Начало
 
 

Иван Бакалов: Големите медии са злонамерени, те са си под контрола на Борисов

08.12.2021 /12:16 | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Бакалов и Лили Маринкова

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

"Големите медии са злонамерени, те са си под контрола на Борисов. Цялата тръпка кой ще стане министър изобщо не е толкова голяма - те още не са се договорили, а вече се вадят имена на министри. Това е по-скоро интрига и опит да се повлияе на избора и преговорите". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на Факти.бг журналистът Иван Бакалов.

"Измислят и хвърлят. Много от тези хвърлени работи в ефира си остават в съзнанието - някаква глупост, а пък тя не е направена", добави журналистът относно подхода на някои медии.

След това той коментира част от опозицията в 47-мото Народно събрание:

"ГЕРБ е една деструктивна опозиция, която работи с подли номера чрез медии. Гостите, които се подбират, коментаторите - това са все клакьори на ГЕРБ. Отдавна известни. Това е основното присъствие в телевизионните студиа, където се коментира какво се случва. Хората си мислеха, че като минат изборите и ГЕРБ ги загубят, ще има някаква промяна. Оказва се обаче, че те са се вкопали дълбоко навсякъде и терминът изчегъртване, който употреби Слави Трифонов, е много основателен. Действително трябва да има изчегъртване на фасадната демокрация, създадена от Борисов. Уж има независими медии, а виждаме къде сме класирани по свобода на словото. Имаме уж независим главен прокурор, който всъщност е чадър на цялото мафиотско управление на Борисов. Имаме уж независими агенции, в които хората са лично избирани и назначени от Борисов и се отчитат пред него. Това е фасадната демокрация и тя си съществува и в момента. Трябва изчегъртване".

Според журналиста Бойко Борисов не е лидер на партия, а "главатар на банда".

Бакалов смята, че ненамаляващата престъпност в България е заслуга на главния прокурор Иван Гешев, който от своя страна нееднократно обяви за свой приоритет боренето на битовата престъпност - нещо, което изобщо не е негова работа, а касае в доста по-голяма степен МВР.

Иван Бакалов коментира и цялостно недъзите на съдебната система в частта на държавното обвинение - прокуратурата:

"Защо го подгониха Божков... Той призна, че дал подкуп 60 и няколко милиона. Той сам си каза, че накрая са го натиснали да си прехвърли печелившата лотария на някаква друга фирма. Мислеха си, че той ще я сдаде и всичко ще мине тихо, той обаче се разписка и започнаха обвинения. 18 ги направиха. Не казвам, че Божков е някакво цвете, той призна тежко престъпление, дал е 63 милиона подкупи и е за затвор също".

Журналистът обърна внимание и на главната задача пред бъдещото управляващо мнозинство - премахването на Иван Гешев от поста главен прокурор:

"Главният прокурор е основният гвоздей, на който висят Борисов и ГЕРБ. Махнат ли главния прокурор, което е възможно, не е толкова чак до промяна на Конституцията, ще тръгне наистина промяната. Това е в основата на всичко. Борисов за това толкова години се е окопавал с Висш съдебен съвет - половината заплашени, другата половина купени, за да изберат удобния човек. Смяната на главния прокурор ще е тест за тази коалиция. Има начини, трябва да използват всички. Достатъчно нахален е (б.р. визира Иван Гешев) да си седи и да не си подава оставката. Той е там като последния рубеж на Борисов".

"Съдебната власт в лицето на прокуратурата на Гешев е зависима и трябва да се възстанови нейната независимост. Това е основна грижа на новите", добави Бакалов.

Той смята, че до последно ще има опити да се минира възможността за редовно правителство.

Журналистът също така прогнозира, че на следващи избори БСП може да има едва 20 депутата заради броженията вътре в партията.

Лили Маринкова и Иван Бакалов не подминаха и актуалния казус с изгонването на в-к "Труд" на Петьо Блъсков от помещения на Министерството на културата заради огромни задължения към държавата.

"Ние като журналисти при всяко посегателство над издание, над журналист, трябва да заставаме на негова страна. Но тук виждаме един човек, който използва държавата, използва някакви ресурси, не си плаща и вика: "Бият ме, фашизъм, сменят ключалките". Съдът ти е казал, че нямаш основание. Получаваш първо, второ, трето, четвърто предупреждение - не си платил. Има писма и от предишни министри, че дължат еди-какво си, дори от Вежди, който им е дал евтино тези помещения, 2-3 пъти по-евтино от пазарните цени", каза Иван Бакалов по казуса с в-к "Труд"

Той даде своето обяснение и за това какво е наложило вестниците "24 часа" и "Труд" да се превърнат рупори на бившите властници от ГЕРБ, както и как точно е станало това.

"Това дойде с управлението на Борисов. Той разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"? Имаше 6-7 милиона от КТБ кредити на негови фирми. Около Блъсков винаги е една въртележка от фирми, една на друга и никой не може да му хване края. Той ме е съдил веднъж за имотите на СБЖ, имаше публикации, когато взе да ги управлява и пак беше някаква въртележка от фирми. Няма как да му съчувстваш. Съчувстват му герберите, защото той е един партиен партизанин, герберски. Вестник в услуга на ГЕРБ", обясни Бакалов.

Журналистът сподели също, че е успял да осъди някои медии, работили активно за предишната власт и били собственост на Делян Пеевски, за клеветнически публикации по негов адрес.

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки