PR агенция „Еделман”: 67% от хората по света смятат, че журналистите ги лъжат

22.01.2022 /17:03 | Автор : Айша Маджид | Източник: pressgazette.co.uk Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това е увеличение с 8% спрямо последния доклад на компанията „Барометър на доверието” от 2021 г.

Според проучване, цитирано в новото издание на ежегодния доклад „Барометър на доверието” за 2022 г. на американската PR агенция „Еделман”, 67% от хората по света смятат, че журналистите съзнателно лъжат и подвеждат публиката, разпространявайки неща, които знаят, че са неверни или силно преувеличени. Това е увеличение с 8% спрямо предходния доклад от 2021 г. България не е включена в проучването, цитирано от pressgazette.co.uk.

В тазгодишния доклад е посочено още, че доверието в медиите е намаляло в целия свят, а същевременно тревогата от фалшивите новини е на най-високи нива за всички времена.

Доверието към медиите се снижава в 15 страни, като САЩ са сред тези, които отчитат най-голям спад. Само 39% от американците израдяват доверчивост към медиите - с шест пункта по-малко в сравнение с миналата година. При британците доверието към медиите обхваща 35%  - спад от два пункта.

Същевременно в някои авторитарни държави като Китай и Саудитска Арабия повече респонденти отговарят, че се доверяват на медиите.

В целия свят един от всеки двама души в момента се доверява на медиите, установи проучването след преглед на обратната връзка от повече от 36 000 души от 28 пазарни икономики в световен мащаб.

56 % от хората казват, че медиите са разделителна сила в обществото. Само според една трета (35%) медиите са допринесли обществата да станат по-сплотени.

Проверката на собствената медийна свобода на PressGazette, публикувал проучването, през 2021 г. разкри, че 70% от световното население живее на места с малка медийна свобода, което вероятно е допринесло за недоверието в пресата.

Докладът също така установява, че загрижеността за фалшивите новини - израз, който вероятно най-много се свързва с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е по-голяма от всякога. Над три четвърти (76%) от хората изразяват притеснение, че фалшивата информация и фалшивите новини могат да бъдат използвани като оръжие.

Загрижеността за фалшивите новини варира от 84% в Испания до 63% в Холандия. В Обединеното кралство две трети (65%) от хората се притесняват от дезинформация. Респондентите само в две държави казват, че са по-малко загрижени за фалшивите новини тази година – Франция и Австралия.

Що се отнася до видовете медийни източници, само 37% от хората казват, че се доверяват на социалните медии – спад от осем пункта.

Традиционните медии обаче също отбелязват значителна ерозия на доверието, като по-малко от шест на всеки десет (57%) души се доверяват на основни източници, което е спад от пет пункта спрямо миналата година.

Русия (39%), Япония (39%) и САЩ (43%) са сред страните, в които на традиционните медии се вярва най-малко.

Междувременно търсачките са отбелязали 59%, спад с три точки.

Единственият тип медии, за които се наблюдава малък ръст в доверието, са „собствените медии“ – т.е. собствените комуникационни канали на бизнеса. Но с оценка на доверие от 43% все още изостават далеч от традиционните медии.

„Еделман“ установява, че доверието в институциите, правителствата и медиите като цяло е намаляло, докато повече хора имат доверие в бизнеса и неправителствените организации.

Докладът разкрива „порочен кръг на недоверие, подхранван от правителството и медиите". И обобщава: „Този ​​порочен кръг от недоверие заплашва стабилността на обществото. Това е смъртоносна хватка, в която медиите преследват кликванията, а правителството преследва гласове, като едновременно подхранва цикъл от дезинформация и разделение и го използва за търговски и политически изгоди.“

Сподели в
 

След като проведоха предупредителна едночасова стачка на 23 май, журналистите от обществената RTV в Словения ще очакват в течение на една седмица изпълнение на исканията си за деполитизация на медията, редакционна автономия и достойни трудови условия. При неизпълнение ще искат оставката на група членове на ръководството на RTV.

25.05.2022/16:14

Субхаш Кумар Махто е бил застрелян недалеч от дома си в село Сахо в района Бегусарай в североизточния индийски щат Бихар на 20 май. Негови колеги смятат, че това е отмъщение заради журналистическите му разкрития за местни банди. МФЖ осъжда убийството и настоява индийското правосъдие да въздаде справедливост на виновниците.

25.05.2022/11:18

Окръг Колумбия в Съединените щати обяви, че съди главния изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг за предполагаемата му роля в пробива, който позволи на политическата консултантска фирма Cambridge Analytica да таргетира потребители на Facebook по време на президентските избори през 2016 г., пише Bloomberg.

24.05.2022/14:23

През следващите няколко дни британската вътрешна министърка Прити Пател ще вземе най-важното решение по отношение на свободата на словото в близката история. Тя трябва да реши дали да се съобрази с искането на САЩ за екстрадиране на Джулиан Асандж по обвинения в шпионаж.

22.05.2022/12:06

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕBU) излезе с ново изявление, за да обясни защо бяха анулирани резултатите от гласуването на шест държави на финала на конкурса „Евровизия 2022“, съобщи румънската телевизия Digi24.

21.05.2022/15:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки