Свят

Европейската комисия ще призове да бъдат осигурени 9 млн. евро за изследователски медийни "хъбове" в различни страни-членки на ЕС. С тези средства трябва да бъдат подкрепени независимите медии и специалисти, които да проверяват фактите.

10.06.2020 /18:53 | Източник: БНР

„Питсбърг пост газет” забрани на тъмнокожата журналистка Алексис Джонсън да пише за разтърсващите САЩ демонстрации срещу расовата дискриминация заради неин коментар в Туитър, който беше изтълкуван като знак на пристрастност. Същата санкция бе наложена и на изразилия подкрепата си за Джонсън фотограф от този вестник Майкъл Сантяго - и той от афроамерикански произход. Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже се солидаризира с тях и настоя за отмяна на дискриминационното решение.

09.06.2020 /21:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: IFJ/The Guardian

Единият е телевизионен водещ, другият - губернатор на щата Ню Йорк. Единият се зарази от Сovid-19 и започна да води шоуто си от мазето на своя дом, където се изолира под карантина. Другият му даваше ежедневни интервюта как оглавява борбата с пандемията в един от най-пострадалите от нея щати. Пинг-понгът между водещия и политика с тясна роднинска връзка се оказа зрителски магнит.

09.06.2020 /20:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: lenta.ru

Проверка във Федералната разузнавателна агенция в Буенос Айрес разкри извършено при предишното правителство на Маурисио Макри незаконно събиране на лични данни и необосновани откази за акредитация и участие във форумите на Световната търговска организация и на Г-20 за над 400 представители на местни и чужди медии, около 30 учени и към 60 социални активисти.

08.06.2020 /19:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Повод за възмущението на говорителя на китайското външно министерство Жен Шуан е решението на социалната мрежа да маркира със специален етикет медии, финансирани от правителства - като китайските агевция Синхуа и тв канал CCTV, руските „Сmутник”, RT или РИА „Новости”, иранската Press TV. Не е маркирана обаче нито една свързана с правителството на САЩ медия, нито частично финансирана от британските власти ВВС, нито катарската „Ал Джазира”.

06.06.2020 /18:55 | Източник: RT

Турски журналист бе осъден на над 1 година затвор, защото е критикувал Анадолската агенция по време на избори през 2018 г., спечелени от президента Реджеп Ердоган при спорни обстоятелства, предаде АФП.

06.06.2020 /14:26 | Източник: БТА

Тим Дейви е назначен за нов ръководител на Би Би Си, съобщи Ройтерс. Дейви в момента е изпълнителен директор на продуцентската и дистрибуторска компания "Би Би Си студиос".

05.06.2020 /20:54 | Източник: БТА

Глaвнa дирeкция пo cигурнocттa нa Турция (ЕGM) cъoбщи, чe зaтвaря мнoгo кaнaли нa coциaлни мeдии в cтрaнaтa, прeдaдe Сnnturk.соm.

02.06.2020 /11:57 | Източник: Факти.БГ

Най-вероятно пандемията с Covid-19 няма да я преживеят много медии в Италия, пише местният всекидневник „Ил Манифесто“ в статия за драстичното намаляване на броя на служителите, обявени от собствениците на „Ил Соле 24 Оре“, „Радио Капитал“ и всекидневника „Ла Газета дел Медзоджорно“.

02.06.2020 /11:52 | Източник: Топ Новини

Десетки журналисти от цял свят протестираха срещу поведението на американската полиция. Поредица от непредизвикани атаки на полицаи срещу репортери и оператори предизвикаха сигнали за непрофесионално и дори опасно поведение.

02.06.2020 /11:35 | Източник: Нова тв

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки