ЕП излиза с директива за злоупотребите със съдебни дела срещу журналисти

08.12.2021 /19:40 | Източник: Дневник и други медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Архив СБЖ

Ще се изготви директива на Европейския съюз, която да задължи държавите членки да набележат мерки срещу злоупотребите с водене на съдебни дела срещу журналисти и активисти на гражданското общество.

Става дума за известните като "стратегически процеси против публичното участие" - т. нар. SLAPP-дела (Strategic Lawsuit against Public Participation). Такива дела най-често се завеждат от държавни институции или лица с мощен финансов ресурс не само срещу независими журналисти, но и срещу личности с активна гражданска позиция, неудобна на конюнктурата.Това се разбра на дискусията, организирана от Бюрото на европарламента в София в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Тимо Вьолкен, член на Европейския парламент от групата „Социалисти и демократи", и Жюли Майечак, ръководител на брюкселското бюро на „Репортери без граници", подчертаха, че засега все още се обмислят текстовете, които да бъдат предложени на Европейската комисия, която трябва да обяви инициативата. Директивата трябва да намери баланса между интересите на всички заинтересувани страни, като държи сметка за това, че има и медии, употребявани от правителства или други кръгове или с неясна собственост, които ще опитат да се възползват от директивата.

Проблемът със SLAPP-делата е, че могат да бъдат завеждани за клевета и по Наказателния, и по Гражданския кодекс и е трудно да се каже по кой ред независимите медии и журналисти понасят по-голям натиск. Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на „Програма Достъп до информация", посочи примери за заявен голям паричен иск от ищеца по гражданския ред, заради което съдът издава предварително разпореждане за обезпечение и блокира сметките на медията, което може да я унищожи, ако делото продължи години, дори и да бъде спечелено накрая от журналиста.

Според Жюли Кварч, съветничка по правни въпроси и политики в Европейската комисия, в готвената директива ще залегне препоръка за скъсяване на сроковете на стратегическите дела, например до три месеца от подаването на жалбата да бъде насрочено и до шест месеца да бъде решено, за да се избегне продължителното действие на обезпеченията. Александър Кашъмов, който е водил над 20 дела срещу медии и журналисти, показа скептицизъм, като се има предвид, че Софийският районен съд например трябва да разглежда около 100 хиляди дела годишно.

Друга идея е да залегне в директивата изискване доказателствената тежест да бъде изместена от ответника към ищеца, но това ще наложи коренни промени в процесуалните закони, коментираха участниците, според информацията на Дневник.

Докато се готви директивата, е създаден международен фонд за финансово подпомагане на обвиняеми за клевета (или ответници) журналисти (Global Digital Fund). За това информира Симона Велева, независим експерт по конституционно и медийно право. Към фонда може да се обърне всеки подсъдими или ответник журналист, като молбата му се разглежда от член на фонда, който не му е сънародник.

Другият вид стратегически дела - на граждански организации срещу държавни органи за защита на обществени права, са много рискови, защото, ако бъдат загубени, заплащат огромни размери на разноските. Този акцент се открои в изказването на Регина Стоилова, адвокат на Екологичното сдружение „За земята", което спечели тези дни делото срещу Столичната община за мръсния въздух. Ако сдружението беше загубило делото, разноските, претендирани от общината, надхвърляли 100 хил. лева. В момента е висящ процесът, заведен от сдружението за инсинератора в София, по което са обявени разноски за 50 хил. лв.

Обявяване на голям размер на разноските от страна на държавен и общински орган или на бизнес кръг, срещу който е заведено дело от граждани за нарушени обществени права и интереси, е на практика размахване на пръст срещу гражданската активност ("Помислете си, преди да ни дадете на съд"), коментира Регина Стоилова.

 

 

м.л.

Сподели в
 

Всеки един от 4-те милиарда души по света, опериращи в социалните мрежи, са има за главен редактор на собствена медия, а всичките вкупом следят 24/7 политиците и нищо не им прощават, смята шефът на PR-компанията M3 Communications Group и бивш журналист Максим Бехар.

22.01.2022/12:34

Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков в трагичната катастрофа през 2020 г. е към своя край на първа инстанция.

21.01.2022/16:01

Преди дни известният фотограф откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar.

20.01.2022/18:16

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература, и журналист.

20.01.2022/11:03

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка на процедурата, по която е назначен шефът на БНТ Емил Кошлуков. Такива заявки направи в сряда парламентарната комисия по култура.

19.01.2022/20:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки