проблеми и представят много по-удобни и ефективни опции. Ето какво предлагат най-популярните.

Фейсбук

Най-голямата социална мрежа бе първата, която се натъкна на този проблем. Още в първите няколко години, след като се разрасна, започна да се пълни с все повече и повече неактивни профили на починали потребители, а доста дълго време решение нямаше. Сега обаче Facebook предлага две различни опции - профилът ви да бъде изтрит изцяло или да премине във възпоменателен статус.

Първото е ясно какво означава, докато второто ще превърне акаунта ви в мемориален такъв, така че роднини и приятели да могат да публикуват и разпространяват спомени с вас.

За целта обаче ще трябва в някой момент да изберете ваши близки, които в случай на най-лошото да поемат контрол, като ще имат права да приемат заявки за приятелство, да сменят профилна снимка и да решават кой може да публикува спомени на стената ви. Все пак те нямат да имат каквито и да е правомощия за друга активност.

Важно е да се отбележи, че човекът, който ще се грижи за профила ви, трябва да отговаря на правилата на Facebook. В противен случай, акаунтът ви ще остане отворен.

Instagram

Instagram има сходна, но малко по-сложна политика от тази на Facebook, и също дава възможност за правене на възпоменателен профил.

За да се случи това, ваш близък трябва да съобщи на компанията за смъртта и да отправи съответното искане към екипа на Instagram. В тази връзка може да се наложи от там да изискват актове за раждане и смърт и доказателство, че съответното лице, е законен представител на починалия.

Google

Тук налице имаме функцията Inactive Account Manager, даваща възможност да изберете до 10 контакта, които да получат достъп до профила ви, ако той стане неактивен за период от време, определен от вас. Тези контакти няма да бъдат уведомени сега, но ще получат известие, когато акаунтът ви спре да действа.

В опциите също така можете да конфигурирате кой контакт до кои апликации или услуги на Google да има достъп. Например можете да ограничите някой само до Google Drive, а друг - само до Photos или Gmail.

Като отговорите на всички въпроси и нагласите всички опции, ще видите обобщение, а впоследствие ще можете да промените всичко, когато решите. Има вариант дори да оставите ваш телефонен номер и имейл на екипа на Google и, ако профилът ви остане неактивен за определен период от време, те сами ще ви потърсят.

Ако изберете целият профил да бъде изтрит, тогава контактите, които сте предоставили, ще имат период от три месеца да се разпоредят с вашата информация, преди тя да бъде заличена завинаги.

Apple

Подходът на Apple е подобен на този на Google и дава възможност да изберете пет контакта, на които да предоставите правомощия за вашия iCloud. За момента обаче компанията все още има поставени изисквания за предоставяне на доказателство за смърт, за да предпази потребителите си от измами.

Цялата функция всъщност е все още нова и е в бета версия, но вероятно съвсем скоро ще бъде напълно готова и работеща на iOS 15.2.

Ще трябва да предоставите имейл и телефон на вашия контакт или контакти. В процеса на настройване ще получите QR код, който трябва да споделите тях, тъй като ще бъде изискван за достъп до профила ви.

В случай на най-лошото вашите контакти ще трябва да посетят Digital Legacy страницата в сайта на Apple и оттам ще трябва да изискат достъп. Ще бъдат попитани няколко въпроса за вас, включително рождения ви ден, за да бъде сигурно, че не се представят за някой друг. Така че уверете се предварително, че знаят какво да правят.

Twitter

В Twitter имат изключително стриктни политики по отношение смъртта на своите потребители. Общо взето абсолютно никой не би могъл да влезе в нечий профил след смъртта на собственика му. Нямате и възможности за предварителен избор на хора, които да се разпоредят с акаунта ви.

Реално платформата предлага една възможност - единствено роднина на починал може да изиска от Twitter определен профил да бъде изтрит и то само след представяне на копие от смъртен акт и документ за самоличност.

Microsoft

Компанията на Бил Гейтс също не дава особено много възможности за реакция.

Оттам всъщност съветват потребителите си да предоставят пароли и потребителски имена на свои близки, просто защото няма да отговорят, ако някой ги потърси в случай на смърт. Целият профил в Microsoft автоматично се изтрива след 2 години неактивност, ако пък през това време някой наистина трябва да получи достъп, ще трябва да предостави на Microsoft съдебно разпореждане.

Dropbox

Това е друга особено популярна платформа, където съхранявате важна за вас информация.

Оттам изискват попълването на форма с възможно повече информация за починалия и доказателство, че именно попълващият е упълномощен да получи достъп.

 

Сподели в
 

Отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни?

05.12.2021/10:02

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки