Рекорд на нападения над журналисти регистрира годишен доклад за Черна гора

14.05.2022 /16:05 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Архив

През 2021 г. година са регистрирани 28 нападения срещу журналисти в Черна гора, което е рекорд от 2016 г. Миналата година Черна гора не постигна напредък в разрешаването на случаи на нападения срещу журналисти, каза директорът на Медийния съюз (SMCG) Мариана Камович Величкович, цитирана от агенция МИНА.

Данните са част от изследването „Показатели за нивото на медийните свободи и сигурността на журналистите през 2021 г.”. Същото изследване е проведено в Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Северна Македония и Хърватия от партньорски организации от региона, които работят в мрежа.

Мариана Величкович каза, че промените на политическата сцена са рефлектирали и върху медиите. „Засили се влиянието на медиите от Сърбия, в смисъл че няколко важни медийни къщи смениха собствениците, а някои са в преговори с бизнесмени от Сърбия“, посочи Камович Величкович.

Тя смята, че когато тези преговори приключат, всички водещи медии в страната ще бъдат собственост на хора и компании от Сърбия, изключение ще са само обществените.

Прилагането на изменения Закон за медиите е започнало миналата година, но според тълкуванията на ресорното министерство той не засяга обявяването на данни за размера на рекламата в медиите. „Не е установена прозрачност в рекламата и няма видим напредък по отношение на отговорното харчене на парите на държавните органи за реклама“, каза Камович Величкович.

Тя добави, че за да се компенсират последствията от пандемията върху сектора, държавата е помогнала на най-големите медии няколко пъти през миналата година. Тя посочи данни, че медиите са реализирали обща печалба от близо 2,7 млн. евро през 2020 г.

„По данни на Приходната и митническа администрация общите приходи са близо 41,8 млн. евро, а разходите са почти 39,1 млн. евро, като в тях са работили 1806 души“, каза Камович Величкович и допълни, че това е увеличение с 400 служители. Над 200 медии работят на малкия черногорски пазар и повечето от тях са портали, информира още БТА.

Докладът показва, че медийният сектор е нерегулиран и се сблъсква с общи проблеми. Едва всеки четвърти журналист получава нетна заплата между 500 и 600 евро. Авторите на изследването изтъкват, че е “съкрушително, че 44 процента от анкетираните освен с журналистика се занимават и с друга платена работа”.

„Нашето изследване показа, че журналистите не получават заплащане за работа през празниците, за извънреден труд и често получават почивен ден вместо обезщетение, а всяка редакция има списък с желани събеседници и теми, по които не се пише.” Това бяха част от обявените публично констатации на изследването, проведено в Черна гора.

Като изход бе посочено спешното приемане на новия Закон за електронните медии, за да се подобрят финансовата стабилност и редакционната независимост на местните обществени медии.

 

 

м.л.

Сподели в
 

След като проведоха предупредителна едночасова стачка на 23 май, журналистите от обществената RTV в Словения ще очакват в течение на една седмица изпълнение на исканията си за деполитизация на медията, редакционна автономия и достойни трудови условия. При неизпълнение ще искат оставката на група членове на ръководството на RTV.

25.05.2022/16:14

Субхаш Кумар Махто е бил застрелян недалеч от дома си в село Сахо в района Бегусарай в североизточния индийски щат Бихар на 20 май. Негови колеги смятат, че това е отмъщение заради журналистическите му разкрития за местни банди. МФЖ осъжда убийството и настоява индийското правосъдие да въздаде справедливост на виновниците.

25.05.2022/11:18

Окръг Колумбия в Съединените щати обяви, че съди главния изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг за предполагаемата му роля в пробива, който позволи на политическата консултантска фирма Cambridge Analytica да таргетира потребители на Facebook по време на президентските избори през 2016 г., пише Bloomberg.

24.05.2022/14:23

През следващите няколко дни британската вътрешна министърка Прити Пател ще вземе най-важното решение по отношение на свободата на словото в близката история. Тя трябва да реши дали да се съобрази с искането на САЩ за екстрадиране на Джулиан Асандж по обвинения в шпионаж.

22.05.2022/12:06

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕBU) излезе с ново изявление, за да обясни защо бяха анулирани резултатите от гласуването на шест държави на финала на конкурса „Евровизия 2022“, съобщи румънската телевизия Digi24.

21.05.2022/15:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки