Начало
 
 

„Чингу“ значи „приятел”, а приятел се помни за цял живот

16.12.2021 /13:28 | Автор : Мария Нецова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Безгрижно детство" е озаглавил този фотос от изложбата си авторът Валентин Колев

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

Откриването на фотоизложбата на журналиста Валентин Колев „България – Корея: Така далечни, толкова близки” в Клуб „Журналист” на СБЖ се превърна в празник на българо-корейското приятелство, наситен с емоции, с топли думи и жестове на уважение на двуезичната аудитория – български и корейски журналисти, представители на посолството на Република Корея  и дори на делови люде, управители на представителствата на световноизвестните корейски фирми у нас „Хюндай“, „Самсунг“ и др.

Двигател на събитието бе зареденият с добросърдечна и безкористна енергия д-р Джеймс Канг, председател на Асоциацията на корейската общност у нас и журналист, когото многобройните му български колеги и приятели наричат просто Джими. Той бе асистиран от дъщеря си, която обявяваше програмата и порази със своя перфектен български език.

Изложбата на Валентин Колев, уловил и запечатал с впечатлителния си поглед  мигове от ежедневието на вселената Корея и превърнал ги в истински фототворби, е още един израз на установените творчески връзки между журналистическите съюзи на двете страни.

Кадрите се заснети по време на гостуването на втората делегация на СБЖ в Република Корея, ръководена от  Валентин Колев, по покана на Асоциацията на корейските журналисти.

Темелите на творческото сътрудничество между двата журналистически съюза от българска страна са поставени от председателката на СБЖ Снежана Тодорова. За приноса й в това благородно начинание по време на вечерта тя бе удостоена с почетна грамота от Асоциацията на корейската общност у нас, връчена й от Джеймс Канг.

Приветствия към присъстващите поднесе от видеостената в клуба председателят на Асоциацията на корейските журналисти Ким Донг Хун, а на живо –  консулът на Република Корея у нас – чаровната г-жа ДжонгДжин Джу. 

В развълнуваното си слово Валентин Колев сподели:

„Облагодетелстван съм да говоря кратко, защото изложените фотоси сами разказват своите истории. Най-хубавото е, че фотографията не се нуждае от превод, нито от пояснения. Всеки кадър е уловен от окото и останал в сърцето.

Искам да разкажа защо кръстих експозицията „България – Корея: Така далечни, толкова близки“.  Двете ни страни имат много общи черти – държави, родени в далечното минало, сходни по територия и сезони, с трудолюбиво население, със своя писменост, която всяка година почитат съответно на 24 май и на 9 октомври.  

И двете държави дълги векове са поробвани от чужди завоеватели, но са запазили своята идентичност, обичаи, език. Това са народи, преживели раздели с гранични бразди, но съхранили безценни паметници на материалното и нематериалното световно културно наследство. Не се почувствах нито за миг чужденец – напротив! Една от първите думи на корейски, която запомних, бе „чингу“ - „приятел“.”

След деловата част публиката се наслади на програма с поетични, песенни и музикални изпълнения, с която българи, свързани с Корея, и живеещи в България корейци пожелаха весели празници на сънародниците ни в навечерието на Коледа.

Изложбата в Клуб „Журналист“ на СБЖ,  ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 1, ще продължи до 19 декември.

 

Сподели в
 

В навечерието на празника на словото и буквите, на българската култура, като че ли народът се пробужда и се сеща, че освен политика, инфлация, война има и духовност. Няма ден до светлия празник, в който да не бъдем приятно изненадани от храна за душата, била тя интересна книга, изложба, концерт… И в клуб „Журналист“ събитията също са изпълнени с красиви и незабравими преживявания. Това за пореден път го доказа и представянето на новата книга на журналиста и публициста Калин Тодоров „Защо лаят краставите магарета“.

23.05.2022/00:46

„Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев, бе представена на емоционална среща във Военния клуб. Дойдоха многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище, чиито съдби и истории авторът е събрал в книгата.

20.05.2022/19:00

Втората награда в конкурса за разследваща журналистика на името на отишлата си преди 12 години голяма журналистка е за Здравка Маслянкова, кореспондентка на БНР във Велико Търново.

20.05.2022/07:40

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки