Използването на изкуствен интелект в журналистиката да е обвързано с етиката

08.12.2021 /09:24 | Автор : Моли Килийн | Източник: euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изкуственият интелект присъства все повече в редакциите на медиите, но остават редица опасения, че въвеждането на машинно обучение може да задълбочи все по-ерозиращото доверие в медиите.

От автоматизирано отразяване и обработка на данни до проверка на информацията, присъствието на изкуствения интелект в света на журналистиката нараства. Спецификата на медийната индустрия внася допълнителен слой сложност, когато става въпрос за използване на подобна технология, пише в euractiv.bg Моли Килийн.

Някои медии успешно интегрират изкуствен интелект в процеса на създаване на новини, разбивайки и стандартизирайки данните за COVID-19. Все пак остават опасения относно етичните последици от използването на този вид софтуер в сектор, който се занимава с чувствителна информация и има потенциално широк обществен обхват.

Въпреки това медиите не са включени като високорискова област в проекта на Закона за изкуствен интелект на ЕС, който прилага вертикален подход, базиран на риска, за регулиране на приложението на технологията. Проектът на закона идентифицира сектори, считани за особено уязвими от злоупотребата с изкуствен интелект или непредвидени последици.

Изкуственият интелект в журналистиката вече има широк обхват, както по отношение на съществуващи, така и на потенциални приложения. В много случаи работата се случва зад кулисите, автоматизирайки събирането и обработката на големи обеми данни или използване на текстов анализ за проверка на факти или маркиране на статии.

Все по-често обаче се работи и върху други компоненти на журналистиката, включително разработката на самите статии. Различни редакции са внедрили автоматизация, за да отразяват актуализации и да събират статии за актуални и спортни събития, обяви за имоти и други.

Софтуерът не е единствено текстово базиран и се прилага към други медийни формати. Design AI, базирана в Мюнхен компания, работеща с новинарски организации като Европейската пресфото агенция и испанската информационна агенция EFE, разработи изкуствен интелект за анотиране на видеоклипове, главно за архивиране на кадри, но с потенциален широк спектър от практически приложения.

Когато става въпрос за етика при използването на изкуствен интелект в медиите, трябва да се направи разграничение между различните нива на развитие на технологията, каза пред EURACTIV Киису Уонг, главен изпълнителен директор и съосновател на DesignAI.

Първо трябва да се определи дали притеснението се отнася за изкуственият интелект като цяло, например, когато става въпрос за пристрастие в данните, както при приложението на технологията в други сектори, или се отнася за специфичната употреба на софтуера за медиите. След това е нужно да се прецени къде могат да възникнат тези проблеми в процеса на разработката до послевалото приложение.

„Има различни нива и места, където може да се появи нежелано неетично поведение“, каза Уонг. „Това може да е в начина, по който софтуерът е програмиран – това би било основно наша грижа – може да е в това как са конструирани данните… това е най-трудно, защото е най-малко очевидно. Проблемът може да е и в начина, по който се прилага изкуственият интелект.“

Следователно е необходим етичен дизайн за създаване на тези видове технологии, посочи Уонг. „Всъщност се нуждаете от етични съображения навсякъде – докато  проектирате изкуствения интелект, при конструирането на набора от данни, по време на обучение, при прилолагането му.

Когато става въпрос за внедряване на подобен софтуер от медийни организации, възникват допълнителни съображения, като се имат предвид потенциалните последици от публикуването на информация, която е била обработена от автоматизирани технологии.

Инструментите за изкуствен интелект могат да бъдат безценни за разследващите журналисти, например, когато става въпрос за събиране и обработка на големи обеми информация, посочи Джонатан Стрей, изследовател на изкуствен интелект в университета в Бъркли на фестивала на журналистиката и изкуствения интелект в Лондон в четвъртък ( 2 декември).

Въпреки това той добави, че преди каквито и да е било твърдения да бъдат оповестени публично, „гарантирането на прецизността на процеса и на човешкия надзор върху качеството на продукта е едно от основните етични предизвикателства, свързани с искуствения интелект в медиите“.

Сподели в
 

Заедно с група организации, отстояващи свободата на печата, ЕФЖ изисква гръцките власти да запичат правата на журналистите Костас Ваксеванис и Йоана Пападаку, призовани пред съда по повод репортажите им за голям корупционен скандал.

22.01.2022/19:28

Това е увеличение с 8% спрямо последния доклад на компанията „Барометър на доверието” от 2021 г.

22.01.2022/17:03

Данните са изнесени в годишния доклад на турския Съвет по печата, цитиран от албанския информационен портал Екзит. Съветът по печата е професионална организация на турски журналисти.

21.01.2022/20:33

Двудневна виртуална програма за обучение и съвети по журналистика за жени - спортни журналистки, от цяла Индия беше проведена от 17 до 18 януари 2022 г. Семинарът беше организиран от„Жените в новините и спорта“ (WINS) и се управлява от ABC International Development – с пълно финансиране от Министерството на външните работи и търговията на Австралия.

20.01.2022/16:03

Съвместната поява пред пресата на президента на председателстващата ЕС Франция Еманюел Макрон и на новата председателка на ЕП Роберта Мецола се провали, защото предупредените да не задават въпроси журналисти си тръгнаха.

20.01.2022/08:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки