Начало
 
 

Решението по делото Асандж е опасен прецедент за журналистите и за самото правосъдие

12.12.2021 /09:11 | Автор : Джонатан Кук | Източник: middleeasteye.net/baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По света не спират демонстрациите с искания за освобождаване на Асандж

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

В петък Върховният съд на Англия даде възможност основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в САЩ и съден заради публикуването на стотици хиляди документи, някои от които съдържат доказателства за военни престъпления на САЩ и Великобритания в Ирак и Афганистан.

Така започва статията си в изданието "Middle East Eye" известният анализатор Джонатан Кук. Статията му е превденана български и публикувана в baricada.org. Кук продължава анализа си така:

Решението отменя решение от януари на по-нисша инстанция, която блокира екстрадицията, но само по хуманитарни съображения: че Асанж ще бъде изложен на сериозен риск от самоубийство поради потискащите условия, при които ще бъде държан в САЩ.

50-годишният австралиец е заплашен от присъда до 175 години затвор, ако бъде признат за виновен.

"Амнести Интернешънъл" определи решението като „пародия на правосъдие“, а Ребека Винсент от „Репортери без граници“ написа в Туитър, че това е „ужасяващо“ решение, което „бележи мрачен момент за журналистите и журналистиката по света“.

Адвокатите на Асандж заявиха, че ще обжалват решението пред Върховния съд. Но борбата за освобождаването на Асандж – дори и в крайна сметка да бъде успешна – със сигурност ще се проточи още много години.

Основателят на "Уикилийкс" вече е прекарал повече от десетилетие в различни форми на лишаване от свобода: домашен арест, политическо убежище, а от началото на 2019 г. – в изолация в строго охранявания затвор "Белмарш" в Лондон.

Според Нилс Мелцер, професор по право и експерт на ООН по въпросите на изтезанията, последствията от това са огромни. Той неведнъж е предупреждавал, че Асандж страда от последиците от „продължително излагане на психологически изтезания“.

Семейството и приятелите на Асандж предупреждават, че той редовно бърка основни факти. По време на едно от изслушванията той видимо се затрудняваше дори да си спомни името и възрастта си.

Военни престъпления

Причините за задържането на Асандж са се променяли многократно през годините: от първоначално разследване на предполагаеми сексуални престъпления в Швеция, през нарушаване на условията за освобождаване под гаранция в Обединеното кралство, до шпионаж.

Но винаги се е усещало близкото присъствие на службите за сигурност на САЩ. Поддръжниците на Асандж твърдят, че Вашингтон тихо е оказвал влияние върху събитията, като е показал ръката си директно едва когато е предявил искането за екстрадиция през 2019 г.

От самото начало беше ясно, че аргументите, изтъкнати от САЩ, могат да имат огромни последици за бъдещето на журналистиката и нейната способност да държи силните държави отговорни. И все пак изслушванията бяха отразени съвсем бегло, особено от британските медии.

Искането за екстрадиция се основава на твърдението на САЩ, че Асандж е извършвал шпионаж, като е публикувал стотици хиляди изтекли документи през 2010 и 2011 г. с високопоставени партньори като „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон Пост“, „Гардиън“, „Ел Паис“ и „Дер Шпигел“. Наречени „военни дневници от Ирак и Афганистан„, документите показват, че американската армия е извършвала военни престъпления в тези страни, убивала е невоенни лица и е прилагала изтезания.

Съединените щати явно искаха да се уверят, че няма да има повторение на подобно изтичане на информация.

Проблемът беше, че ако Асандж може да бъде вкаран в затвора за журналистическа дейност, защо да не бъдат вкарани в затвора и редакторите на вестниците, в които той публикува? Затварянето на висшия персонал на „Ню Йорк Таймс“, „Гардиън“ и „Дер Шпигел“ никога не би могъл да е приемлив ход.

Точно този проблем връзваше ръцете на служителите в администрацията на Барак Обама. Те се чувстваха притиснати от Първата поправка.

Но при Доналд Тръмп сдържаността бързо отпадна. Положителните изказвания на Тръмп за Асандж в предизборната кампания не попречи на служителите на правосъдното му министерство да твърдят, че Асандж е хакер, а не журналист.

С тази предпоставка те се почувстваха свободни да предефинират новата, дигитално базирана журналистика, чиито пионери са Асанж и Уикилийкс, като „шпионаж“.

За целта те се обърнаха към Закона за шпионажа от 1917 г. – драконовско законодателство от Първата световна война, което дава на правителството правомощия да хвърля критици зад решетките.

Това беше ход със сериозни последици. Правосъдното министерство на Тръмп на практика претендираше за нов вид универсална юрисдикция: правото да изправи Асандж пред съда, въпреки че той не е гражданин на САЩ и не е обвинен в извършването на нито едно от въпросните деяния на американска територия.

Сега английските съдилища предизвикаха негодувание, като очевидно дадоха съгласието си за това политическо преследване. Критиците се опасяват, че този прецедент означава, че всеки журналист в Обединеното кралство може да бъде привлечен за съдебно преследване в САЩ, ако причини достатъчно неудобство на Вашингтон.

Растящи подозрения 

Асандж и неговите поддръжници твърдят, че правните аргументи на процеса на екстрадиция никога не са били нещо повече от фасада. Според тях е имало много улики, че САЩ търсят отмъщение срещу Асандж, а не правосъдие.

Преди десетилетие, много преди САЩ открито да се борят за Асандж, той е изправен пред друга битка за екстрадиция – този път с шведски прокурор – като част от разследване на обвинения в сексуално насилие. По това време Асандж избяга в посолството на Еквадор в Лондон, където потърси политическо убежище.

Изчезването на вериги от имейли между британската Кралска прокуратура (Crown Prosecution Service – CPS) и Швеция от това време породи подозрения, че всичко не е такова, каквото изглежда.

Няколкото запазени имейли от тази кореспонденция предполагат, че е бил оказван допълнителен натиск.

През 2011 г. юрист от CPS пише до шведския си колега: „Моля, не си мислете, че този случай се разглежда като поредната екстрадиция.“ През следващата година, когато Швеция изглежда се готви да прекрати разследването срещу Асандж, същият адвокат от Обединеното кралство отговаря: „Не смейте да се разколебавате!!!“

Срещу Асандж се готвеха действия и в САЩ. През 2011 г. в Източния окръг на Вирджиния при закрити врати е свикано жури, което да изготви обвинителен акт. Мястото не е случайно. В този окръг на Вирджиния се намират седалищата на повечето разузнавателни служби на САЩ.

Преследван от Вашингтон

Но ръкавиците наистина бяха свалени, след като Тръмп влезе в Белия дом. ЦРУ се намеси в битката, като тогавашният му директор Майк Помпео окачестви Уикилийкс като „недържавна враждебна разузнавателна служба“.

Всъщност още през 2017 г. ЦРУ започва „тайна война“ срещу Асандж, разкри публикувано през септември разследване на Yahoo News. Агенцията е планирала да отрови Асанж и да го отвлече, докато той се е укривал в посолството на Еквадор.

Според журналистическото разследване ЦРУ е предложило да залови австралиеца и да го прехвърли в САЩ по модела на програмите за „извънредно предаване“, които агенцията използваше във „войната срещу тероризма“.

Плановете за операцията по отвличане са включвали дори потенциална престрелка по улиците на Лондон.

Отделно от това бе разкрито, че ЦРУ е подслушвало посолството, докато Асандж е бил там, чрез испанска фирма, наета от Еквадор да осигурява сигурността. Това очевидно е било направено без знанието на Еквадор.

Подобна операция би нарушила териториалния суверенитет на Еквадор. Но още по-лошо, като е подслушвало поверителните разговори на Асанж с адвокатите му, докато той се е подготвял за силно политизираната битка за екстрадиция, която е знаел, че предстои, ЦРУ е нарушило законността на самия процес.

Всъщност може да се твърди, че съдилищата в Обединеното кралство е трябвало да отхвърлят делото за екстрадиция само на това основание.

И въпреки всичко това в петък английският Върховен съд постанови, че е удовлетворен от „гаранциите“, че благосъстоянието на Асанж ще бъде защитено, ако той бъде екстрадиран в САЩ.

Британските съдии може наистина да са убедени в тези гаранции. Много други, включително Асандж, няма как да са.

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки