ЕФЖ е загрижена заради две дела срещу журналисти в Гърция

22.01.2022 /19:28 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Костас Ваксеванис

Заедно с група организации, отстояващи свободата на печата, ЕФЖ изисква гръцките власти да запичат правата на журналистите Костас Ваксеванис и Йоана Пападаку, призовани пред съда по повод репортажите им за голям корупционен скандал.

Европейската федерация на журналистите (EФЖ) се присъединява към международните организации за свобода на медиите и свободата на изразяване, изразявайки загриженост относно повдигнати срещу двама разследващи журналисти в Гърция тежки наказателни обвинения, свързани с репортажите им за голям корупционен скандал. Организациите следят тези два съдебни случая с най-голямо внимание предвид очевидните опасения, които те повдигат по отношение на свободата на печата, пише на сайта на ЕФЖ. Отправя се изискване гръцките власти да дадат гаранции, че процесите ще са независими и свободни от политическа намеса.

На 19 януари Костас Ваксеванис, ветеран разследващ журналист и издател на вестник "Documento", свидетелства пред Специалния върховен съд по четири наказателни обвинения за заговор за злоупотреба с власт чрез репортажа на неговия вестник за фармацевтичния скандал "Новартис". Съгласно наказателния кодекс Ваксеванис е застрашен от пет години лишаване от свобода, ако бъде признат за виновен, с максимална присъда от 20 години. Неговият вестник определи наказателните обвинения като политически мотивирана атака, насочена към заглушаване на медиен критик, който разкри скандала.

Йоана Пападаку, бивша разследваща журналистка и телевизионна водеща, трябва да се яви пред съда на 25 януари по отделни, но сходни обвинения, че е част от престъпна организация, заговорничила да изфабрикува новинарски истории за случая "Новартис" и така наречената „Списък Лагард”, включително предполагаемото изнудване на бизнесмен чрез критично отразяване. Пападаку отхвърли случая като „явно нарушение на върховенството на закона“.

Гръцки евродепутат от управляващата партия и Бордът на директорите на Пангръцката федерация на съюза на журналистите (POESY – PFJU) изразиха загриженост относно съдебното преследване на журналистите. Нито един журналист все още не е официално обвинен. Призоваването на Ваксеванис и Пападаку да свидетелстват е част от по-широко парламентарно разследване на твърдения за политически заговор и злоупотреба с власт, включващи гръцкия съдия и политик Димитрис Папалелопулос, бивш заместник-министър в предишното правителство на "Сириза". Папалелопулос е обвинен в фалшиво уличаване на политически опоненти чрез фармацевтичния скандал "Новартис". Разследването, започнато от сегашното правителство на партия "Нова демокрация", от своя страна се сблъска с обвинения в политизиране.

Организациите, отстояващи свободата на пресата, следят отблизо двата съдебни случая. Наказателните обвинения срещу Костас Ваксеванис и Йоанна Пападаку са изключително тежки и носят тежки присъди лишаване от свобода. Естеството на обвиненията, връзката им с разследващи репортажи за корупция и потенциалното лишаване от свобода на двама журналисти в държава-членка на ЕС, пораждат основателни опасения относно свободата на печата и изискват най-голям контрол.

ЕФЖ посочва, че се очаква по-подробна информация от специалния следовател за особеностите на обвиненията срещу двамата журналисти. Това, което е абсолютно ясно, е, че съдебните органи, разглеждащи този въпрос, трябва да действат при пълно зачитане на стандартите за свобода на печата и функцията на разследващата журналистика в демократичните общества. Освен това, като се има предвид политизацията на по-широкия въпрос, от съществено значение е да има гаранции, за да се гарантира, че съдебните органи действат с пълна независимост.

ЕФЖ заявява, че ще продължи да следи отблизо и двата случая и е изпратила сигнали до Mapping Media Freedom (MMF) и платформата на Съвета на Европа за безопасност и защита на журналистите. През следващите седмици Бързият отговор на свободата на медиите (MFRR) трябва да публикува резултатите от неотдавнашна онлайн мисия за свобода на печата в Гърция.

Организациите, отстояващи тази свобода, вече са все по-загрижени заради предизвикателния климат, пред който е изправена независимата журналистика в страната, включително упражняващите натиск съдебни дела срещу журналисти. Гърция е твърдо в светлината на прожекторите по отношение на заплахите за свободата на медиите.

"Искрено се надяваме, че тези случаи няма да станат предмет на голямо международно безпокойство," подчертават следните подписали се организации: Европейска федерация на журналистите (EФЖ), Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF), "Неограничена медийна свобода" (FPU), Международнят институт за пресата (IPI), "Индексът на цензурата", OBC Transeuropa (OBCT), "Репортери без граници" (RSF), Фондация "Дафне Каруана Галиция".

Сподели в
 

След като проведоха предупредителна едночасова стачка на 23 май, журналистите от обществената RTV в Словения ще очакват в течение на една седмица изпълнение на исканията си за деполитизация на медията, редакционна автономия и достойни трудови условия. При неизпълнение ще искат оставката на група членове на ръководството на RTV.

25.05.2022/16:14

Субхаш Кумар Махто е бил застрелян недалеч от дома си в село Сахо в района Бегусарай в североизточния индийски щат Бихар на 20 май. Негови колеги смятат, че това е отмъщение заради журналистическите му разкрития за местни банди. МФЖ осъжда убийството и настоява индийското правосъдие да въздаде справедливост на виновниците.

25.05.2022/11:18

Окръг Колумбия в Съединените щати обяви, че съди главния изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг за предполагаемата му роля в пробива, който позволи на политическата консултантска фирма Cambridge Analytica да таргетира потребители на Facebook по време на президентските избори през 2016 г., пише Bloomberg.

24.05.2022/14:23

През следващите няколко дни британската вътрешна министърка Прити Пател ще вземе най-важното решение по отношение на свободата на словото в близката история. Тя трябва да реши дали да се съобрази с искането на САЩ за екстрадиране на Джулиан Асандж по обвинения в шпионаж.

22.05.2022/12:06

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕBU) излезе с ново изявление, за да обясни защо бяха анулирани резултатите от гласуването на шест държави на финала на конкурса „Евровизия 2022“, съобщи румънската телевизия Digi24.

21.05.2022/15:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки