Начало
 
 

Аз съм Найден Вълчев, Наско!

19.04.2022 /20:09 | Автор : Лозан Такев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лозан Такев

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

Към подвизите на новия  министър „Аз съм Наско” ще отнесем непременно и новия случай.

Директорът на издателство „Захарий Стоянов”,  член-кореспондентът, писателят Иван  Гранитски потърси помощта на Министерството на културата за издаването на литературен сборник с лириката на поета Найден Вълчев във връзка с неговата предстояща 95-годишнина  през юни тази година .

Нормално е да бъде потърсена такава подкрепа от направлението „Помощ за книгата” към министерството. Нормално  е тя да се отнася за творец от ранга на Найден  Вълчев. Но не  е нормално да бъде отказана такава  помощ в размер на 2000 лева. Мотивите за отказа  на тези, от които зависи решението на подобна молба, са, че не  знаели, че има  и такъв поет в България. Те  не са чували за Найден  Вълчев...

Но те  вероятно не знаят и че издателството, което ще издаде подобна  книга, носи името на Захарий Стоянов  автор  на „Записки  по Българските  въстания”. Мжоже би според тях и такъв писател у нас няма? Починал много преди да са били  родени. А и бъдещият юбиляр Вълчев също е роден някъде в памтивка, още преди да са били родени и техните  родители...

Съюзът на българските писатели има член-столетник – Виктор Барух. А друг – Анжел Вагенщайн, ще навърши столетие през октомври тази година. Ако и  за тях някой поиска  подкрепа, може  би  ще получи подобен отказ... Нещо, което е твърде  типично за екипа на Министерството на културата и техния игрив лидер Атанас Атанасов, който с лека ръка не подписа веднага и оспори даже заповедите за новите театрални директори. С лека ръка също така освободи председателя на Съюза на писателите Боян Ангелов като член на фонд „Култура” и не включи нито един представител на творчески съюз в Управителния  съвет на Фонда.

Бих  добавил: „А аз съм Найден Вълчев, драги  Наско"... Ако не знаете друго, поне  сте  чували песента „Една българска роза”. Аз съм и автор на песента от филма „На всеки  километър” - „Нас не  ще ни  уплаши врага...”, нито онзи, който не знае имената на български  писатели...

И ще ви  запомним не  само  с гаври като тази с Владимир Димитров-Майстора, със селфито  от прозореца на министерството, но и с подобни фалове като гореописания.

  

Сподели в
 

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022/15:08

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022/20:09

Свободата роди „Дума“, а свободата е състояние на духа и словото се ражда от сърцето. „Ако то спре да тупти, ако Духът залинее, никакви байпаси не могат да спасят и левия вестник, и самата БСП“. Казал го е Стефан Продев.

06.04.2022/12:55

Кой ли не нахлу къде ли не, а ненавистта и омразата нахлуха трайно в личните ни съкровени пространства.

17.03.2022/18:15

Всички, които поднасят новини, които пишат, които правят филми и коментират събитията, трябва да мислят и за близките си, за майките и бащите си, за децата си и да ги предпазват, да ги опазват, защото може би това са техните последните мигове на този бял свят, който политиците и държавниците не успяха да съхранят за мирно и спокойто съжителстване!

15.03.2022/17:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки