Начало
 
 

Какво означава за журналистиката Нобелът за мир на Мария Реса?

16.12.2021 /16:13 | Автор : Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Реса говори на конференция за разследваща журналистика в Хамбург през 2019 г.

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

Решението Нобелова награда за мир да бъде присъдена на двама журналисти – Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия – може да бъде искра, която вдъхновява репортерите да отстояват позициите си като защитници на факти и доказателства сред потопа от невярна и подвеждаща информация, разпространявана от социалните медии. Журналистката ветеранка проф. Юен-ин Чан от университета в Хонконг разсъждава в gijn.org за състоянието на професията и какво означава признанието, получено от филипинската журналистка.

 

На 10 октомври тази година Нобеловият комитет обяви, че наградата за мир за 2021 г. ще бъде споделена от двама журналисти – Дмитрий Муратов от Русия и Мария Реса от Филипините – „за усилията им да защитят свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрацията и траен мир." Двамата работят в две от най-опасните за репортерите страни в света, където представители на пресата са убивани, а техните убийци са на свобода.

След 1935 г. за първи път журналисти получават Нобел за мир. Преди почти столетие наградата е присъдена на писателя пацифист Карл фон Осицки за разкриването на тайното превъоръжаване на Германия.

Отличавайки Мария Реса, Нобеловият комитет приветства нейната „свобода на изразяване, помогнала ѝ да разкрие злоупотреба с власт, прилагане на насилие и нарастващ авторитаризъм в родната ѝ страна“. Филипините са преминали през сложна траектория от диктатура през народни въстания, които свалиха двама президенти, до бурна конституционна демокрация, която наскоро се върна към управление в стил „силна ръка“ – и това не е нищо необичайно за Азия и други региони по света.

Реса се изявява през последните години като активистка и застъпничка за истината. Тя е основателка и главен изпълнителен директор на новинарския уебсайт „Rappler”. Там репортажите ѝ се отличават със старателно и задълбочено разследване.

След като спечели Нобеловата награда, Реса повтори призива си към колегите журналисти да продължават да практикуват „базирана на факти и доказателства журналистика“ – с други думи, просто „старомодна” журналистика. „Ако нямате факти, не можете да имате истини. Нямате и доверие. Ако нямате нито едно от тези неща, нямате демокрация."

Журналистиката, базирана на факти, е под обсада, докато редакциите по целия свят се борят срещу натиска на липсващата информация, дезинформацията и фалшивите новини. Рекламата се премести в технологичните платформи. Аудиторията на традиционните новинарски издания намалява. Тъй като новинарската екосистема е нарушена от бързи технологични промени и брутални пазарни сили, Нобеловата награда за Мария Реса и Дмитрий Муратов е подтик към журналистите в ангажимента им да се върнат към основите на предоставянетото на автентични новини и информация за доброто на обществото. „Фейсбук е предубеден срещу фактите. Моля, върнете се към фактите“ – апелира Реса.

В тази ера, наречена ера на постистината, стойността на фактите и самото им съществуване са поставени под въпрос. Безмилостният 24-часов цикъл на новини означава, че редакциите се стремят към бързина и бързи кликвания, често за сметка на фактите и собствената си достоверност. Проучвания в няколко страни показват, че общественото доверие в новинарските организации е в упадък, тъй като границата между мнението и фактите, базирани на солидни репортажи, се размива.

В своята основополагаща книга „Елементите на журналистиката“, публикувана за първи път през 2001 г., американските журналисти Бил Ковач и Том Розенстил предупреждават, че „журналистиката на проверката“ не се измества от „журналистиката на твърдението“. Те пишат: „В крайна сметка дисциплината на проверката е това, което отделя журналистиката от другите форми на комуникация – от забавлението, пропагандата, художествената литература или изкуството... Само журналистиката е фокусирана първо върху това, което наистина се е случило.“

Ковач и Розенстил са прозорливи в разбирането, че технологията ще бъде основният виновник за „отслабването на методологията на проверяващите журналисти“. Те предвидиха, че тъй като интернет се превръща в доминираща сила в живота на хората, журналистите „ще прекарват повече време в търсене на нещо, което да добавят към съществуващите новини, обикновено интерпретации, вместо да се опитват самостоятелно да откриват и проверяват факти от новините“.

Двадесет години по-късно Мария Реса накара „Rappler” - новинарския сайт, който тя основа, да поддържа дисциплината на проверката, събирайки фактите за правителствена корупция и извънсъдебни убийства от правителството на филипинския президент Родриго Дутерте. Нейният екип от млади журналисти преследва и документира истината с умение, постоянство и задълбоченост. Те въведоха анализ на големи масиви от данни, преди Big Data да се превърне в модерен нов стандарт и някои репортери да се нарекат „журналисти за данни“. Мантрата на Реса е: „Дръжте линията.“

Предаността към журналистиката, основана на проверката на факти, не е монопол на медиите на Запад. „Може да не сме в състояние да кажем истината, но никога няма да разпространяваме лъжи“, казва китайският редактор Дзуо Фанг на своите читатели, преди да умре през ноември на 86-годишна възраст. Фанг е основателят на базирания в Гуанджоу китайскоезиков вестник, известен на английски като Southern Weekly („Южен седмичник”), легендарно реформистко издание, известно със своите разследващи репортажи.

В цяла Азия журналистиката, базирана на факти, набра скорост благодарение на независимите организации.

Заслужава да се отбележи също Юан Ганг, ветеран журналист и автор на книгата „Голямото земетресение в Китай“, публикувана през 1986 г. Той провежда стотици интервюта с оцелели, спасителни работници и държавни служители, за да пресъздаде сцената на земетресението с магнитуд 7,6, което уби 250 000 жители на региона около Таншан в провинция Хъбей на 28 юли 1976 г. Юан Ганг полага усилия да търси хора, които са будни, когато земетресението удря в 3:42 ч. през онази фатална нощ. В задълбочените си репортажи той представя деветима открити така очевидци, включително железопътни и болнични работници, както и двама възрастни мъже, които се събудили рано, за да практикуват тай чи.

В цяла Азия журналистиката, базирана на факти, набира скорост, благодарение на независими организации, много от които се разрастват и процъфтяват през последните 10 години, въпреки средата, която правителствата в региона правят все по-враждебна към журналистите. Сред медиите на фронтовата линия на битката за факти и истина са „Tempo” в Индонезия, „Newstapa” на Корейския център за разследваща журналистика, „The Reporter” в Тайван и Центърът за разследваща журналистика в Непал.

„Тенденцията към тоталитаризъм в няколко страни и нарастването на „инфодемията“ – потопът от информация, включително фалшиви или подвеждащи новини, по време на пандемията от Ковид, разтревожиха много редактори в Азия и помогнаха на редакциите им да се насочат към журналистика, основана на факти,” казва разследващият репортер и редактор Вахуй Дхиатмика, главен изпълнителен директор на „Info Media Digital” - дигиталното звено на „Tempo Media Group” в Индонезия.

„Tempo” е част от Глобалната мрежа за разследваща журналистика (GIJN) - асоциация на новинарски организации с нестопанска цел, посветена на задълбочените и разследващи репортажи. GIJN имаше трима членове, базирани в Азия, когато беше основана през 2003 г. Сега има 27, над половината от които са започнали през последното десетилетие.“

Важно измерение на активността на Мария Реса при търсенето на факти и отстояването на истината е нейната готовност да се бори с гигантите в социалните медии срещу разпространението на омраза сред обществеността и провокирането на социална поляризация. Още през 2014 г. тя започва битка с Фейсбук, когато по-голямата част от света все още е хипнотизиран от свързващата сила на тези платформа.

Оръжието, с което „Rappler” разполага, е събиране на доказателства при задълбочено проучване и анализ на данни от Туитър. Филипините, 97% от чието население са ежедневно онлайн в социалните медии, са нещо като канарче във въгледобивна мина за дигиталния свят, често казва Реса.

Тя не бе изненадана, когато подател на сигнали разкри, че Фейсбук не успява да наложи собствените си политики срещу речта на омразата. Това включва решението му да не премахва съдържание с насилие, което подклажда омразата към етническите малцинства в Мианмар, където правителството е обвинено в извършване на геноцид срещу мюсюлманските рохинги.

През октомври 2014 г. „Rappler” алармира обществеността за групи по интереси, които мобилизират масивни фиктивни социални медийни ресурси, за да нарушават онлайн разговорите. В поредица от репортажи сайтът показва как социалните медии служат като платформи за злоупотреба, как прокарват онлайн тормоз и същевременно нарушават поверителността на данните на потребителите.

След това идват президентските избори във Филипините през 2016 г., когато „Rappler” забелязва с тревога, че онлайн злоупотребата и заплахите за насилие са ескалирали драматично. За пореден път „Rappler” отговаря, като проучва матрицата за онлайн тормоз, дезинформация и дезинформация. Поредицата на Реса „Пропагандна война: Оръжия в интернет“ предупреждава, че екстремистите са започнали пропагандна война.

Тя разкрива тролска мрежа от 26 фалшиви акаунта във Фейсбук, които биха могли да повлияят на близо три милиона други акаунта, базирани във Филипините. Три „супер трола“ действат зад тази мрежа, за да сеят дезинформация и да насърчават целенасочени атаки. „Те целяха да насаждат съобщения в групите, като ги насъскват, за да се после превърнат в тълпа, готова да атакува целта“, казва Реса пред изследователи на ЮНЕСКО през 2017 г.

Борбата срещу технологичните гиганти продължава и днес. „Rappler” си сътрудничи с Фейсбук по проекти за проверка на фактите, но Реса не се колебае да нарече платформата заплаха за демокрацията, „предубедена срещу фактите, предубедена срещу журналистиката“. Алгоритмите на Фейсбук „дават приоритет на разпространението на изпълнени с гняв и омраза лъжи за сметка на фактите“, каза тя пред „Гардиън“ в интервю след спечелването на Нобеловата награда.

Въпреки че 2021 г. е мрачна година за новини заради причини, вариращи от продължаващата пандемия до атаките срещу свободите, тя може да бъде и повратна точка за журналистиката.

С повече от три десетилетия опит като журналист, Реса правилно идентифицира кризата на журналистиката като корени в екосистемата, които трябва да бъдат коригирани. Тя основа „Rappler” като страница във Фейсбук през 2011 г., но медийната група се превърна в пълноправен новинарски сайт. Сега изгражда своя собствена технологична платформа, за да стане независима от наложили се играчи в социалните мрежи като Фейсбук и Ю Тюб. Развитието на платформата се наблюдава от независими редакции в цяла Азия, търсещи жизнеспособни технически и бизнес модели.

Реса е не само журналист, но и предприемач, който ръководи търсенето на иновативни начини за генериране на приходи и привличане на публика от редакциите, без да робува на системата за измерване, приравняваща стойността на историята към брой на кликвания, посетители на страници и т. н. „Когато обезценявате работата чрез тези измервания, всъщност влизате в схема, отслабваща журналистиката и демокрацията“, казва тя.

Реса продължава да води глобалната борба за да могат журналистите да си възвърнат властта, която се губи чрез социалните медийни платформи, както и да преосмислят и изградят наново разбитата новинарска екосистема. Реса несъмнено ще вдъхнови и други да поемат предизвикателството.

Макар 2021 г. да е мрачна година за новини от продължаващата пандемия до атаките срещу свободите, тя може да бъде и повратна точка за журналистиката, за истинската журналистика – онази, която е под толкова сурова обсада през последните години.

Сподели в
 

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022/20:20

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021/19:07

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021/16:13

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021/09:39

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021/21:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки