Начало
 
 

Петър Волгин: Журналистиката трябва да се опълчва срещу наложените клишета

20.04.2022 /15:19 | Автор : Юлия Владимирова | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новата книга на Петър Волгин

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото".

С Петър Волгин се познаваме именно от БНР, когато аз работех като водеща на градското предаване "Джинджифил" в радио "София", а той водеше "Деконструкция", пише авторката на интервюто Юлия Владимирова. И продължава: Тогава той ми предложи да започна да правя авторски материали за предаването му, а аз се радвах от възможността да коментирам политически теми, които не бранят статуквото и са критични и срещу мейнстрийм опорните точки. 

Скоро "Деконструкция" беше свалено от ефир, но с Петър Волгин продължихме да работим заедно в списание "a-specto", където той ме покани. Сега се срещаме отново, за да говорим за любимото ни и на двамата Радио.

Петър Волгин е бил водещ на "скандалните" за времето си предавания "Без контрол", "Дим над водата" и "Деконструкция", води и "12+3". Някои от тях са били сваляни от ефир, а Волгин и преди често е уволняван и наказван. В автобиографичната книга си спомня работата в радиото още от най-ранните години.

В курсив предлагаме съждения на Петър Волгин от интервюто пред Юлия Владимирова:

"Всичките ми авторски предавания са били сваляни. Някои хора сигурно се изненадват на моята позиция в момента, на тези скандали и спорове и т.н. Като прочетат книгата, ще видят, че всички мои предавания са били на въпреки генералната линия. На мен ми е скучно да съм в генералната линия. Просто ми е много досадно да говоря това, което говорят тези, които имат лиценза за истината."

Волгин определя себе си като човек, който винаги държи да е контра на битуващите опорни точки на статуквото за истината, още от ранните си години в журналистиката.

"Част от моя натюрел е винаги да ядосвам някакви хора, които вместо да се опитат да ме надприказват с аргументи, ме забраняват".

Петъв Волгин си спомня времето на "Без контрол", където ярко се е отличавал с тогава все още "скандални" и "ужасяващи" теми.

"В един момент може да си бил контра на нещо, което после става мейнстрийм. Нещо, което в средата на 90-те е звучало скандално и ужасяващо, днес е нормално. Например в "Без контрол" аз говорех много за наркотици, за секс, за хомосексуалност, за ЛГБТ..."

В книгата си "Живот в радиото", Волгин разказва не само своята история, но ставаме свидетели и на големите промени в БНР през последните 30 години и различните директори, които минават през институцията. 

Във връзка с журналистическия конкурс на Dir.bg Web Report и идеята за чиста журналистика, той споделя, че за него журналистиката е и битка за истината, но не непременно тази, която ни представят.

"За мен журналистиката винаги трябва да се опълчва срещу наложените клишета и срещу това, което се смята за даденост и няма мърдане от него. Журналистиката трябва да показва, че хората трябва да си мърдат съзнанието."

 

Сподели в
 

Всички, които вярват в свободата на печата, трябва да осъдят екстрадицията на Джулиан Асандж, пише Тревор Тим, изпълнителен директор на Фондация „Свобода на пресата“.

19.06.2022/20:31

С решението си да спре излъчването на руските телевизии Европейският съюз в лицето на Съвета на ЕС, заседавал на 3 юни 2022, грубо нарушава собствените си договори и принципи. И съгласно тях подлежи на съд.

09.06.2022/20:07

По повод 2 юни - 146-годишнината от гибелта на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев, публикуваме неговия фейлетон "O, tempora! O, mores!", излязъл за първи път в бр. 1 на в. „Будилник“ (1 май 1873 г.) като програмната статия на Ботевия сатиричен вестник.

02.06.2022/08:22

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки