Максим Бехар: Политици и медии губят престиж заради социалните мрежи

22.01.2022 /12:34 | Източник: bloombergtv.bg/investor.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Максим Бехар

Всеки един от 4-те милиарда души по света, опериращи в социалните мрежи, са има за главен редактор на собствена медия, а всичките вкупом следят 24/7 политиците и нищо не им прощават, смята шефът на PR-компанията M3 Communications Group и бивш журналист Максим Бехар.

Трябва да има сливане между начина, по който бизнесът управлява своите корпорации и политиците, които имат лостове за взимане на важни решения, свързани с управлението на една цяла държава. Трябва да се вземе доброто от едното и от другото. Това каза Максим Бехар, основател и главен изпълнителен. директор на PR компанията M3 Communications Group и бивш журналист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria

"Бъдещето е в бизнес лидерите, ако те съумеят, заедно с политиците да изработят такава схема, че да управляват държавите по друг, по нов начин", изтъкна Бехар, цитиран от investor.bg.

За срива на доверието към политиците, особено по време на пандемията, гостът каза, че една от причините са социалните медии, които дават много по-ясна представа какво правят политиците и дали изпълняват своите обещания.

"Следят ги от сутрин до вечер и политиците вече не могат да обещават на едро неща, които не могат да изпълнят. Социалните медии дават възможност за този 24-часов, 7 дни в седмицата контрол. По този начин, благодарение на прозрачността на социалните медии, те лъсват - кой може и кой не може", коментира Бехар. "За голямо съжаление, политиката е направена така, че повечето от хората в нея са случайно попаднали там. Трябва да има хора на бизнеса, хора - романтици, хора, които умеят да водят - лидери. Не само в България (България е ужасен пример), но навсякъде има  случайни хора, които отиват в политиката. В бизнеса не може да има случайни хора. Ако случаен човек попадне там, той фалира", добавя гостът.

Той е убеден, че има начин потребителите на социалните медии да започнат да ги използват избирателно и когато видят, че има лъжа, ще започнат да я различават.

"Друго предимство на социалните медии, е, че са интерактивни и ако срещу теб има написана лъжа, можеш да се защитиш. "Те направиха света много по-прозрачен", добавя Бехар.

Според него бизнесът трябва да даде тон на политиците. „Аз споделям тази теза от години, че политиците взеха твърде много пространство за сметка на бизнеса в управлението на държавите и във взимането на решения", посочва Бехар,

По думите му бизнес лидерите не са месии, но те са тези, които могат бързо да променят правилата. „Политиците не могат. Там има правила, които важат от 17 век- избори, гласуване, демокрация, мнозинство. Тези правила естествено ще се сринат един ден“, каза Максим Бехар. "Политическата система не работи, но бизнесът може да променя своята позиция, правилата на играта, своите послания, съобразно времето", добавя той.

Коментирайки причините за спада на доверието в медиите, гостът сподели, че отново основната причина са социалните мрежи. "Много от хората под медии разбират и класическите, и социалните медии. Слагат ги под един общ знаменател. Да, разбира се, доверие в социалните медии няма да има, защото 4 млрд. души по света оперират в социалните мрежи. Големият проблем е, че всеки един от тези 4 млрд. души, смята че е главен редактор на своята медия. За това е логично да е ниско доверието към медиите", изтъква Бехар. "В социалните медии може да има фалшиви новини, омраза, различни послания, но в крайна сметка основната им роля е образователната. Ние научваме интересни новини, кой какво прави, какво му е настроението дори. Да, има хейт, има фалшиви новини, които се тиражират. Но когато си опитен, ти знаеш как да си провериш информацията. Не само професионалистите, но и обикновените хора ще стават все по опитни с това", категоричен е експертът.

Сподели в
 

Днес, 25 май, в навечерието на 90-тия рожден ден на обичания български актьор Григор Вачков, портретната документална поредицата на БНТ 1 „БНТ Представя“ ще срещне зрителите отново с най-запомнящите се роли и моменти от живота му във филма „Лазар и Григор“.

25.05.2022/14:42

Традиционното честване на празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност пред Народната библиотека тази година бе посветено и на 130-годишнината от написването на текста на химна на българската просвета. Бе отбелязана и 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя пред най-голямата ни библиотека.

24.05.2022/16:59

Поетът-бард, журналист и писател Ивайло Диманов с тъга констатира, че когато олиото е колкото билет за театър, а доматите - по-скъпи от книга, едва ли ще предпочетем духовната храна.

24.05.2022/12:44

По повод светлия ни празник 24 май - деня на буквите и на всички, които ни учат на добро с тях, припомняме написаното от вдъхновеното перо на колоса на българската журналистика Стефан Продев за българския учител. Този път не с острието на публицистиката, а с полета на поезията Продев отправя своя поклон и своята обич за Учителя.

24.05.2022/08:00

Отправена е покана за честване на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, край паметника на Св. св. Кирил и Методий, с изпълнение на отбелязващия 130-годишнината си химн на българската просвета.

23.05.2022/18:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки