Начало
 
 

Талантът да бъдеш свободен

15.01.2022 /20:06 | Автор : Велислава Дърева | Източник: novovreme.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Велислава Дърева

Никоя власт, както и да се самовеличае, не понася, не търпи Свободното Слово на Свободния Човек. Истината е драматична. За журналистиката. За журналистите, където и да са. Във времето и в пространството.

Едно от най-ярките пера в българската журналистика и вечна дисидентка Велислава Дърева на 14 януари т. г. за пореден, 14-ти път в своята професионална биография, бе уволнена - заличена от редакционното каре на в. "Дума" - заради критичните си позиции към партията издателка на вестника. По този повод припомняме нейна емблематична статия за свободата на словото, публикувана в бр. 7-8 на сп. "Ново време" за 2020 г.

За пореден път пиша това заглавие. Защото е важно. Така мисля. Защото никоя власт, както и да се самовеличае, не понася, не търпи Свободното Слово на Свободния Човек. Истината е драматична. За журналистиката. За журналистите, където и да са. Във времето и в пространството. Властта е лицемерна. Властта ухажва, властта ласкае, властта съблазнява, властта развращава, властта лъже, властта убива. Който иска да бъде купен – ще бъде, и който се изкуши – ще бъде посрамен и опозорен. Който не – ще бъде преследван и разтерзан. Всякак.

И така – над 400 години, откак се е появил първият вестник.

Свободата струва скъпо

Има журналисти, които плащат ЗА свободата. Те залагат глава, име и чест за всяка своя дума и стоят с целия си живот зад всяко свое изречение. Нищо и никой не може да ги накара, да ги принуди, да ги изюди да пишат и говорят това, което не мислят. Те не пишат по заповед.

Те са крайно неприятни личности, те са страшно неудобни, те развалят спокойствието на властта и на нейните мамелюци, тартюфи, шпицкоманди, хвалители и наемници; взривяват уюта на умствения мързел, на лицемерието, лакейството, невежеството, демагогията, на обществената подлост, безнравственост и цинизъм. Те са пристрастни, защото имат позиция. И не мълчат („Да бях премълчал – бих се опозорил!“, казва Йосиф Хербст).

Те са неудобни, нетърпими, непоносими. За всякоя власт. Във всяко време. Тяхната битка е битка за свободата на словото и на съвестта; битка срещу безграничната свобода на цензурата. И срещу оная измамна свобода, която позволява на всеки разбогатял тип, подгизнал от власт и пари,  покровителстван от режима (който и да е режим), да издава вестници – неграмотни, помийни, бездарни; да притежава медийни империи; да лъже и трови обществото; да клевети и мърси почтени личности; да възпява и брани с обнажена гръд обществено известни подлеци, откровени бандюги, мутри, муцуни и мафиоти всякакви.  

За тях журналистиката не е приятно и престижно пребиваване в покоите на властта, не е стока, не е машина за печатане на пари, не е момче за мръсни поръчки, не е ничий наемник, нито партийна слугиня, нито политическа метреса, нито куртизанка, нито проститутка, нито „мадам“, превърнала журналистиката в публичен дом.

За тях истината няма заместител. Няма полуистина, нито „постистина“, което е другото име на лъжата. Те притежават един специален талант, неразбираем за властта и нейния медиен силаж – талантът да бъдеш свободен, да бъдеш гражданин. Колко неприлично, нали! Колко скандално! Как може! Какво си позволява! 

Малцина притежават този талант. И те стават обект на злост, омраза, репресии, гонения и насилие. Овластената посредственост може да ги изхвърли на улицата като непотребна вещ, като мръсно куче; може да им срутва живота – ако не всяка година, поне през две, а те всеки път да започват отначало; може да ги принуди да карат такси, да мият стълбите, да живеят за жълти стотинки, да оцеляват благодарение на приятелите си; може да ги влачи по разпити, килии и следствия; може да ги пребие посред бял ден, а те да се свестят в собствената си рубинена кръв върху калдъръма; може да ги потроши с метални пръти; може да лисне киселина в очите им; може да ги катастрофира, да ги взриви, да ги самоубие… Всичко може овластената посредственост, едно не може – да ги пречупи, да ги уплаши, да ги накара да млъкнат. Те плащат тази цена, без да се замислят, без да се жалват, без да се фукат.

Преследвачите на Свободното Слово на Свободния Човек никога няма да проумеят, че нямат власт над таланта да бъдеш свободен. Защото няма власт над оная глава, която не иска власт.

Свободата струва скъпо     

Има и други, които се самооблъщават, че са журналисти. Правят се на журналисти. Те плащат СЪС свободата. Превръщат я в разменна монета – за благоволението властта да ги щипка по гушките, да ги допуска в своето ложе, а те, още сънени и чорлави, да спишат гръмовно текстче в защита на свободното слово. Истината е, че обикновено пребивават в слугинската стая, както се полага на всички тези апологети, клакьори, лакеи, кокотки, кокетки, салфетки, флигорни, добермани, питбули, държанки, мажоретки, метрески, мутрески, мадам до мадам, челобитници, блудници, мазнюги, сутеньори на лъжата, автори на мръснишки публични доноси и прочее мракобеси…

Днес пишат и говорят обратното на това, което са писали и говорили вчера, за да пишат и говорят утре обратното на това, което пишат и говорят днес. Тяхното оръжие е неистината, полуистината, интрижката, инсинуацийката, манипулацийката, откровената лъжа и кристално чистата клевета. И скандалът! Ах, скандалът!

Имат си принципи: Ако няма скандал – измисли го! Ако няма интрига – пусни я като змия! Прояви творческо въображение! На всеки три дни – скандал! И след него – нов, още по-пищен, още по-вкусен, още по-сочен! Обществото обича да живее от скандал в скандал, от сеир в сеир! Туй му дай на простолюдието и ще бъдеш звезда, титан, гигант и прочее! Но никога – никога! – не оставяй на обществото и най-минималната възможност да проумее какво му се случва!

Те знаят: клеветата побеждава светкавично и мълниеносно. Колкото е по-очевидна една истина, толкова по-малко хора ѝ вярват. Колкото е по-грандиозна една лъжа, колкото е по-гнусна и отвратителна една клевета, толкова по-безусловно я прегръщат. Техният трофей е поруганото име на честния човек.

Те нямат талант. Те имат инстинкт. Инстинкт на убиец. Според „законите“ на Роджър Ейлз, шефа на „Фокс нюз“ (вж. „Ново време“, брой 5-6/2020!). 

И ако някой има наглостта да им каже, че са бездарни, интриганти и клеветници, тутакси го обявяват за чудовище, подлец, плужек, свиня, гад, гей, национален предател, престъпник, грозен тиранин, душител и убиец на съвестта, побеснял цензор, що гази и мачка с полицейски ботуш свободното слово! 

И тази смрад, тази непорината воня трови и развращава! Тези типове са звезди, корифеи, авторитети, изстъпени връз общественото гюбре! И се радват на почести и слава. Вярно, почестите са лицемерни, а славата – срамна. Ама к`во от т`ва!

Така ли е? Така е.

Понякога ми става мъчно за тях. Понякога… Сред тях има читави, свестни хора, принудени от обстоятелствата да бъдат там, където не искат, и да пишат това, което не мислят. За да оцелеят. Някак. 

Свободата струва скъпо…

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки