Начало
 
 

Изборът на нови членове на СЕМ е безсмислен без реформиране на самия регулатор

14.04.2022 /14:25 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Известни журналисти основателно се отказват от номинации за нови членове на Съвета за електронни медии, защото в сегашния си вид той не буди ничие доверие. Народното събрание така и не предприе изисканото на многобройни обществени дискусии преструктуриране на СЕМ.

Свидетели сме на поредно отхвърляне от страна на журналистическата гилдия на самото наличие на Съвета за електронни медии в настоящия му вид. Известни журналисти, на които се предлага да бъдат номинирани за членове на СЕМ на мястото на досегашни негови членове, чийто мандат изтича, отхвърлят тези предложения. Мотивацията им е, че не виждат мястото си в такъв орган, за чието реформиране многократно бяха отправени настоятелни обществени апели, но това така и не бе направено. В крайна сметка и сегашният избор се осъществява по старите правила и при непокътната структура и характеристики на СЕМ.

Напомняме, Съюзът на българските журналисти бе инициатор и организатор на няколко обществени дискусии, фокусирани и върху тази тема, като последната бе съвсем наскоро – на 28 февруари т. г.

Многократно на тези обсъждания бяха изказани компетентните мнения на авторитетни журналисти и медийни експерти, че СЕМ трябва да бъде преструктуриран, че трябва да се задействат механизми за гарантиране на независимостта му от партии и политически влияния – което при сегашния квотен принцип, зависещ от парламентарното мнозинство, просто няма как да стане, че е необходимо най-малко въвеждането на обществена квота, като нейните представители се излъчват от професионални организации, от журналистическата гилдия и от гражданския сектор.

Но всичко това, уви, остана глас в пустиня, дори и при наличието на нов парламентарен състав, в който доминират сили, поне декларативно обявяващи се за дълбока обществена промяна. Добра воля за такава промяна несъмнено има, но тя трябва да се подплатява и с конкретни законодателни действия.

Тук отново ще напомня, че наред с проблема за СЕМ такива действия отдавна очаква и цялостното състояние на медийната среда, на свободата на пресата и на правата на журналистите у нас.

Точно върху тези теми са съсредоточени и изработените от СБЖ предложения за законодателни промени, които нашият Съюз внесе в Комисията по културата и медиите в Народното събрание още през 2017 г. Но те и до днес явно събират прах в архивни чекмеджета, защото така и не им бе даден ход.

Парламентарната институция обаче, колкото и да мени състава си, би трябвало да функционира в своята приемственост и цялост. Затова продължаваме да очакваме, че поне сегашната Комисия по културата и медиите ще обърне внимание на предложенията на нашия Съюз – най-старата професионална журналистическа организация в България с близо 130-годишна история.

Що се отнася до сегашните номинации за нови членове на СЕМ, нашият Съюз също бе помолен да направи своите предложения. Молбата дойде от зам.-председателката на Комисията по културата и медиите г-жа Гергана Данева от „Продължаваме промяната”. УС на СБЖ откликна и проведе свое обсъждане, като се обърнахме с предложения за номинации към неколцина авторитетни журналисти. Но всички те отказаха да бъдат номинирани с посочената вече тук по-горе аргументация – че не виждат мястото си в един така и нереформиран СЕМ. Напълно разбираме тяхната позиция и затова не можем да излъчим наша номинация.

Излизането от тази ситуация е в полето на законодателите, за които би трябвало вече да е ясно, че изборът на нови членове на СЕМ е безсмислен без реформиране на самия регулатор. Бихме добавили – и без оздрвяване на цялата медийна среда в България.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Сподели в
 

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022/15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022/12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022/16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022/09:30

Общото събрание на СБЖ ще се състои на 18 юни 2022 година от 10.00 часа в сградата на СБЖ, град София, ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 3.

15.04.2022/10:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки