Начало
 
 

Воистину воскресе...

26.04.2022 /15:08 | Автор : Лозан Такев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лозан Такев

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

В един  от великденските празнични дни на малкия екран гледах два големи концертни и телевизионни спектакли с авторите на текстове за незабравими песни Михаил Белчев и агент Иван Тенев.

И между заставките „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ” прозвучаха песни  от минали години. В юбилейния концерт на Михаил Белчев за  75-годишнината му и в юбилейния концерт на Иван Тенев за 70-годишнината му под надслова „45 години  златни  хитове” пяха искрено и празнично Кристина  Димитрова и Орлин Горанов, „Тоника СВ”, Веско  Маринов, Панайот Панайотов, Нели  Рангелова, Маргарита  Хранова, Искра Радева, Петя Боюклиева, Росица Кирилова, Йорданка  Христова, Асен  Масларски, дует „Шик”, групите „Сигнал”, „Спринт”, „Фактор”, „Трамвай номер  пет” и Петко Петков, Васил Петров, Мая Нешкова, Момчил Колев, ФСБ , „Щурците” и много  други.

Много от песните пяха или припяваха като бек вокали от публиката и присъстващите в голямата  зала на Националния  дворец на  културата... А преобладаващите заглавия и хитове бяха от  годините преди демокрацията и Прехода, преди още  да изпеем „Времето е наше” . И всички аплодираха горещо авторите Михаил Белчев и Иван Тенев.

Защото в началото беше  словото, а  с него  и словото, написано и по нотите и клавирите на известни композитори, създали  през миналите  години хитовете.

Звучаха  песни  на Мария Нейкова, Мария Ганева, Стефан Диомов, Кирил Икономов, Иван Пеев, Стефан Димитров, Хайгашот Агасян, Зорница Попова, Димитър Пенев и много  други. Песните връщаха щастливи  спомени, черните и  бели  спомени  на детството и черните  и бели спомени от календара  живот...

И се сетих как в края на миналия и началото на новия  век български  демократи внесоха и  гласуваха закон за престъпното социалистическо време, за  мракобесието в този период. И се опитаха да забранят всичко, което носеше  знака на соцвремето. Помня отлично и имената им – Мартин Димитров, който още е в българския  парламент, Петър Славов и  професор Вили  Филков...

 И си представих, ако чудесните текстописци и поети се бяха отказали от песните си, писани в онова същото „мрачно и непоносимо” време, какво щеше да звучи в залата и в домовете ни пред телевизорите през празничните  великденски дни? Защото повечето от хитовете бяха от годините преди 1989-та. „Златният Орфей” също беше тогава, а той присъстваше актуално и в сценариите на юбилейните концерти на Белчев и Тенев...

И за миг между телевизионните заставки „ХРИСТОС  ВОСРЕСЕ” премина като на забавен  каданс  пред очите и ушите  ми „Песента възкръсна! Во истину  воскресе! От онова  време”...

Песента върна не толкова носталгия, колкото истината за времето, в което бяха създавани тези хитове. И тях сега  ги пееха и певци от плаката на СДС до храм-паметника „Александър Невски” с логото „Времето  е наше”. Пееха ги и онези , които не застанаха  тогава за обща демократична снимка. Заедно  те сега  благодаряха  искрено на авторите на хитовете , които ги бяха направили известни или просто им бяха дали първия тласък в популярната естрадна и забавна кариера... За да празнуват след 33 години Преход и  демокрация своите „45  юбилейни хитове”, своите 60 , 70 и 75-годишни  юбилеи... Именно  с песните, създадени прес престъпното време...

Послепис:

А нали  си представяте, ако само прибавим към повода, поради  който написах  тези изречения, и златното  наследство на Емил Димитров и Лили Иванова, ако споменем не всички останали, а само, примерно, Недялко Йорданов, Павел  Матев, Валери Петров, Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Миряна Башева, Петър  Анастасов, Маргарита Петкова, Александър Петров като великолепни и незабравими поети, чиито стихове имат и своите хитови и вечни песни...

 Ако прибавим не всички, а поне само няколко имена на композитори, оставили имената си от същите тези години, като Тончо  Русев, Митко Щерев, Найден Андреев, Георги Костов, Александър Йосифов, Вили Казасян и много  други, чиито хитове няма как да оставим в музея на социалистическото изкуство, защото още живеят в душите на хората... И още връщат светли и черно-бели чувства.

Не  може всичко да е само черно за миналото. Както е, примерно, в мислите на Александър Йорданов, Асен Агов, Иво Инджев, Георги  Марков, Спас  Гърневски, Бойко Борисов, Соломон  Паси, Илиян  Василев, Тома Биков и останалата  компания. Има и „бели” песни...

 

Сподели в
 

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022/15:08

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022/20:09

Свободата роди „Дума“, а свободата е състояние на духа и словото се ражда от сърцето. „Ако то спре да тупти, ако Духът залинее, никакви байпаси не могат да спасят и левия вестник, и самата БСП“. Казал го е Стефан Продев.

06.04.2022/12:55

Кой ли не нахлу къде ли не, а ненавистта и омразата нахлуха трайно в личните ни съкровени пространства.

17.03.2022/18:15

Всички, които поднасят новини, които пишат, които правят филми и коментират събитията, трябва да мислят и за близките си, за майките и бащите си, за децата си и да ги предпазват, да ги опазват, защото може би това са техните последните мигове на този бял свят, който политиците и държавниците не успяха да съхранят за мирно и спокойто съжителстване!

15.03.2022/17:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки